- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Plantarium – Hoe groot moet ik kweken?
Apetrots zijn we op onze samenwerking met ’s lands enige officiële en in alle openheid opererende cannabis growshop Plantarium. Vanaf nu schotelen zij je namelijk iedere twee weken een interessante kweekles voor. Te beginnen met het antwoord op de vraag die in het hoofd van iedere beginnende hobbykweker klinkt: hoe groot moet ik kweken om in mijn eigen behoefte te voorzien?
Hoe groot moet ik kweken?
Bij cannabis-growshop Plantarium komen wekelijks tientallen mensen zich oriënteren op het kweken van hun eigen cannabis. Soms hebben ze om medicinale redenen wiet nodig en anderen zijn het gewoon zat om voor ieder grammetje cannabis de hoofdprijs te betalen in de coffeeshop. Maar wat de reden ook is, wanneer ze overwegen om binnen te gaan kweken stellen mensen eigenlijk allemaal dezelfde vraag: hoe groot moet mijn kweektent zijn? Om hier een goed advies over te geven gaan we in dit artikel uitgebreid op deze vraag in.
De opties
Bij Plantarium verkopen we complete kweeksets met een minimale afmeting van 60 x 60 x 160 cm tot een maximale afmeting van 120 x 120 x 210 cm (lengte x breedte x hoogte). De sets zijn dusdanig samengesteld, dat deze in vrijwel elke woning in Nederland gebruikt kan worden, zonder in de problemen te komen met de temperatuur of de luchtvochtigheid.
Om onze klanten met deze keuze te helpen, kijken we eigenlijk maar naar twee verschillende zaken: wat is je dagelijkse cannabisbehoefte, en heb je in je woning genoeg ruimte beschikbaar om in deze behoefte te voorzien?
Wiet kweken voor eigen gebruik
Het eerste waar we vanuit gaan is de dagelijkse cannabisbehoefte. Als voorbeeld nemen we in dit artikel een klant die dagelijks, gemiddeld 1 gram cannabis gebruikt. Met dit gebruik heeft zij een jaarbehoefte van 365 gram. Omdat deze klant een druk bestaan heeft, wil zij maximaal twee keer per jaar oogsten. Per oogst wil zij dus minstens de 182,5 gram oogsten.
De vuistregel bij het kweken van cannabis, is dat je een maximum van 1 gram per Watt energieverbruik van de kweeklamp kan kweken. Wanneer de klant uit ons voorbeeld helemaal perfect zou kweken zou zij dus genoeg hebben aan een lamp die circa 200 Watt aan stroom verbruikt. Onze ervaring is echter dat vrijwel niemand perfect kweekt en oogst. In onze klantenkring ligt de gemiddelde opbrengst op 0,8 gram per Watt van de gebruikte lamp. In bovenstaand voorbeeld zouden wij daarom een set adviseren met een kweeklamp van 250 Watt en een bijbehorende kweektent van 80 x 80 x 180 centimeter.
Om de vraag die boven dit artikel prijkt voor jouw specifieke situatie te beantwoorden, kun je de volgende formule gebruiken: 365 (dagen) x … gram cannabis = cannabisbehoefte per jaar. Een schatting voor een kweeklamp met een geschikt wattage is vervolgens uit te rekenen door de cannabisbehoefte per jaar te delen door het aantal oogsten per jaar.
Om binnen, én binnen de regels van het gedoogbeleid te kunnen kweken, is het belangrijk dat je enkel kweekt voor eigen gebruik. Door bij de keuze van je kweektent de bovenstaande formule te gebruiken kun je dit, bij eventuele problemen met justitie, ook aan een rechter uitleggen.
Een geschikte ruimte
Wanneer je – eventueel met onze hulp – weet wat je dagelijkse cannabisbehoefte is kunnen we daarbij een complete kweektent aanbieden. Of we kunnen aan de hand van jouw specifieke behoeftes en situatie een geschikte kweekruimte op maat samenstellen.
Om een geschikte ruimte te kiezen, moet je namelijk rekening houden met nog een paar zaken. Omdat wietplanten van warme temperaturen houden (tussen 21 en 27 graden) zijn slecht geïsoleerde en onverwarmde ruimtes zoals schuren en ketelruimtes vaak een slechte keuze. Ook moet de ruimte voldoende geventileerd kunnen worden.
We hopen dat je hiermee een goede indicatie hebt gekregen voor de keuze van jouw hobby-kweekruimte. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog met vragen zitten of opmerkingen hebben, dan zijn die natuurlijk altijd welkom. Je kunt je vragen altijd insturen via het contactformulier op onze website plantarium.nu.