- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Plantarium: Zo word je een meester in verpotten!
De zomer komt eraan, tijd om je jonge plantjes hun definitieve verblijfplaats te geven. In een eerder artikel vertelde cannabis growshop Plantarium al hoe je het beste zaailingen kunt opkweken. Na dit how-to artikel mag je jezelf een heuse verpot-grootmeester noemen. En speciaal voor autoflower kwekers heeft Plantarium nog een geweldige praktische bonustip in petto.
Als je met ons meegedaan hebt, ben je nu de trotse ouder van een aantal jonge cannabisplantjes (zo niet, dan kan dat nu nog steeds). Je hebt de zaadjes zorgvuldig ontkiemd en in de voorgroeipotjes gezet. Ze staan nu ongeveer twee weken rustig te groeien. Misschien heb je wat aanvullend licht gegeven en zijn de dames mooi kort en lekker stevig geworden. Je merkt in ieder geval dat ze staan te trappelen om achter het glas vandaan te komen. Helemaal door de zon van afgelopen week natuurlijk. Twijfel je toch? Lees dan het vorige artikel over het opkweken nog even terug. Vandaag geven we je de praktische tips die je nodig hebt om een grootmeester te worden in het verpotten!
Tip 1: Het perfecte plantgat
Druk, voordat je de zaailing uit het potje haalt, het voorgroei potje in de aarde van je grotere pot of op de gekozen plek in de volle grond. Gebruik hem als een mal om het perfecte plantgat te maken, in de exacte vorm van de wortelkluit. Nu kun je de zaailing uit het potje halen en zie je dat de wortelkluit precies in het plantgat past! Dat wil je, want elke beschadiging aan het wortelgestel, en dan met name de allerkleinste wortels, levert je een achterstand op. De plant moet even herstellen maar met het perfecte plantgat beperk je de herstel-tijd tot het minimale.
Tip 2: De juiste aarde
Ga je biologisch kweken? Dan kunnen we je Batmix van Plagron aanraden. In die aarde zit voor 4 tot 6 weken aan voeding en het bevat micro-organismen die snel een rijk bodemleven creëren. Voor een autoflower is de rijkelijk bemeste Batmix bijzonder ideaal. Je hoeft namelijk geen groeivoeding te kopen, want dat zit al in je aarde. Wanneer je plant gaat bloeien is het wel verstandig om het bij een gecertificeerd biologische voeding te houden, zoals bijvoorbeeld de Alga Bloom.
Tip 3: Als je een kleine wietplant wil
Klein is fijn! En onopvallend en stevig. Dus als je een kleine wietplant wil kweken, lijn de lobblaadjes (de eerste twee niet gekartelde blaadjes, red.) dan uit met de aarde. Begraaf je plantje bij het verpotten gewoon wat dieper. Hou er dus alvast rekening mee bij het maken van het perfecte plantgat, en let er op dat de bladeren niet op de grond komen of de grond raken. Het vocht van de aarde kan namelijk schimmel op het blad veroorzaken.
Tip: 4: Een kleverige kluit
Geef het jonge plantje een klein beetje water voordat je haar verpot. Je zult zien dat de wortelkluit daardoor beter aan elkaar plakt en niet uit elkaar valt. De wortels blijven intact, wat beschadigingen minimaliseert en de hersteltijd verkort.
Tip 5: Inwateren
Wanneer je jonge plantje in de verse aarde staat, dien je haar de juiste hoeveelheid water te geven. Voor een 30-literpot is een halve liter tot één liter prima, voor de volle grond mag je gerust wat meer geven. Het water dient zich in de pot te verspreiden, maar geef niet zoveel water dat de pot één groot moeras wordt. Als de grond zeer vochtig is én je ziet het water onder uit de pot lopen, is de kans groot dat je teveel water gegeven hebt.
Tip 6: Circulair water gieten
Meer wortels betekent meer plantmassa boven de grond. Na het verpotten wil je het jonge plantje daarom uitdagen om nieuwe wortels aan te maken. Een simpele truc is het geven van water rondom de kleine wortelkluit. Je geeft dan geen water bij de stam, maar wel in een cirkel rondom het plantje. Hierdoor is er weinig water beschikbaar bij de oudere wortels, en gaat de plant zoeken waar wel water te vinden is en dus nieuwe wortels aanmaken!
Tip 7: Gebruik een wortelstimulator
Gebruik bij het verpotten en inwateren direct een goede wortelstimulator. Hierdoor maakt je plant nóg sneller nieuwe wortels aan. Wij hebben goede ervaringen met de wortelstimulator van Plagron. Let wel even op hoeveel je nodig hebt. We bieden een verpakking van 100 ml voor één plant en 250 ml voor 5 wietplanten.
