- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Plantarium’s tips voor wiet knippen en oogsten
Plantarium leert ons deze week hoe je je zelf gekweekte cannabis het beste maar vooral het prettigste kunt knippen, drogen en oogsten. Door jezelf de juiste vragen te stellen zorg je dat je goed voorbereid te werk kunt gaan, en aan het knippen geen zere rug, klagende buren of houten kont overhoudt.
Is het al oogsttijd? Zijn er al trichomen zichtbaar amberkleurig? Tijd dan om de schaar erbij te pakken. Maar voordat je je dames met een gezonde dosis enthousiasme en liefde van het leven berooft, een paar punten om over na te denken.
Na het lezen van dit artikel weet je welke vragen je jezelf dient te stellen, zodat het knippen zonder problemen verloopt. Mocht je verdere vragen of opmerkingen hebben, voel je dan vrij om ons te contacten via de website, of kom langs in onze winkel in Nijmegen.
Waar ga je drogen?
Voordat je de uitgebloeide toppen afknipt en laat drogen, is het belangrijk voorbereidingen te treffen. Denk bijvoorbeeld eens na waar je de cannabistoppen gaat drogen. Ga je dat doen in dezelfde kweektent? Zo ja, besef dan dat je alle planten dient te knippen, om de geknipte toppen even ergens te parkeren.
Na het knippen van alle planten maak je de kweektent schoon. Vervolgens kunnen de geknipte toppen of de planten drogen in de tent. Hygiënisch werken is wel zo belangrijk toch?
En nee, je hoeft natuurlijk niet per se in de dezelfde kweektent te drogen. Een makkelijkere manier is gebruik te maken van een klein droogtentje met afzuiger en koolstoffilter. Dat heeft meerdere voordelen. Je hoeft niet alles in één keer te knippen. Dat betekent geen uren achter elkaar werk.
Daarnaast kun je de hoofdtop eerst oogsten en de resterende toppen een week later. De lager gelegen topjes krijgen dan ook de kans om heerlijk af te bloeien. Dat minimaliseert fluffy toppen en vergroot je opbrengst. Door de koolstoffilter en afzuiger kun je de cannabis rustig drogen zonder geuroverlast.
Hangend of in een droognet?
Naast de keuze van de droogplek dien je te weten welke droogmethode je gaat gebruiken. Er zijn twee keuzes. Keuze 1 is de old skool methode, ofwel de plant in zijn geheel ophangen. Het duurt dan iets langer eer de toppen droog zijn, maar het behoud van het smaakprofiel is vaak beter.
Wel heeft deze methode meer ruimte nodig, dan keuze 2. Daarbij knip je namelijk direct de toppen van de plant, verwijder je de kleine blaadjes en plaats je de geknipte toppen in een droognet om te drogen. Het droognet met de toppen hang je dan in de kweektent.
Een tussenoplossing is de top direct te knippen maar deze aan de stam te laten zitten. Hierdoor blijft er wat langer vocht in de top aanwezig, wat goed is voor het droogproces. Droog en nat knippen hebben beiden diverse voordelen en diverse nadelen. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel nog eens goed door.
Tip: als je nat trimt, vang dan alle kleine blaadjes op en vries deze direct in. Met je ingevroren trim(-afval) kun je namelijk fijne extracten maken met een maximaal terpenenprofiel. Bijvoorbeeld met de bubble-hasj methode!
Voorkom geuroverlast
Welke methode of plek je ook kiest, je begrijpt dat je ten alle tijden geuroverlast wil voorkomen. Dat betekent dat je tijdens het drogen altijd een afzuiger met koolstoffilter aan hebt staan. Zet deze alleen niet te hard, want als er te veel lucht langs je toppen blaast, drogen deze sneller. Idealiter wil je de droogtijd uitsmeren over twee weken.
Een top die na een paar dagen al knakdroog klinkt, is te snel gedroogd. Dat resulteert in verlies van kwaliteit en smaak. Idealiter droog je bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden, met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%. Natuurlijk in het donker.
Ook tijdens het knippen is het wenselijk om de afzuiger vol aan te zetten, zodat er geen cannabis geurende lucht via een kier of raampje ontsnapt. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een Neutralizer aan te zetten. Dit apparaatje vult de ruimte met moleculen die letterlijk de geur van cannabis onschadelijk maken. Het is geen sterk ruikende parfum die de geur overheerst, maar het neutraliseert de geur, zoals de naam aangeeft.
Tip: Een avondje knippen hoeft niet iets te zijn waar je tegenop ziet. Maak het jezelf gemakkelijk. Zet een inspirerende podcast op, pak je fijne bureaustoel voor een ergonomische houding en houdt eten en drinken binnen handbereik. En zorg ervoor dat je geweldig mooie cannabis kweekt, dan is knippen een plezier!