- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Politie moet sloopschade bij wietteler terugbetalen!
Wat een schitterend land dat Canada. Niet alleen omdat ze er in 2018 pats boem in één klap wiet hebben gelegaliseerd – alhoewel dat op zich al voldoende is natuurlijk. Nee, ook omdat een rechter oordeelt dat de politie de schade moet terugbetalen die ze veroorzaakte bij een inval bij een wietteler. Weliswaar komt dat vonnis pas na zes jaar (!) maar toch…
Over naar Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba in West-Canada. De stad telt bijna 700.000 inwoners en is daarmee de achtste stad van Canada. Eén van die inwoners ligt dus al sinds augustus 2014 overhoop met de autoriteiten over de inval in zijn wiethok op die onzalige zomerdag.
‘Crime doesn’t pay. Unless the police intentionally break your equipment, then you might be in luck.’ Aldus onze schrijvende collega’s in de Canadese media afgelopen week echter. Watskeburt?
De ellende begint met een verlopen mediwietkaart
Patrick Walker is het lijdend/leidend voorwerp in deze vreemde geschiedenis. Hij is een medicinaal cannabisgebruiker – iets wat in 2014 al legaal was in Canada overigens – maar omdat zijn medical marijuana licence was verlopen, viel de politie na ’talloze controles bij Health Canada’ begin augustus 2014 zijn huis binnen. Wat ook bijdroeg tot het besluit voor de bust, waren het door Manitoba Hydro gesignaleerde hoge stroomverbruik en het feit dat de ‘politie geen moeite had om wiet te ruiken als ze voorbij kwamen’.
Maar ja, dat mag allemaal wel zo zijn, het geeft de politie natuurlijk nog niet het recht om zomaar doelloos al je kweekapparatuur te mollen… Tenminste, niet in Canada zo blijkt na slechts zes jaar procederen.
Finaal aan stukken gesneden
In plaats van simpelweg de stroomkabels uit het stopcontact te trekken toen ze de apparatuur in beslag namen, knipte de politie alle kabels in tientallen stukken kapot. “Alle apparatuur met elektrische bekabeling zou waardeloos zijn geworden als de kabels in ontelbare stukken waren gesneden”, oordeelde de rechter afgelopen week in zijn finale oordeel.
“En wanneer de leden van Winnipeg Police Service nog steeds bezorgd waren over de veiligheid, was één knip bij de stekkerdoos en/of een knip bij de apparatuur zelf afdoende geweest. De onderlinge balans van de kabels had in tact moeten blijven”, aldus deze bijzonder verstandige rechter.
Niet alleen werden alle stroomkabels rücksichtlos gesloopt door de politie, ook grote stukken plaatmetaal werden onbruikbaar gemaakt doordat de agenten ze ‘grof verbogen’ om ze zo in hun transportvoertuig te kunnen laden. De rechter: “Agent S.R. Worden heeft getuigd dat de metalen platen te groot waren voor de transportauto. Als dit inderdaad het geval was, hadden ze een grotere truck moeten regelen.”Kweekapparatuur retour na veroordeling
Stevige en bestraffende woorden van de edelachtbare voor de politie in Winnipeg. Maar helaas is het brute politieoptreden tegen de kweekapparatuur (lees; vakkundige sloop) geen reden om wietteler Patrick Walker niet te vervolgen. Zodoende staat hij twee jaar na de inval, in augustus 2016 dus, in de rechtbank op beschuldiging van ‘de productie van wiet en het bezit van de drug met het doel om te smokkelen’.
Daar was geen ontsnappen aan, had de beste kerel zijn licentie maar niet moeten laten verlopen. Nadat hij was veroordeeld, gaf de rechtbank het bevel dat hij zijn kweekapparatuur moest terugkrijgen. Dat gebeurde, maar hij was wel ernstig beschadigd…
Wel opzettelijk, niet kwaadaardig
Nogmaals rechter Douglas Abra: “Het is duidelijk uit de foto’s (gemaakt door Walker) dat veel van de schade opzettelijk is veroorzaakt. Door bewust Walker’s apparatuur te beschadigen, hebben de politieagenten in Winnipeg effectief een vertrouwensbreuk veroorzaakt.”
Van het ‘kwaadaardig’ toebrengen van de schade is de rechter echter niet overtuigd. “Door de apparatuur te behandelen… zoals ze dat deden, geloofden de agenten dat de apparatuur nooit zou worden geretourneerd aan de beklaagde”, aldus de rechter.
Eind van dit liedje dat dus jarenlang duurde is dat de Winnipeg Police Service wietteler Patrick Walker 3.514 dollar en 30 cent moet terugbetalen voor het opzettelijk mollen van zijn kweekapparatuur!