- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rapport ‘Recreational Europe’: 55% Europeanen is voor legale wiet
Donderdag publiceerden onderzoeksbureau Hanway uit Londen en cannabisbedrijf CureLeaf International het rapport ‘Recreational Europe’. Dat gaat, zoals de naam al verraadt, over recreatieve wiet en de stand van zaken daaromtrent in Europa. Meer dan de helft van alle Europese burgers blijkt voorstander van legale funwiet en een derde is ook van plan om (straks) legale recreatieve cannabisproducten te willen kopen!
Enorme (zakelijke) potentie Europese cannabismarkt
Over het waarom van het rapport over Europa’s wietmarkt, doen ze bij de makers niet geheimzinnig: ‘With a population of more than 1.5x the combined populations of the US and Canada, the potential scale of Europe’s recreational market is immense.’ Om die immense markt beter in kaart te brengen, ondervroegen de onderzoekers bijvoorbeeld consumenten in acht ‘sleutelmarkten’ m.b.t. cannabis in Europa, waaronder jawel ons eigen Nederland.
Want het gaat bij de legale wietbusiness niet om kleine bedragen. Naar verwachting stijgt de omzet van legale cannabis in Europa van 400 miljoen euro dit jaar naar meer dan 3 miljard euro in 2025. Uiteraard is Duitsland nu en straks de belangrijkste afzetmarkt voor cannabisproducenten.
Van de consument mag het wietverbod vandaag nog opgeheven worden
Zoals gezegd zijn voor het rapport representatieve enquetes gehouden in acht belangrijke cannabislanden in Europa. Daaruit komt ‘een continent klaar voor hervorming’ tevoorschijn, schrijven de onderzoekers. Ofwel; 55 procent van de Europeanen is voor een legaal en gereguleerd systeem met wietverkoop voor 18-plussers.
‘Dit cijfer is opvallend gelijk aan het percentage waarmee de stembusinitiatieven voor legalisering in Colorado en Washington aangenomen werden, en die zo in 2012 de eerste legale cannabismarkten van de VS werden’, stelt het rapport. Verder leren we dat 30% van de Europeanen overweegt om legale cannabis te proberen, wat staat voor een potentiële consumentenbasis van 120 miljoen mensen verspreid over de Europese landen.
Zoals het een fatsoenlijk rapport betaamt, staan er ook handige overzichtsgrafieken in, bijvoorbeeld van de support in Europa voor legale wiet:
Je ziet het goed, wij bungelen helemaal onderaan en zijn het enige onderzochte land waar NIET minimaal de helft van de bevolking voorstander is van gereguleerde cannabisverkoop.
De vraag is niet of, maar hoe Europa wiet gaat reguleren
Bij de opstellers van dit wietrapport zijn ze de hele politieke discussie over wel of niet legaliseren van cannabis eigenlijk al voorbij (en terecht ook), wat deze ene zin wel glashard duidelijk maakt: ‘European cannabis reform has become a question of how, not if.’
De eerste drie hoofdstukken van het gratis te downloaden rapport (dat kan je HIER doen), gaan over de ‘recreatieve hervormingen die nu al plaatsvinden in centraal-Europa, Nederland, Luxemburg, Zwitserland en Duitsland’.
Maar er is in het rapport ook aandacht voor ‘de nalatenschap van de wietsector op het gebied van genetica’ en Noord-Amerikaanse bedrijven die nu al voet aan de grond hebben en willen krijgen in Europa. En natuurlijk worden de huidige verschillende situaties in diverse landen onder de loep genomen, met aandacht voor politiek, belastingen, prijzen, medicinale cannabis, cannabis in het verkeer en internationale verdragen.
Zoveel volken, zoveel smaken (qua regulering van wiet)
Curaleaf en Hanway hebben een speciale tool voor het in kaart brengen van cannabistrends onder het publiek: de ‘European Cannabis Tracker’. ‘What we find is a region that is supportive of a shift from prohibition to cautious and controlled commercial markets – but with marked differences in enthusiasm and reservations across different markets and age groups’, stelt het rapport.
Dat is heel fijn om te horen, nu nog van die achterlijke regering van ons af zien te komen en het feest kan ook hier beginnen! Voor nu wensen we je nog een fijne voortzetting van de dag met een laatste coole graphic uit het optimistische rapport ‘Recreational Europe‘.
(advertentie)