- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rapport: ‘Europese cannabismarkt wordt grootste ter wereld’
In Europa wonen twee keer zoveel mensen als in de VS en Canada samen, dus heel vreemd is het niet als de legale cannabisindustrie hier een nóg mooiere toekomst wordt voorspeld. Zoals in een rapport van Prohibition Partners, een Brits industrieel adviesbureau. Wanneer alle Europese landen tegen 2023 wiet legaal hebben gemaakt bedraagt de omzet van die markt in 2028 liefst 135 miljard euro per jaar!
Europe first!
De fraaie toekomstvoorspelling voor Europa staat in de derde editie van ‘The European Cannabis Report‘, dat deze maand is gepubliceerd. In liefst 152 pagina’s wordt de huidige staat van zaken en de nabije toekomst uit de doeken gedaan, zowel voor de medicinale cannabismarkt als de legale en illegale wiethandel.
De conclusie is eigenlijk simpel: Europa wordt de grootste legale cannabismarkt op de wereld zodra alle landen hier wetgeving en regulering hebben geïntroduceerd in de komende 10 jaar. ‘Cannabis is voorbestemd om te bloeien en het zal de economie aanjagen, de werkgelegenheid stimuleren en het zal een een significante impact hebben op een breed scala aan sociale en gezondheidsissues’, aldus de Britse researchers van Prohibition Partners.
Legale wiet is miljarden business
De cijfers liegen er dan ook bepaald niet om. Volgens het rapport is de huidige illegale recreatieve wietmarkt in Europa goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan 30 miljard euro. Men schat de medicinale cannabismarkt tegen 2028 in op jaarlijks meer dan 55 miljard euro en de recreatieve op meer dan 60 miljard euro, er van uitgaande dat alle Europese landen dan wel in 2023 beide cannabisafdelingen hebben gelegaliseerd.
Dat laatste is natuurlijk wel heel optimistisch gedacht, maar dat de zaken in beweging zijn hoeft niemand meer te betwijfelen. En wie tien jaar geleden had gezegd dat wiet in praktisch heel Noord-Amerika legaal zou zijn hadden ze ook even ter observatie opgenomen in een psychiatrische afdeling wellicht. In het rapport vind je dan ook een gedetailleerde analyse van de complexe wetgeving op dit moment van de 28 lidstaten van de EU (die zoals jullie weten het drugsbeleid grotendeels zelf mogen bepalen).
Medicinale cannabis
Zo zoomt men in op de legalisering van medicinale cannabis binnen de EU en dan blijkt dat er alleen dit jaar al zes landen bij zijn gekomen die legale mediwiet hebben aan- of afgekondigd. ‘Not a bad year’, schrijven de Britten met gevoel voor understatement. Het aantal patiënten neemt dan ook maandelijks met 40 procent toe in de EU momenteel. Medicinale cannabis is nu in meer of mindere mate legaal in 22 van de 28 EU-landen en in de overige woedt al vaak een stevige discussie erover, zoals bijvoorbeeld in het thuisland van den onderzoekers Groot-Brittannië.
Recreatieve cannabis
Natuurlijk gaat het met de funwiet minder hard, maar er zijn momenteel toch al 12 EU-landen die het recreatieve gebruik en bezit van wiet hebben gedecriminaliseerd. ‘Het is een patroon dat degenen die de branche volgen eerder in de VS hebben gezien’, stelt het rapport. ‘Medicinale cannabis legalisering wordt gevolgd door decriminalisering van recreatief gebruik, en als het publiek eenmaal ervan overtuigd is dat er geen gevaren dreigen volgt volledige legalisering van recreatieve cannabis.’
De Britse onderzoekers verwachten dan ook dat tegen 2028 de overgrote meerderheid van de Europese landen wetgeving heeft die beide cannabis soorten reguleert. Mediwiet via de bestaande gezondheidssystemen waarbij wiet wordt voorgeschreven door artsen en gedistribueerd door apotheken. ‘En voor de recreatieve wietmarkt is het waarschijnlijk dat men de voetstappen van het Canadese model volgt’, aldus het rapport.
Simpel gezegd: dat er in Noord-Amerika zoveel legaal wordt verdiend met wiet zet ook in Europa landen aan het denken, en zeker degene die zwaar te lijden hebben gehad van de recente en langdurige economische crisis.
Green rush
Hoewel de legale Europese cannabismarkt nu nog in een pril stadium verkeert ziet men er toch al de enorme potentie van in, hoewel er dus juridische en politieke hobbels dienen te worden genomen. ‘Een transitie van een illegale markt van 30 miljard naar een recreatieve wietmarkt van 60 miljard euro waarover je belasting kan heffen, vinden veel politici en beleidsmakers verstandig. En als je de recreatieve en medicinale markten combineert heb je de grootste cannabismarkt op aarde, gewaardeerd op 115,7 miljard euro’, zo stelt het rapport.
Stephen Murphy, Managing Director van Prohibition Partners: ‘Het publiek, de politiek en de professionele opiniemakers stappen massaal over naar de kant van legalisering en regulering van cannabis. In slechts 6 maanden is de Europese wietindustrie harder gegroeid dan in de 6 jaar daarvoor. Nu bedraagt het aantal patiënten nog minder dan 100.000, maar dat stijgt de komende tien jaar naar meer dan 30 miljoen mensen. Europe is gearing up to experience a ‘Green Rush’ of economic growth, with cannabis set to become the dot-com boom of the early 21st Century.‘
Politiek is aan zet
Fijn nieuws dus voor alle 742 miljoen Europeanen (meer dan twee keer zoveel mensen als er in de VS en Canada wonen). Of zoals het rapport het schrijft in de conclusie: ‘Cannabis beweegt eindelijk vanuit het donker en regeringen kunnen nu inschatten wat de significante sociale, economische en gezondheidsvoordelen zijn van legalisering van cannabis.’
Het zou dus mooi en heel verstandig bovendien zijn als iemand dit uitstekend onderbouwde cannabisrapport op het bureau legt van onze verantwoordelijke politici in de Lage Landen…