- MaryMILL: grinder én container maalt als een molentje
- Lage kweekruimte? Zo houd je wietplanten lekker kort
- Wiet na werktijd beïnvloedt prestaties niet negatief (integendeel)
- Wat is brix eigenlijk? Hoe zorgt het voor meer en betere wiet?
- Wietplanten in kleine potjes: 8 tips om een Solo cup challenge te winnen
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#3)
Puur, puurder, puurst – Zo maak je goede hasj!
Van dik hout zaagt men wellicht planken, maar van dikke toppen maakt men nog altijd hasj. En dat kun je dus ook prima zelf thuis doen. Er zijn behoorlijk wat verschillende manieren om hasj te maken en hoe secuurder je daarbij tewerk gaat, hoe puurder en potenter de hasj wordt.
Buitenlandse hasj
De meeste mensen kennen hasj vooral als de bruingekleurde en kruidig geurende blokjes uit de coffeeshop. Dit soort hasj wordt meestal in landen als Marokko, Libanon en Afghanistan geproduceerd van wietplanten die daar op de velden onder de zon wordt gekweekt. De meestgebruikte methode om dit soort hasj te maken is het kloppen op een fijnmazig doek; de trichomen breken van de toppen af en vallen door de zeef. De verzamelde trichomen worden vervolgens tot blokken hasj geperst en verkocht.
De wiet zit vaak vol met zaad en ligt dikwijls lang op het veld of in een schuurtje te drogen waardoor een deel van de THC wordt afgebroken. Dit soort hasj geeft daardoor een lekker mild effect, ondanks dat het een veel geconcentreerder product is dan wiet.
Lees hier hoe je zelf droog gezeefde hasj kunt maken (die smelt als boter).
Hasj bestaat dus uit de verzamelde trichomen die van de wiet gescheiden worden. Dit scheiden van de trichomen van de wiet kan op vele manieren. Hoe beter en secuurder dit gebeurt, hoe minder kleine plantendeeltjes in de hasj terecht komen en hoe puurder en potenter de hasj is. Coffeeshops verkopen tegenwoordig ook vaak hele sterke hasj die in Nederland zelf gemaakt wordt van binnen gekweekte wiet. Je zult begrijpen dat deze hasj een stuk sterker is dan de uit het buitenland geïmporteerde blokken hasj.
Ice-o-lator
De in Nederland geproduceerde hasj wordt meestal gemaakt met behulp van ijswater. Het staat dan ook wel bekend als Ice-o-lator hasj, vernoemd naar de uitvinding van Mila Jansen: een serie zeefzakken met verschillende maasbreedtes waarin trichomen van verschillende formaten bij elkaar gesorteerd kunnen worden.
De verse of gedroogde wiet wordt in het ijswater gedaan waardoor de trichomen gemakkelijk afbreken wanneer het water en wietmengsel geroerd wordt. Op deze manier kan een zeer geconcentreerde en potente hasj gemaakt worden. Specialisten kunnen met de ice-o-lator zakken zelfs zulke pure hasj maken, dat het helemaal geen plantendeeltjes meer bevat. Dit soort hasj is eigenlijk een concentraat, je kunt het ook dabben en het smaakt geweldig.
Lees hier hoe je de beste ice-o-lator hasj kunt maken.
Concentraten
Concentraten zijn dus eigenlijk ook gewoon hasj, alleen dan zeer geconcentreerd. Concentraat wordt meestal gemaakt met behulp van een oplosmiddel zoals butagas. Je kunt het zelf ook op deze manier maken, maar dit is niet aan te raden vanwege het brandgevaar en de residuen van het butagas die achterblijven in het concentraat. In Amerika houden vooral professionele bedrijven zich bezig met het extraheren van concentraat. Dure apparaten persen het vloeibare gas door de wiet waarna het gas verdampt en het concentraat overblijft. Na een paar dagen in een speciale vacuümoven zijn ook alle residuen uit het concentraat.
Cannabisconcentraat zonder plantendeeltjes is in Nederland verboden. Het staat op de opiumlijst tussen heroïne en amfetamine, wat uiteraard te zot is voor woorden. Concentraten zijn dan wel zeer potent maar zeker niet gevaarlijker dan gewone hasj of wiet. Totaal ongevaarlijk dus eigenlijk. Je gebruikt doorgaans maar een heel klein beetje concentraat en omdat er geen plantendelen worden verbrand, komt er ook geen rook vrij bij het dabben, maar damp. Hierdoor zijn concentraten veel minder schadelijk voor je longen dan wanneer je gewone wiet rookt.
Rosin
Wil je zelf op kleine schaal concentraat maken, dan kun je dit beter doen met behulp van een stevige stijltang en een stuk bakpapier. Wanneer wiet of hasj (het bruin gekleurde soort) namelijk onder druk wordt gezet en tegelijkertijd wordt verhit, wordt de hars vloeibaar en kan het uit de wiet of hasj perst worden. Dit wordt de rosin techniek genoemd en het concentraat dat je op deze manier maakt heet dan ook rosin. Rosin persen gaat het makkelijkst uit hasj en smaakt het lekkerst wanneer je het van wiet maakt.
Lees hier hoe je zelf de heerlijkste rosin hasj maakt om te dabben.