- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rapport: legale cannabis levert Britse schatkist 11,4 miljard euro per jaar op
Ook in Groot-Brittannië woedt al enige jaren een discussie tussen voor- en tegenstanders van legalisatie van cannabis. Op dit moment is medicinale cannabis beperkt beschikbaar, maar het merendeel van de patiënten is nog altijd aangewezen op de zwarte markt. Recreatieve wiet is helemaal verboden en de teelt of dealen levert je een forse gevangenisstraf op. Toch zou het VK legalisatie moeten overwegen, al is het maar voor de financiën. Uit een rapport van CLEAR Cannabis Law Reform blijkt namelijk dat dit het land ieder jaar liefst 11,4 miljard euro oplevert!
Tien miljoen Britten rookten afgelopen jaar wiet
Het is de derde keer dat de mensen van CLEAR een studie publiceren over de cannabismarkt in Groot-Brittannië. In 2011 verscheen het originele plan, gevolgd door een update in 2013. En nu ligt dus ‘The Clear Plan version 3.0‘ op tafel.
Naar schatting 1,5 miljoen tot 2,7 miljoen mensen in het VK gebruiken minstens één keer per maand cannabis, terwijl naar schatting 10 miljoen mensen het afgelopen jaar cannabis hebben gebruikt. op een totale bevolking van 70 miljoen betekent dit dat 1 op de 7 inwoners geblowd heeft (baby’s en bejaarden meegerekend).
De illegale markt is tussen de £2,9 miljard en £8,8 miljard per jaar waard.
Studies hebben aangetoond dat de regulering van cannabis voor volwassenen niet alleen aanzienlijke belastinginkomsten oplevert, maar ook leidt tot minder tienergebruik, minder alcohol- en sigarettenconsumptie en minder sterfgevallen door opioïden.
Legale wiet levert miljarden op voor de Britse schatkist
Nu weten we – onder meer uit eigen Nederlandse ervaring – al dat overheden zich weinig aantrekken van gezondheidsargumenten bij de discussie over legalisatie. Anders was wiet al lang overal legaal geweest en zouden miljoenen mensen zich niet noodgedwongen tot het illegale en niet-gecontroleerde cannabisaanbod hoeven te wenden.
Maar misschien dat het argument GELD meer kans maakt. Uit het nieuwste rapport van CLEAR en de Independent Drug Monitoring Unit blijkt dat het reguleren en legaliseren van recreatief cannabisgebruik door volwassenen de Britse schatkist tussen de £3,3 miljard per jaar en £9,5 miljard per jaar kan opleveren.
Tegen de huidige wisselkoers betekent dat dus dat er maximaal 11,4 miljard euro aan legale wiet kan worden verdiend, alleen al door de staat.
Thuisteelt: 3 wietplanten binnen + 3 buiten (of 6 buiten)
In het document stelt CLEAR een uitgebreid overzicht voor van de hervorming van cannabis in Groot-Brittannië. Het plan schetst hoe een cannabis inspectoraat toezicht zou kunnen houden op het verlenen van licenties voor commerciële teelt, import, grootschalige distributie en detailhandel van cannabis. Het inspectoraat zou ook verantwoordelijk zijn voor het innen van cannabisbelasting en het handhaven van de regelgeving.
Het CLEAR-plan schetst ook een kader voor thuisteelt en stelt voor dat volwassenen maximaal drie planten onder kunstlicht mogen kweken, naast drie onder natuurlijk licht, of in totaal zes planten onder natuurlijk licht (buitenwiet dus). Opmerkelijk detail; het plan suggereert ook een toegestane aparte kweekruimte voor stekken en zaailingen van maximaal één vierkante meter.
En helemaal mooi: er mogen géén beperkingen worden opgelegd aan het bezit of de consumptie van cannabis in privéruimtes door volwassenen!
Per gram verkochte legale wiet 1,20 euro belasting heffen
Om de regulering te financieren stelt CLEAR een belasting voor van £1 (dat is 1,20 euro) per verkochte gram wiet of hasj. Dit zou volgens het plan een nettowinst voor de schatkist opleveren van 3,3 miljard pond per jaar tot 9,5 miljard pond per jaar.
CLEAR wijst echter terecht op de risico’s van overbelasting – vooral in Californië, waar de illegale cannabismarkt nog steeds bloeit. Maar evengoed wijst men op het succes van Canada, waar na zes jaar regulering nu minstens 70% van alle cannabisaankopen via legale kanalen verloopt.
“Er is niet echt een coherent argument tegen het reguleren van cannabis”, stelt CLEAR-voorzitter Peter Reynolds in het Engelse cannabistijdschrift Leafie. “Het zal misdaad, geweld, straatdealen en gebruik door minderjarigen terugdringen en helpen voorkomen dat kinderen meegesleurd worden in bendes.”
‘Politiek moet moet wakker worden én moed tonen’
Bij CLEAR weten ze heel goed waar het daadwerkelijk aan schort in de hele discussie over legalisering van cannabis. Reynolds: “Het echte probleem is dat onze politici niet eens de moed hebben om erover te praten. Afgezien van de ‘hard tegen drugs’-retoriek vermijden ze het onderwerp koste wat het kost. Het staat buiten kijf dat criminele drugsmarkten enorme schade toebrengen aan de maatschappij, dus hebben we een echte strategie nodig om ze aan te pakken.”
“Ons plan is gebaseerd op solide onderzoek en gegevens. Wat we nodig hebben is een open discussie over hoe we het beste kunnen reguleren. Onze voorstellen zijn bedrijfsvriendelijk, maar anderen zijn veel meer tegen het bedrijfsleven. We hebben een open discussie nodig. Als we dit goed aanpakken, kunnen we duizenden nieuwe banen creëren, misdaad bestrijden en kinderen beschermen. Wanneer worden onze politici wakker?”