- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Polyploïde cannabis: mutanten- of superwiet?
Een tetraploïde wietsoort is een wietsoort met dubbel zoveel chromosomen als een normale (diploïde) wietsoort. In de natuur komen dit soort mutaties voor wanneer er iets misgaat bij de celdeling. Maar er zijn ook kwekers – zoals de zadenmakers van het Spaanse Buddha Seeds – die bewust experimenteren met Polyploïde cannabissoorten omdat ze vermoeden dat de dubbele chromosomen zorgen voor dubbel zoveel THC en dubbeldikke bloemtrossen.
Poliploïdisatie wordt ook wel ingezet om bijvoorbeeld bananen of watermeloenen te kweken zonder zaden. Wanneer je namelijk een tetraploïde plantensoort (met dubbele chromosomensets) kruist met een normale diploïde plant (met één chromosomenset) dan wordt het nageslacht triploïde. Deze krijgt een dubbele chromosomenset van de tetraploïde ouder en een enkel chromosoom van de normale ouder. En omdat twee plus één drie is ontstaat dus een plant met een oneven aantal chromosomen. Het voordeel daarvan is dat organismen met oneven aantallen chromosomen zich niet kunnen voortplanten en dus ook geen zaden opleveren. Voor een triploïde cannabisplant zou dit betekenen dat ze niet bevrucht kan worden, ook al zit ze onder het stuifmeel.
Tetraploïde wietplanten worden gemaakt met behulp van een giftige stof dat colchicine heet. Soms worden de toppen van de planten er mee behandeld en soms de zaden. Er is echter maar een dunne lijn tussen onvruchtbaar zaad en poliploïde succes want als je teveel gebruikt van de giftige colchicine dan zal je plantje dood gaan of het zaadje onvruchtbaar worden. Geef je te weinig dan lukt het niet en blijft je zaadje of plantje gewoon diploïde. Sowieso moeten we hier even vermelden dat het rommelen met colchicine niet iets is wat je zelf thuis moet gaan doen, aangezien het giftig spul is. Ook is het tot op de dag van vandaag niet gelukt om stabiel polyploïde zaad te produceren, maar de plaatjes van polyploïde wietplanten, die zijn wel om te smullen, kijk maar.
Poliploïde wietsoorten spreken zeker tot de verbeelding met hun superdikke toppen!
Het extra genetische materiaal maakt de poliploïde wietplanten groter, de zaden zijn groter, de stammen, de bladeren en last but not least ook de toppen. Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom zadenmakers zouden willen experimenteren met dit soort afwijkende wietmutanten. En hoewel het onnatuurlijke mutaties zijn, heeft het eigenlijk geen effect op de genetische blauwdruk van de plant. Poliploïde plantenrassen worden niet als genetisch gemanipuleerd gezien omdat er geen nieuwe genen aan toegevoegd zijn. Dat zou bijvoorbeeld wel het geval zijn wanneer je de genen van een kikker aan die van een aardbeienplant toevoegt om hem vorstbestendig te maken.
Buddha Seeds uit Spanje experimenteert al langer met de poliploïde wietplanten. Ze gebruiken het colchicine op zaailingen en stekken waardoor de celdeling onderbroken wordt. In plaats van het aanmaken van meer diploïde cellen verandert de celdeling en maken de planten vanaf dat moment tetraploïde cellen aan. Buddha Seeds zegt dat de tetraploïde planten groter zijn en grotere toppen aanmaken, maar de foto’s ontbreken nog. De foto’s die je bij dit artikel ziet komen niet va Buddha Seeds. Wel publiceerden ze foto’s van monsterlijk grote zaden en bladeren en tetraploïde cellen, zoals je hieronder kunt zien.
Poliploïde foto’s van Buddha Seeds, de zaden en bladeren zijn groter door de dubbele celdeling
Of de ontwikkeling goed is of niet, daar moet je zelf maar een mening over vormen. Tot nu toe zijn er in ieder geval nog geen poliploïde wietzaden te koop en blijft het bij experimenten. Toch zijn de experimenten interessant voor zadenmakers van wietplanten, net zoals voor veredelaars van fruitsoorten. Wij zouden in ieder geval niet schromen om eens een poliploïde plantje in de tuin te zetten. Mocht er tenslotte een poliploïde wietje op de markt komen, dan lees je dat natuurlijk meteen hier op RollingStoned.
(advertentie)