- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Rapport • Markt voor wietzaden groeit jaarlijks met 18,7 procent
Over de markten voor medicinale en recreatieve cannabis en de CBD-handel zijn al de nodige – positieve – rapporten gepubliceerd. Nu is er eindelijk ook een analyse plus voorspelling voor de markt voor cannabiszaden. En ook die business kan de toekomst rooskleurig tegemoet zien. De omzet van wietzaadjes stijgt van 1,22 miljard dollar in 2020 naar 4,64 miljard dollar in 2028, wat een jaarlijkse groei van 18,7 procent betekent.
Ook handel in cannabiszaden bloeit als nooit tevoren
Om het volledige rapport te lezen, moet je trouwens ook al vrij diep in de geldbuidel tasten: ‘Cannabis Seeds Market‘ van het Amerikaanse bedrijf The Insight Partners kost namelijk 4.550 dollar. Niet slecht vor 145 pagina’s. Het zaad wordt dus duur betaald zullen we maar zeggen, en dat geldt ook voor de echte handel erin.
In het uitgebreide wietzaden-rapport is uitvoerig onderzoek gedaan naar de omvang en toekomst van de handel in reguliere, gefeminiseerde en autoflower zaden. Ook keken de analisten naar biologisch en ‘conventioneel’, de verdeling in indica-sativa-hybride en de distributiekanalen. Het zal je niet verbazen dat Noord-Amerika het leeuwendeel van de vette koek inpikt, gezien het feit dat ze daar mijlenver voor liggen op bijvoorbeeld Europa qua legalisering en professionalisering van de verschillende cannabismarkten.
Nederlandse zadenbedrijven spelen internationaal mee
Maar ook voor ons stumpers hier gloren betere tijden volgens dit rapport. ‘Het stijgende gebruik van cannabis voor medicinale en therapeutische redenen en de toenemende legalisering van cannabis in diverse landen zullen naar verwachting de marktgroei aanwakkeren. Echter, de complexe reguleringsregels werken als een beperking op groei van de markt voor wietzaden.’
Wat ook wel ons Nederlandse ego streelt, is dat er best wel wat vaderlandse zadenbedrijven worden genoemd als ‘key market players’. Niet slecht gedaan dus van Barney’s Souvenirs (de zadenafdeling van Barney’s Farm dus), Sensi Seeds, Serious Seeds, Sweet Seeds, Paradise Seeds en Dutch Passion.
Ook in de wietzaden business is het echter steeds meer ‘eten of gegeten worden’, lezen wij. ‘Major market players are adopting strategies such as mergers and acquisitions and expansion of their geographical presence and consumer base globally’, stelt het rapport namelijk.
Legalisering jaagt groei aan
Legalisering is dus de (te verwachten) drijfveer van de groei van de zadenmarkt. Noord-Amerika is en zal ook de belangrijkste speler blijven – zeker qua omzet – en dat ligt ook aan het feit dat er nu al globale spelers actief zijn met Canadese en Amerikaanse roots. Denk aan mega-wietbedrijven als Medical Marijuana Inc., Aphria Inc. en Tilray, Inc. Nu al hebben die overal ter wereld een dikke vinger in de zakelijke pap.
LEES OOK: Xebra uit Canada gaat hier jaarlijks 5.000 kilo medicinale wiet kweken
LEES OOK: Canadezen kopen nu al meerderheid van ingelote wietproef-teler Leli Holland
Ouderen mensen laten de wietkassa extra rinkelen
Volgens dit rapport is het merendeel van de consumenten in Amerikaanse staten waar wiet gelegaliseerd is ouder dan 50 jaar. En dat doet de kassa extra rinkelen, zo leren we: ‘Dit demografische profiel stuwt naar verwachting de vraag naar cannabis als gevolg van de grotere risico’s op chronische ziektes na de leeftijd van 50 jaar en de effectiviteit van cannabis bij zulke aandoeningen’.
Ook de medicijnenwaakhond in de VS werkt steeds beter mee door goedkeuring te verlenen aan medicijnen die op basis van hennep worden gemaakt (hennep, geen wiet), nadat de teelt van hennep met maximaal 0,3% THC in 2018 legaal werd. Denk aan medicijnen als Marinol, Syndros, Cesamet en Epidolex. Ook in andere landen gaat het wat dit betreft de goede kant op, signaleert het rapport.
Sativa’s, gefeminiseerd en corona
Kort nog wat andere conclusies van dit uitgebreide wietzaden rapport.
- De handel in gefeminiseerde cannabiszaden zal het de komende jaren het beste gaan doen, ook in vergelijking met de verkoop van reguliere en autoflower zaden. ‘The primary benefit for producers that utilize feminized cannabis seeds is that they do not have to identify or eliminate pollinating male plants’, staat er gortdroog nog als oorzaak bij vermeld.
- Sativa’s hadden in 2020 het grootste marktaandeel als we naar de genetische indeling kijken. Ee1n van de redenen waarom die indica’s en hybrides verslaan is deze: ‘Because of high THC levels, psychological problems such as depression, PTSD, and anxiety are better treated with sativa strains’.
- De impact van Covid-19 op de cannabiszadenmarkt is ‘relatief beperkt’ aldus dit rapport. Al is de aandacht voor medicinale cannabis er wel door toegenomen, mede omdat er veelbelovende resultaten worden geboekt om de door corona opgewekte ontstekingen met wiet aan te pakken.
LEES OOK: Studie: CBD remt de SARS-CoV-2 (coronavirus/covid-19) in menselijke longcellen