- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rapport: $50 miljard omzet medicinale cannabismarkt in 2028
Op alle plekken in de wereld wordt eerst medicinale cannabis gelegaliseerd en daarna eventueel pas recreatieve wiet (ook al is er in onze ogen weinig tot geen verschil tussen beide ‘soorten’). Maar ook met mediwiet is het goed verdienen, blijkt uit een nieuwe business-rapport van Reportlinker.com. Tot 2028 stijgt de wereldwijde omzet jaarlijks met 23,9% ofwel van $8,9 miljard in 2021 naar bijna 50 miljard dollar over zeven jaar.
Mediwiet in alle werelddelen
De officiële titel van het business-rapport is er eentje in de categorie waarom kort en bondig als het ook heel lang kan: ‘Medical Cannabis Market Forecast to 2028 – COVID-19 Impact and Global Analysis By Product Type, Medical Application, and Compound, and Geography‘.
Allereerst krijgen we in het rapport – dat met 20% korting nog steeds meer dan drieduizend dollar (!) kost – een overzicht van de nog recente geschiedenis van legalisering van cannabis. Terecht wordt Uruguay als eerste genoemd, aangezien dat Zuid-Amerikaanse land eind 2013 besloot om wiet gewoon helemaal vrij te geven, inclusief recreatief gebruik.
Daarna ging het snel met vooral de legalisering van medicinale cannabis: Brazilië in 2014, Peru in 2017 en afgelopen jaren ook landen als Luxemburg, Mexico, Lesotho, Thailand en Australië. Vorig jaar werd Libanon na Israël het tweede land in het Midden-Oosten dat mediwiet reguleerde, dus zelfs daar is er sprake van een groene revolutie.
De ontwikkelingslanden komen eraan
‘Echter, ondanks de wijdverspreide legalisering van het cannabisgebruik is de legale teelt en productie tot voor kort voor ontwikkelingslanden beperkt geweest’, stelt het rapport. Maar ook dat verandert de laatste tijd snel, zo toont bijvoorbeeld het Caribische eiland Jamaica aan.
In september 2019 kondigde het Ministerie van Handel, Landbouw & Visserij op Jamaica een partnerschap aan met het Harvard International Phytomedicines and Medical Cannabis Institute (HIPI) om onderzoek te doen naar de farmacologische voordelen van cannabis. ‘Tegelijkertijd mikt Jamaica erop om deze samenwerking te kapitaliseren en deze kans te gebruiken om zijn nationale cannabisindustrie te ontwikkelen en te laten groeien’, aldus het rapport.
Dat medicinale wiet geen vreemde eend in de bijt meer is, wordt wel duidelijk uit deze opmerking: ‘Bovendien, volgens de World Health Organization (WHO) gebruikt 80 procent van de wereldbevolking cannabis voor medische doeleinden’. En daarom dragen de groeiende acceptatie, teelt en productie van medicinale cannabisproducten in ontwikkelingslanden ‘significant bij aan de groei van de medicinale cannabismarkt’, aldus dit rapport.Dranken en edibles groeien komende jaren het hardst
Uiteraard is ‘medicinale cannabis’ een zogeheten containerbegrip waar heel veel verschillende dingen onder vallen. Gebaseerd op producttype deelt men de mediwietmarkt onder in: toppen, concentraten, cannabisolie en zalven/crèmes, capsules, pillen en dranken & edibles. In 2019 was het grootste marktaandeel niet verrassend nog voor toppen. ‘Echter, het segment dranken & edibles zal naar verwachting de hoogste groeicijfers zien in de komende jaren’, voorspelt het rapport.
Wiet vooral tegen pijn, THC meest populaire toepassing
De makers verdelen de mediwietmarkt ook op basis van de medische toepassingen: pijnmanagement, neurologische gezondheid, mentale gezondheid en anderen. Zoals je wel verwacht nam pijnbestrijding in 2020 het grootste marktaandeel in en ook in de komende jaren blijft dit de snelst groeiende mediwiet toepassing.
En dan tot slot CBD en THC en de combinatievormen, hoe staat het met die ‘strijd’ om marktaandeel? ‘In 2020 had het THC-dominante segment het grootste marktaandeel en naar verwachting zal THC ook tot 2028 de snelste groeicijfers kennen binnen de medicinale cannabismarkt’, concludeert het peperdure rapport.