(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De doorsnee >5 planten wietteler in Nederland mag vrezen voor consequenties als ie betrapt wordt. Van strafrechtelijke vervolging of financieel kaalgeplukt worden tot huisuitzetting… het kan zomaar gebeuren. Best vreemd dus dat iemand die gepakt is met een 200-planten kwekerij helemaal niet wordt vervolgd, omdat de betreffende persoon al is veroordeeld voor doodslag! En omdat het anders te veel geld gaat kosten voor de staat. Enter de Utrechtse natuurgenezeres Sara Glatt…

De kip van jut

De kip van jut‘, zo noemt de advocaat van de omstreden natuurgenezeres haar in de rechtbank Midden-Nederland, omdat zij daar – alweer – terecht stond en dit keer voor een wietplantage. En niet haar zoon of haar vriend, die toch ook van de groene liefhebberij af wisten.

Afgelopen dinsdag was de uitspraak in deze vreemde zaak, waarin het Openbaar Ministerie 115.000 euro ‘criminele winst’ wilde plukken van Sara. Daarnaast eiste de aanklager ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken met een proeftijd van 2 jaar. Zeg maar de normale gang van zaken in Nederland als je gepakt bent met een flink hok met 200 wietplanten.

Afkicken met ibogaïne verloopt fataal

Maar normaal is niets in deze zaak. Want de verdachte wietteler in de rechtbank is Sara Glatt. En die kennen we – met naam en toenaam – als de hoofdpersoon in een andere rechtszaak die draait om de dood van een van haar klanten als natuurgenezeres.

Op 3 februari 2017 kwam een Zweedse vrouw om het leven door toedoen van Sara die haar het beruchte afkickmiddel ibogaïne toediende (ook al ontkent ze dat zelf). De kruidenheks uit Kockengen belt weliswaar nog wel 112 als het misgaat, maar gaat er daarna vandoor en vertelt niks over de ibogaïne die ze de verslaafde vrouw geeft (of heeft laten geven).

Dat spul, zo leren we van Wikipedia, is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. Aanhangers van het Bwitigeloof gebruiken het in hun rituelen. Hoewel het op ratten getest verslavingsdrang kan verminderen, wordt gebruik als anti-verslavingsmiddel bij mensen echter afgeraden, omdat goed onderzoek naar de werking ontbreekt en omdat de stof ernstige bijwerkingen heeft.

Kaalplukken voor wietkwekerij

En dat weet Sara Glatt ook wel, want de genezeres is al eerder veroordeeld voor gevallen waarin het misging met ibogaïne bij haar klanten. En dit keer kent de rechtbank geen genade meer en veroordeelt haar in april van dit jaar tot 8 jaar cel. Een hoger beroep bij het Gerechtshof van Sara  – die zoals gezegd alles ontkent – dient in december.

Maar dan rest nog die wietkwekerij met 200 planten in het huis van het kruidenvrouwtje. Volgens RTV Utrecht die deze zaak al jaren volgt, ’tonen afgetapte telefoongesprekken die de zoon met zijn moeder en zijn zus voerde, volgens het OM aan dat de natuurgenezeres van de kwekerij wist en in de opbrengst deelde’. En daarom dus dat kaalplukken voor 115k en 6 weken voorwaardelijk als eis.

Oh oh Nederland…

Maar hé, we zijn hier in Nederland en dus gaan de dingen altijd net even anders dan je verwachten zou. Op onnavolgbare wijze gaat de rechter niet mee met het OM, en wel om deze drie schitterende redenen (met wederom dank aan RTV Utrecht):

  • Glatt is in april al veroordeeld voor de dood van de Zweedse vrouw; in deze zaak is de hennepkwekerij niet meegenomen, waardoor hierover niets in het dossier staat
  • De rechtbank vindt dat er te lange tijd zit tussen de vondst van de kwekerij en een eventuele nieuwe rechtszaak
  • Het kost te veel geld om het dossier van een relatief simpele zaak opnieuw te openen. De rechtbank ziet dus ‘om proceseconomische redenen af van het heropenen van het onderzoek’.

Vooral dat laatste is natuurlijk om je rot te lachen, of eigenlijk dieprood te schamen. Maar wij weten in ieder geval wat we voor de volgende keer moeten doen als we niét veroordeeld willen worden voor grootschalige wietteelt: just kill somebody!

[foto’s: Holly Mazou/Shutterstock]
(advertentie)