- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Politie na Canada-bezoek: ‘Doorgaan met war on drugs’
Vorige maand bezocht een delegatie van de Nederlandse politie Canada, om daar te kijken hoe de legalisering van cannabis de drugscriminaliteit beïnvloedt. De conclusie, die gisteren door Pieter Tops, lector aan de Politieacademie, wereldkundig werd gemaakt is helder: legalisering helpt niet tegen misdaad. Sterker nog; Tops pleit juist voor nog méér politie-inzet als Nederland overgaat tot een wietproef!
Media praten politie klakkeloos na
Het gebrek aan feitenkennis en het volgzaam napraten van politie/justitie bij de media doet soms pijn aan alle zintuigen. Want verwacht je nou werkelijk dat na 70 jaar wiet verbieden in de war on drugs – en dáárdoor het rijk maken van criminele organisaties – al na driekwart jaar ineens alles is omgedraaid? Nee natuurlijk niet.
Toch zie je vandaag overal nieuwskoppen als deze:
En een snelle enorme ommekeer kan al helemaal niet als de prijs van legale wiet – mede door belastingheffingen van landelijke en lokale overheden – in Canada zo hoog is dat de illegale concurrent een derde goedkoper is. We horen ook niemand iets zeggen over het gigantische TEKORT aan legale cannabis in Canada, direct vanaf de legalisering op 17 oktober 2018. Iets wat vanzelfsprekend de zwarte markt perfect in de kaart speelt.
Tops praat voor zijn beurt
Het is simpelweg nog veel te vroeg om de conclusie van Tops te kunnen onderschrijven. Bovendien bleek vorige week uit cijfers van Health Canada nog dat er na nog geen jaar legalisering al best een grote groep consumenten is die legaal inkoopt: 48% koopt deels bij legale shops of webwinkels, 29% doet dat al altijd.
En ja, nog steeds koopt 42% van de consumenten illegaal, maar dat betekent toch eigenlijk gewoon keihard dat legalisering WEL degelijk effect heeft en niet zo’n klein beetje ook, zeker als je weet dat deze cijfers betrekking hebben op het eerste halfjaar van 2019, ofwel 3 tot 9 maanden slechts nadat ‘de knop omging’.
En wacht nou eens eerst tot er wel voldoende legaal aanbod is en de prijs daardoor daalt – net als dat dit in bijvoorbeeld Colorado en andere Amerikaanse staten is gebeurd.
LEES OOK: ‘Actuele lessen en cijfers uit cannabisland Canada‘
Nou ja, je begrijpt: het was een nogal eenzijdig en dun verhaaltje van politiedocent Tops. Kijk zelf anders eerst eens de Nieuwsuur reportage uit Canada en het interview met Tops terug. Het staat helaas niet op YouTube, dus moet je even op onderstaand fragment klikken en dan kan je het via de site van Nieuwsuur kijken:
Politiefabeltjes
Niets van de feiten die wij hierboven noemen hoor je in de woorden van politiebobo Pieter Tops terug. De presentator weet er ook onvoldoend vanaf om echt een zinnige, kritische vraag terug te kaatsten.
Van NU.nl tot Nieuwsuur, van De Volkskrant tot RTL… werkelijk alle mainstream media nemen Tops’ conclusies klakkeloos over. Misdaad daalt niet door legalisering, dat is zijn boodschap. Een boodschap van de politie hè, bedenk dat even goed. Dezelfde organisatie die al 70 jaar met man en macht tegen cannabis strijdt en daar zo’n beetje de helft van alle diensturen zoet mee is.
En als klap op de vuurpijl pleit Tops dan nog voor meer politie als we hier gaan experimenteren met legale wiet. Iets wat we eigenlijk sowieso niet als klein landje in ons eentje moeten doen, vindt hij, want dat heeft toch geen zin aangezien we eigenlijk vooral voor de export kweken. Nog zo’n bekende en nooit bewezen fabel, afkomstig van de… politie!
LEES OOK: ‘De achterkant van Nederland’ toont scha(n)de van cannabisverbod‘
(een boekje dat Tops 2 jaar geleden schreef over de wiethandel, samen met een Volkskrant journalist, en waar de honden eigenlijk geen brood van lusten – check deze recensie van VOC-voorzitter Derrick Bergman!)
Conclusie
Tops praat met oogkleppen op en wil in Canada alleen zien wat hij wil zien. Zo wordt er bijvoorbeeld met nog niet één woord over de gezondheidsaspecten van legale, en dus gecontroleerde wiet gerept. Toch zeker niet het onbelangrijkste aspect denken wij.
En dat je met de belastinginkomsten van legale wietverkoop leuke dingen kunt doen, bijvoorbeeld in het onderwijs of op sociaal-maatschappelijk terrein, dat hoor je niet. De focus ligt zuiver en alleen op criminaliteit, zeker bij de politie.
Helaas brengt lector Tops daarom nou net die ene boodschap die er júist voor zorgt dat criminele organisaties ook de komende jaren schuddebuikend van het lachen hun zakken geld tellen die ze verdienen met de teelt van – nog immer -verboden wiet. En hun winstmarges zullen er alleen nog maar op vooruitgaan, mocht er daadwerkelijk nóg meer politie worden ingezet om wietplanten uit de grond te gaan trekken dan nu al het geval is.
(advertentie)