Tip 8: Laat je zaailing niet omvallen
Zijn je zaailingen erg dun en lang, ondersteun ze dan om te voorkomen dat ze omvallen. Neem een satéprikker of bamboestokje, wat draad en laat je plantjes niet omvallen. Zorg er wel voor dat ze nog kunnen bewegen. Nu ze buiten staat, zal ze zelf haar stam verdikken om de wind te kunnen verdragen. Als je haar vastsnoert doet ze dat niet. Je kunt een gestrekt plantje ook prima iets dieper in de aarde begraven. Wees niet bang, ook uit de hoofdstam zullen nieuwe wortels groeien.
Tip 9: In de overgang
Iedere plant moet wennen wanneer ze in een ander klimaat gezet wordt. De temperatuur kan verschillen, maar ook de luchtvochtigheid, de lichtintensiteit en het lichtspectrum. De zon is andere koek dan een LED- of spaarlampje van een paar Watt. Vergelijk het met de gemiddelde Nederlander die met het vliegtuig afreist naar een tropisch land. Je moet toch altijd even wennen aan de drukkende warmte en felle zon. Voor je het weet ben je zo rood als een kreeft!
En zo is het ook met planten. Als we kijken naar de biologie, zien we dat elk blad wordt aangemaakt om effectief te functioneren in het klimaat op dat moment. Je begrijpt dat de overgang van een windstille omgeving met constante huiskamertemperatuur en wat daglicht, naar 30 graden met een fel brandende zon, een te grote overgang is voor het jonge plantje. Bouw het geleidelijk op. Begin bij een felle zon eerst een dag of twee in de schaduw. Je ziet aan het plantje snel genoeg of ze het naar haar zin heeft. Staat ze rechtop met de bladeren naar de zon gericht en is de kleur van het blad groen tot diepgroen? Helemaal goed!
Autoflower bonustip 10
Het verpotten van een autoflower dient als het even kan iets zorgvuldiger te gebeuren. Het is namelijk zo dat een autoflower minder tijd kan besteden aan herstel en de aanmaak van wortels ten opzichte van een fotoperiode-gevoelige wietsoort. Maar, zul je misschien denken. Ontkiemde autoflower zaden moesten toch direct in een grote pot gezet worden? Ja, en nee. In principe is het direct in een grote pot planten, de meest dummy proof manier. Er kan gewoon minder fout gaan. Adviseren wij het altijd? Nee, zeker niet. Naar onze ervaring kun je autoflowers namelijk prima voorgroeien in kleine potjes, het zorgt zelfs voor een grotere plant!
De reden hiervoor is simpel, buiten het feit dat het lastig water geven is aan een klein plantje in een grote pot. Een zeer jong plantje heeft beperkte energie te besteden. Die energie verkrijgt ze door fotosynthese in het blad. De eerste prioriteit is het aanmaken van zoveel mogelijk wortels, want daar wordt het vocht en de benodigde voeding mee opgenomen. Meer dan 75% van de energie gaat naar de wortels. Boven de grond groeit het plantje de hoogte in en maakt ze nieuwe bladeren aan. Elk nieuw blad betekent een nieuwe zonnecollector en levert aanvullende energie, waardoor er nog meer wortels en plantmassa aangemaakt kan worden.
Op een gegeven moment begint het voorgroeipotje vol te raken en kán de plant geen energie meer besteden aan de wortels. Dan zal ze meer blad gaan aanmaken. Je kunt je voorstellen dat een ontkiemd zaadje in een grote pot heel veel ruimte heeft om wortels aan te maken. Ze zal in een grote pot dan ook minder snel bovengronds groeien en dan ondergronds.
En hierin schuilt de truc met het voorgroeien van autoflowers, want waar je attent op moet zijn is het moment van overpotten. Je zult zien dat een autoflower liever iets eerder van de kleine naar de grote pot wil. Het moet niet zo zijn dat het kleine potje bomvol zit met wortels als jij gaat overplanten. Als dat het geval is, heb je een zogeheten root bound plantje. Je hebt te lang gewacht en het potje is een en al wortel. Je plant zal ze in de grote pot wat opstartproblemen hebben.
Je wilt de wortelgroei dus niet remmen. Wel kun je spelen met het moment van verpotten. Als het potje voller raakt met wortels, gaat de plant meer blad aanmaken en heeft ze meer energie om te benutten na het verpotten. Ga in ieder geval experimenteren wat voor jou werkt!
Dat was het voor nu. En zoals altijd: kom ons voor begeleiding of advies gerust eens opzoeken in de winkel in Nijmegen. Op onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor de kweek van cannabis.