- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Problemen natuurlijk aanpakken
Vroeg of laat krijgt elke binnenkweker te maken met spint, schimmel of andere nare problemen die een bedreiging voor de planten vormen. Om niet naar giftige pesticiden hoeven te grijpen laten we je zien hoe je je binnentuinproblemen op een natuurlijke manier aanpakt.
De meeste problemen, zo niet alle, komen van buiten je kweekruimte. We noemen ingekochte stekken die bijvoorbeeld al onder de insecteneitjes zitten, of beestjes die via je kleren of huisdieren mee naar binnen liften. Als het klimaat binnen dan ook niet helemaal optimaal is kunnen deze enkele beestjes snel uitgroeien tot een plaag. De meeste problemen kunnen echter worden voorkomen of in de kiem worden gesmoord zonder naar gevaarlijke middelen te hoeven grijpen.
Pak de symptomen aan, maar onthoud dat de lange termijn oplossing voor je probleem altijd ligt in het oplossen van de oorzaak ervan.
Een goede luchtcirculatie en genoeg toevoer van verse lucht is van groot belang voor je binnentuin. De meeste kwekers weten wel dat ze een filter op de luchtuitgang moeten aansluiten. Dit voorkomt namelijk stankoverlast. Om te voorkomen dat beestjes via de luchtingang je ruimte binnendringen, zou je ook een filter op de luchtingang moeten aansluiten. Een filter op de ingang zorgt er bovendien voor dat je andere filter (bij de luchtuitgang) langer mee gaat en beter werkt. Je kunt een koolstoffilter of een HEPA filter gebruiken om de lucht te filteren voordat het je kweekruimte ingeblazen wordt.
Spint houdt van een droog en warm klimaat. Ook andere problemen kunnen de kop opduiken wanneer het in je kweekruimte te droog en te warm is. Spint doet zich te goed aan de zachtere delen van je plant, zwakke planten delven het eerst het onderspit en als je kweekruimte dan ook nog eens te droog en te warm is, dan heb je binnen een paar dagen last van een ware plaag.
Sterke en gezonde planten zijn minder vatbaar voor problemen. Ze houden van een klein verschil in dag- en nachttemperaturen en luchtvochtigheid. Te grote schommelingen doen de planten echter meer kwaad dan goed. Houdt het verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts onder de 10 graden. Lees ook dit artikel over een stabiele temperatuur. CO2 toevoegen aan je kweekruimte is ook een goede manier om sterkere en gezondere planten te krijgen die minder vatbaar zijn voor ellende. Ook zal de groei enorm toenemen. Probeer het maar eens met een emmertje CO2.
Wanneer je in je laatste cyclus problemen hebt gehad, maak de kweekruimte dan grondig schoon. Reinig ook alle gereedschappen en kweekspullen. Laat de kweekruimte een paar dagen leegstaan na het schoonmaken en zorg ervoor dat er geen plantenresten achterblijven.
Pak een probleem meteen aan zodra je het opmerkt. Hoe eerder je problemen tackelt, hoe gemakkelijker. Pak de symptomen aan, maar onthoud dat de lange termijn oplossing voor je probleem altijd ligt in het oplossen van de oorzaak ervan.
(advertentie)