- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Politie tegen drugsoorlog: de lancering van LEAP Nederland
‘Prohibition is the mother of crime’, oftewel: het drugsverbod is de moeder van de misdaad. Het was de voormalige Britse undercover agent Neil Woods die met deze woorden de kortste samenvatting gaf van de waanzin van de war on drugs. Hij sprak ze maandag uit in Amsterdam, bij de lancering van de Nederlandse afdeling van LEAP, de internationale organisatie van politie- en justitiemensen die tégen de drugsoorlog zijn.
Politiemensen tegen de war on drugs zijn lastig te vinden
Drie jaar werkte Has Cornelissen – bij de meeste mensen bekend van de stichting Legalize! – toe naar die lancering, op 20 juni in de OBA in Amsterdam. Natuurlijk niet fulltime en gehinderd door corona, maar toch zegt die lange voorbereidingstijd iets over hoe moeilijk het is om politiemensen te vinden die zich in het openbaar uit durven te spreken over de absurditeit van de oorlog tegen drugs. Nog in de laatste week trok een Belgische politieman die zou spreken zich onder druk van zijn superieuren terug.
Neil Woods: fanatieke drugsjager wordt voorstander regulering
Het programma van de avond – onder de noemer ‘Politie en Drugs – door de ogen van dienders’ – was niettemin ijzersterk. In het internationale panel was Neil Woods het meest overtuigend. Jarenlang wist Woods zeker dat hij iets goeds deed voor de maatschappij door genadeloos te jagen op drugs en drugsdealers. Hij infiltreerde in de gevaarlijkste gangs, werkte dag en nacht en liep uiteindelijk PTSS op.
Tegen die tijd begreep hij dat wat de politie doet niet alleen geen effect heeft op de verkrijgbaarheid, de prijs en het gebruik van drugs, maar dat de politie alle problemen alleen maar erger maakt. En de criminelen alleen maar rijker, machtiger en gewelddadiger.
Woods schreef twee boeken over zijn tijd bij de politie en zijn ervaringskennis over de contraproductieve drugsoorlog. Hij is bestuurslid van LEAP, waarvan de letters eerder stonden voor Law Enforcement Against Prohibition, maar nu voor Law Enforcement Action Partnership.
Het doel bleef hetzelfde: het samenbrengen van actieve en voormalige wetshandhavers die tegen de drugsoorlog zijn om de politiek duidelijk te maken dat regulering van drugs in alle opzichten beter werkt dan verbodsbeleid en repressie.
Ook Nederlandse politiemensen hebben ‘de draai’ gemaakt
In het Nederlandse panel maakte Alex van der Plas duidelijk hoe moeilijk het voor politiemensen is om die boodschap te aanvaarden. Hij werkte 32 jaar voor de politie, ‘op strategisch, tactisch en operationeel niveau’, en is sinds vijf maanden hoofd regionale sociale veiligheid bij de NS.
‘Het zit zo diep in onze identiteit dat we iets goeds doen door drugs te bestrijden’, zei Van der Plas, ‘je moet niet onderschatten hoeveel voorstellingsvermogen het kost om dat andere verhaal toe te laten.’ Van der Plas is medeoprichter van de Nederlandse afdeling van LEAP. Naast hem zat Hans van Duijn, voormalig voorzitter van de Nederlandse Politiebond. We hebben met het VOC regelmatig met Hans samengewerkt, onder meer bij de Cannabis Tribunalen in Den Haag.
‘Drugs legaliseren is niet hetzelfde als vrijgeven’
Een nog veel oudere bekende, Dennis Lahey, hield een krachtige speech tussen de twee panels door. We zijn al sinds de jaren negentig bevriend, toen hij als DC Lama verhalen, columns en cartoons maakte, onder meer voor HighLife en later EssensiE. De CNNBS-lezer kent hem wellicht als presentator van Cannabis Bevrijdingsdag. Maar Dennis stond nu achter de microfoon als directeur van de MDHG, de voormalige Junkiebond.
Zo lang ik hem ken is Dennis een legalizer die weet dat het verbod strijdig is met de persoonlijke vrijheid en bovendien geen effectief middel is. ‘Toen ik tien jaar geleden directeur werd van een zogenaamde junkiebond’, vertelde hij, ‘was ik benieuwd of ik wel achter die woorden kon blijven staan. Als er één groep was die door het drugsverbod beschermd zou moeten worden, dan waren zij het wel: heroïne en basecoke gebruikers die veelal op straat leven en vaak een heel scala aan problemen hebben. Al snel kwam ik er achter dat het drugsverbod juíst voor deze groep desastreus uitpakt.’
Dennis legde ook glashelder uit dat legaliseren niet hetzelfde is als vrij geven: ‘Het is legaal om tomaten te kweken, maar daarvoor mag je niet alle soorten pesticiden gebruiken. De verkoop van sterke drank mag niet in de speelgoedwinkel, wel in de slijterij. Autorijden mag alleen met een rijbewijs, als je 18 bent en niet gedronken hebt. We erkennen de mogelijke gevaren van de producten in onze samenleving, en sturen met regulering van de markten op de beperking van die gevaren, waarbij we de burger de vrijheid geven toch auto te rijden, sterke drank te drinken of een tomaat te eten.’
‘De oorlog tegen drugs win je niet’
Van alle sprekers maakte Anne-Marie Cockburn de meeste indruk op mij. Ik kende haar verhaal uit de media: in de zomer van 2013 overleed haar enige kind Martha op 15-jarige leeftijd na het slikken van een halve gram MDMA.
Ze richtte Anyone’s Child op, een organisatie voor ouders van overleden drugsgebruikers, en zet zich in vóór regulering van drugs. Ze neemt Martha’s witte gympies overal mee naar toe waar ze spreekt over de drugsoorlog waarvan haar dochter een van de talloze slachtoffers is. Wat een moedige vrouw. En wat een belangrijk geluid in het drugsdebat.
Dus: bravo voor Has en iedereen die deze bijzondere avond mogelijk heeft gemaakt. Laten we hopen dat er veel politie en justitiemensen naar de livestream hebben gekeken. De video’s van het evenement komen binnenkort online. NRC-journalist Camil Driessen was aanwezig en interviewde Alex van der Plas: ‘De oorlog tegen drugs win je niet’.
Meer informatie over LEAP Europe vind je HIER en ook HIER bij organisator Psychotropica
(advertentie)