- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Rapport: ‘Overlast coffeeshops opnieuw afgenomen’
Uit een rapport in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie blijkt dat het allemaal reuze meevalt met de overlast door coffeeshops, iets waar ‘bezorgde burgers’ zich steevast heel druk over maken. Integendeel zelfs; in 2016 is die overlast opnieuw afgenomen in vergelijking met 2015. Ook het zogeheten drugstoerisme – buitenlanders die hier wiet en hasj komen shoppen – is voor het derde jaar op rij gedaald.
Overlast is vooral illegale straatverkoop
De ontnuchterende cijfers – in positieve zin dus – staan in de ‘Monitor ontwikkelingen coffeeshopbeleid‘, een rapport van het onderzoeksbureau Intraval in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie. De afname zou veroorzaakt worden door ‘gerichte maatregelen’ van gemeenten en politie, maar ook door de eigen inzet van coffeeshops om overlast tegen te gaan.
Overigens bedoelen de onderzoekers met ‘overlast’ met name rond de shop hangende personen die zich bezighouden met de illegale verkoop van drugs.
Winkel- en horecadealers
De straathandel door drugsrunners en straatdealers is in 2016, net als in beide voorgaande jaren, de meest voorkomende en de meest zichtbare vorm van de illegale verkoop van drugs. De straathandel lijkt vooral gericht te zijn op de verkoop van harddrugs. De bezoekers van coffeeshops kopen hun softdrugs bij voorkeur in de coffeeshop en gaan meestal niet in op het aanbod van dergelijke straatdealers.
Op de overige (minder zichtbare) vormen van illegale verkoop (06-dealers, thuisdealers en winkel- en horecadealers) hebben experts over het algemeen minder zicht. Winkel/horeca dealers – ondernemers die er wat bijverdienen dus – zijn trouwens grappig genoeg een specifiek Zuid-Hollands probleem: alleen al in Den Haag en Rotterdam zijn het er 20 tot 40, terwijl ze in bijvoorbeeld Amsterdam niet zijn gesignaleerd.
Coffeeshop- en softdrugstoerisme
Verder blijkt de omvang van het coffeeshoptoerisme (het bezoek van niet-ingezetenen van Nederland aan coffeeshops) te zijn afgenomen ten opzichte van 2015. In minder dan de helft (13 van de 31) van de gemeenten is hier sprake van. De grensgemeenten in het oosten (vooral Duitsers) en het zuiden (vooral Belgen en Fransen) van het land kennen meer coffeeshoptoerisme dan andere gemeenten. Het fenomeen softdrugstoerisme (de verkoop van cannabis aan niet-ingezetenen buiten de coffeeshops) komt in beduidend minder gemeenten (6 van de 31) voor.
Het rapport Monitor ontwikkelingen coffeeshopbeleid kost 23 euro en is HIER te bestellen