(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

’s Werelds eerste klinische test met cannabis als behandelmethode bij mensen die lijden aan dementie vindt komende tijd plaats in Australië. Onderzoekers willen weten of wiet effectief is bij het bestrijden van agressie en onrust die wordt veroorzaakt door dementie. Vier maanden lang krijgen 50 dementerende patiënten van 65 jaar en ouder hiervoor de orale cannabisspray CogniCann toegediend.

Eerste klinische studie wiet en dementie

Onderzoekers aan de University of Notre Dame in West-Australië willen de manier veranderen waarop we dementie en andere cognitieve verslechteringen behandelen die worden geassocieerd met ouderdom. Het Institute for Health Research aan de universiteit gaat daarvoor een samenwerking aan met het bedrijf MGC Pharmaceuticals, om de eerste klinische proef ooit uit te voeren met wiet als medicijn voor symptomen van dementie en Alzheimer bij mensen.

Gedurende een periode van 14 maanden komt er een serie van tests die elk 16 weken duren , waarbij in totaal 50 participanten zijn betrokken, allemaal 65-plussers. De daadwerkelijke klinische proeven starten begin 2020, momenteel is Fase II onderweg waarin geschikte patiënten worden geworven.

Spray met uitgekiende THC/CBD-ratio

Wetenschappelijke wietonderzoeken met echte mensen zijn helaas een zeldzaamheid. Dat heeft uiteraard alles te maken met het verbod op cannabis dat de wereld zo lang geteisterd heeft en in veel landen nog steeds teistert.

De Australische onderzoekers kregen wel groen licht nadat ze een ‘ethische review’ hadden doorstaan van het Human Research Ethics Committee (HREC). Iedereen is er dus van overtuigd dat het welzijn van de betrokken patiënten gewaarborgd is. Al noemt Prof. Jim Codde die de studie gaat leiden de planning voor het onderzoek ‘extreem gedetailleerd, mede omdat medische expertise, ouderenzorg en de cannabisindustrie moesten worden samengebracht’.

[tekst gaat verder onder de foto]

Die laatste branche is vertegenwoordigd door MGC Pharmaceuticals, een farmaceutisch bedrijf dat actief is in o.a. Israël, Slovenië, Tsjechië, Groot-Brittannië en dus in Australië. De onderneming voorziet de universiteit van het medicinale cannabisproduct CogniCann. Dit is een orale spray die een uitgebalanceerde mix bevat van THC, CBD en andere cannabinoïden. De THC/CBD-ratio is specifiek ontwikkeld voor de behandeling van dementie-symptomen, met als doel om de daaraan gerelateerde cognitieve functies te verbeteren.

‘Nationale prioriteit’

In de komende maanden wordt de effectiviteit van CogniCann getest middels een gerandomiseerde, dubbel-blinde, crossover placebo-gecontroleerde proef met 50 patiënten met milde dementie/Alzheimer die in een verzorgingstehuis leven.

Op dit moment leven er in Australië – 25 miljoen inwoners – meer dan 350.000 mensen met een vorm van dementie. Anderhalf miljoen mensen nemen de zorgtaken voor deze groep op zich. En dan verdubbelt het aantal patiënten ook nog eens in de komende veertig jaar. Directeur Jim Coddle van het  Institute for Health Research noemt zijn onderzoek niet voor niets ‘een nationale prioriteit’.

Overigens geldt de verwachting dat het aantal dementie-gevallen fors stijgt ook voor alle andere westerse landen, mede door de onontkoombare vergrijzing. De Australische studie kan dus niet alleen zorgen voor verlichting bij mensen die dementeren door agressie en onrust af te laten nemen, maar ook voor minder stress en negativiteit bij hun verzorgers en familie en vrienden…

[foto: Laurin Rinder/Shutterstock]
(advertentie)