- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Prof. Raphael Mechoulam – ‘ontdekker van THC’ – overleden in Israël
Eén van de belangrijkste en bij leven al legendarische cannabisonderzoekers is niet meer. In Israël overleed op 10 maart de 92-jarige professor Raphael Mechoulam. Hij is wereldberoemd geworden omdat hij in de jaren zestig als eerste THC ‘ontdekte’. Later ontrafelde hij o.a. ook het voor de werking van cannabis essentiële endocannabinoïde systeem dat ieder mens aan boord heeft. Niet voor niets werd de wetenschapper ook wel ‘de vader van het cannabisonderzoek’ genoemd.
Een leven lang toegewijd aan cannabisonderzoek
Raphael Mechoulam, de eerste persoon die THC synthetiseerde, is overleden, meldt The Jerusalem Post. Hij werd 92 jaar oud en zijn nalatenschap zal zeker nog heel lang voortleven. De gewaardeerde scheikundige wordt ook wel ‘de vader van het cannabisonderzoek’ genoemd.
Enkele van zijn andere baanbrekende bijdragen aan de wetenschap zijn het isoleren en synthetiseren van andere cannabinoïden zoals cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG) en cannabichromeen (CBC). Als professor medicinale chemie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in Israël, legde zijn werk de basis en bracht de bal aan het rollen voor toekomstige doorbraken, zoals het onderzoek naar de interne cannabinoïde receptoren van het menselijk lichaam in de jaren ’80 en ’90.
Geliefd bij collega’s
“Dit is een zeer trieste dag voor mij, voor de wetenschap en voor de cannabisgemeenschap. Professor Raphael Mechoulam of zoals wij hem noemden Raphi, was een van de grootste wetenschappers die ik ooit heb ontmoet en was in vele opzichten mijn leraar en mentor. Ik geloof echt dat hij een Nobelprijs verdiende!” schrijft David Meiri op LinkedIn. Meiri is universitair hoofddocent aan het Technion, het Israëlisch Instituut voor Technologie, en een van Mechoulam’s collega’s.
Wie was deze bijzondere wietprofessor?
Mechoulam, geboren in 1930 geboren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, verhuisde in 1949 met zijn familie naar Israël, waar hij scheikunde ging studeren. Zijn inspiratie om zijn succesvolle jacht op THC te beginnen begon na een wijze observatie van de mechanismen van andere drugs.
In een interview met CNN in 2014 wees Mechoulam erop dat “morfine is geïsoleerd uit opium in de 19e eeuw, cocaïne is geïsoleerd uit cocabladeren in de 19e eeuw. En hier zijn we, halverwege de twintigste eeuw, en toch is de chemie van cannabis niet bekend. Dus het leek een interessant project.” Volgens de National Library of Medicine slaagde hij er in 1964 in om als eerste THC te isoleren en synthetiseren.
Toen Mechoulam begin jaren zestig als scheikundige aan het Weizmann Instituut werkte, kreeg hij wat wiet van de Israëlische politie. Zijn doel was helder: ontdekken en isoleren wat wiet psychoactief maakt. Toen THC en andere cannabinoïden, zoals de eerder genoemde CBD en CBG, eenmaal waren geïdentificeerd, ontdekten Mechoulam en zijn team in 1992 de chemische stof arachidonoyl ethanolamine.
Die ken je wellicht als anandamide (afgeleid van het Sanskriet woord ananda, dat gelukzaligheid betekent). Anandamide is iets wat het endocannabinoïde systeem van ons lichaam zelf produceert – alsof we gebouwd zijn om cannabis te gebruiken – en activeert de CB1 receptor.
LEES OOK: Anandamine, of waarom we toch zo happy worden van wiet…
Bevlogen wetenschapper tot in de kist
Diep gepassioneerd en hard werkend zette Mechoulam zijn onderzoek voort tot aan zijn dood. Op 88-jarige leeftijd, op de cannabisconferentie CannMed in Californië in 2019, kondigde hij nog een doorbraak aan: synthetisch stabiel cannabidiolzuur (CBDA).
Dit is de belangrijkste fytocannabinoïde in vezel- en zaadoliehennep, dat ontstekingsremmende, anti-convulsieve en anti-kanker eigenschappen bevat. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. “We hebben de onstabiele zuurmoleculen van de cannabisplant genomen en gesynthetiseerd om een stabiele, consistente basis te bieden voor onderzoek naar nieuwe therapieën voor een breed scala aan medische behoeften”, legde Mechoulam uit op de conferentie.
Hij gebruikte zijn podiumtijd ook om de wetenschappelijke gemeenschap aan te moedigen meer te investeren in cannabisonderzoek, omdat er al genoeg tijd verloren is gegaan. Daarbij haalde hij de vele mensen uit het verleden aan die veel baat zouden hebben gehad bij medicinale cannabis als die beschikbaar was geweest. “Moesten we 30 jaar wachten? Nee. We hadden duizenden kinderen kunnen helpen, en dat hebben we niet gedaan.”
Om een goed beeld te krijgen van het leven en werk van professor Raphael Mechoulam, bevelen we je onderstaande documentaire uit 2015 van harte aan: The Scientist.
(advertentie)