- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Potgrond voor een anonieme buitenkweker
Ja, ook anonieme buitenkwekers hebben soms nog advies nodig over potgrond. En aan wie kun je dat beter vragen dan onze eigen Lieve Muna? In dit geval heeft de vragensteller zelf al het een en ander in huis gehaald, en wil hij van Muna weten of dat haar goedkeuring kan wegdragen. Lees dus vooral mee als je binnenkort ook wat aarde nodig hebt.
Deze week geef ik potgrond advies aan een anonieme buitenkweker met zijn eerste wietplanten. Hij heeft twee autoflowers en één gefeminiseerd wietzaadje in de startblokken (Spongepots), die spoedig verpot zullen moeten worden. Maar waarin? Dat is de vraag.
|
Hoi anonieme buitenkweker, bedankt voor je vragen. Ik snap dat je voor je eerste kweek nog een beetje huiverig bent maar je kunt tegenwoordig gerust in het openbaar onder je voornaam over wietplantjes schrijven. Zeker als je buiten aan de slag gaat en maar drie plantjes kweekt, want dat heeft echt geen prioriteit voor de autoriteiten.
Ik wil het maar even gezegd hebben, voordat mensen gaan denken dat wietplanten heel erg illegaal zijn. Het valt anno 2023 reuze mee, en helemaal nu zelfs de Duitsers wiet uit de criminaliteit gaan halen.
Moestuingrond, perliet en compost
De mix die je gemaakt hebt is wat mij betreft een hele goede biologisch aardemengsel. Perliet is altijd een goed idee om door je aarde heen te mengen, want dat maakt de aarde luchtiger. Wietplanten houden van een luchtige grond, want dat geeft de wortels zuurstof.
De link naar de biologische moestuingrond vermeldt helaas geen ingrediënten maar er zal niet veel mis mee zijn. Het is biologisch, dus het zal alvast wat bodembacteriën bevatten en heeft voeding voor vruchten dragende planten voor ongeveer 100 dagen. Compost is wat mij betreft ook een gouden ingrediënt want dat bevat ook veel voeding in een organische vorm, en doorgaans ook al de nodige bodembacteriën. Daarnaast heb je met de wortelstimulator nog wat Mycorrhiza toegevoegd, waardoor je planten vanaf het begin een smenwerking aan kunnen gaan met nuttige bodemschimmels.
Veel stikstof
Het enige wat ik op deze mix aan kan merken is dat het al heel veel voeding bevat en ook veel stikstof naar verhouding. Dit is uitstekend voor de gefeminiseerde plant, want die heeft nog tot aan augustus de tijd om dat op te maken tijdens de groeifase. Je hoeft met dit mengsel dan ook nauwelijks nog voeding toe te voegen. In ieder geval tot de bloeifase begint. Dan raad ik je aan om een biologische bloeivoeding te gebruiken, om de plan ook in haar behoeften tijdens de bloeifase te voorzien.
Voor de twee autoflowers bevat de mix echter misschien wat te veel stikstof. Dit ga je dan na een week of vijf merken, wanneer de bloeifase begonnen is en de behoefte aan stikstof afneemt en de behoefte aan fosfor en kalium toeneemt. Als je dit tegen die tijd merkt, dan kun je de planten een paar keer overmatig water geven op hele zonnige dagen, en zo wat van de stikstof eruit spoelen. Je gebruikt gelukkig potten van textiel, dus heel bang voor overbewateren hoef je niet te zijn.
Light mix voor autoflowers
Voor autoflowers gebruik ik zelf dan ook liever een light mix, of aarde met wat minder voeding erin. De groeifase duurt bij autoflowers namelijk maar kort, waardoor een rijk aardemengsel vaak nog te veel stikstof bevat wanneer de bloeifase begint. Door een light mix te gebruiken (aarde met voor zo’n twee weken voeding) kun je zelf naar behoefte groei- of bloeivoeding geven.
Over je methode van zaaien in Spongepots heb ik weinig aan te merken, al vind ik de potjes zelf wat klein. Je moet ze daardoor vrijwel meteen verpotten na het ontkiemen. Doe je dat niet dan raak je de functie van je penwortel kwijt, aangezien die dan opgerold onder in de Spongepot komt te zitten.
Je kunt jezelf volgende keer wat geld besparen en je zaadjes na het ontkiemen gewoon in kleine potjes (+/- 250 ml) met aarde zetten. Daarin kunnen ze net even wat groter worden voor je ze moet verpotten. Zo hebben ze al wat meer volume en een grotere kluit als ze hun 25-liter geotextiel potten in gaan. Nu zijn ze waarschijnlijk nog erg klein, en dat maakt het water geven vlak na het verpotten wat lastiger.
Succes met je eerste drie wietplanten dit jaar!
-xxx- Muna
(advertentie)