(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe krijg je een bossige struik van een wietplant met zijtakken die vele dikke cola’s dragen, zonder je hoofdtop op te offeren? Het kan door je wietplanten in het begin van de groeifase een aantal dagen in een paardenstaartje te binden. Ponytailing dus, net zo makkelijk als toppen, maar met behoud van je grootste top.

Een dikke week geleden plaatsten we al een video waarop te zien is hoe een wietplant ge’ponytaild’ wordt, maar we dachten dat de kweektechniek misschien toch nog wat extra uitleg kon gebruiken. Al is het eigenlijk enorm simpel, als je een paardenstaart kunt maken kun je het.

before

Een mooie kandidaat om te ponytailen. Begin ermee wanneer een wietplant zo’n drie tot vier nodes heeft.

Hoe werkt het?

Normaal gesproken, wanneer je meer toppen wil aan een wietplant van min of meer gelijke grootte, haal je in (het begin van) de groeiperiode één of meerdere keren het bovenste groeipuntje weg. Steeds wanneer je dit doet verruil je één grote tak voor twee kleinere. Dit is kort uitgelegd hoe toppen werkt. Maar toppen kost je plant kostbare groeitijd omdat ze moet herstellen van haar amputaties. Toppen wordt om deze reden dan ook bij autoflower-wietplanten afgeraden. Bij ponytailing haal snoei je niets weg, maar in plaats daarvan bind je de hoofdtak tijdelijk in een paardenstaart, zodat lager groeiende takken meer licht opvangen en even groot kunnen worden als de hoofdtak.

pt5

Bij ponytailing bind je de bovenste node met schutbladeren en al bij elkaar. Laat de paardenstaart niet dag en nacht zitten maar doe het alleen overdag.

Ponytailing, zo doe je het

Ponytailing is voor wietplanten uit zaad en in het bijzonder ook voor autoflowers een goede methode om bredere planten te krijgen en uiteindelijk meer toppen te kunnen oogsten. Je doet het vroeg in de cyclus, wanneer een wietplant drie of vier setjes met bladeren heeft, oftewel drie a vier nodes heeft ontwikkeld. Je kunt het doen met een stukje ijzerdraad of een stukje binddraad van het tuincentrum. Neem de bovenste node met de bijbehorende schutbladeren en bind die bij elkaar in een soort paardenstaart.

after

Na een weekje ponytailing zijn de zijtakken bijna even groot als de hoofdtop en kun je stoppen met het opbinden.

De vier zijscheuten eronder zullen nu meer licht krijgen en sneller gaan groeien ten opzichte van de hoofdtop. Laat het paardenstaartje alleen niet langer dan een dag zitten. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ’s ochtends opbinden en ’s avonds voor het licht uitgaat de paardenstaart weer loslaten. Doe het een weekje of langer indien nodig totdat alle takken tot gelijke grootte zijn uitgegroeid. Daarna kun je stoppen met ponytailing en heb je een wietplant met zes tot acht gelijke toppen, zonder je hoofdtop opgeofferd te hebben.

De plant op de foto hieronder is nooit getopt maar door ponytailing en wat andere buig- en bindtechnieken (LST) zo bossig en breed geworden.

Het eindresultaat: een bossige plant met vele dikke cola's én een knaller van een hoofdtop!

Het eindresultaat: een bossige plant met vele dikke cola’s én een knaller van een hoofdtop!

(advertentie)