- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Rapport • Wereldwijde legale wietomzet dit jaar $20,4 miljard
Uiteraard heeft de legale cannabisindustrie ook last van de corona epidemie en de economische gevolgen daarvan. Toch gaat de omzet nog steeds steil omhoog: dit jaar met 38 procent naar het niet onaardig totaal van 20,4 miljard dollar, aldus een nieuw business rapport. Wereldwijd blijft de illegale markt echter nog stukken en stukken groter.
Legale wietverkoop stijgt dit jaar met 38%
Niemand heeft natuurlijk ooit gedacht dat het makkelijk zou zijn om na zeventig jaar cannabisverbod in korte tijd de daardoor ontstane zwarte markt omver te kegelen. Laat staan als landen nog steeds dat verbod handhaven, zoals Nederland bijvoorbeeld doet. Eigenlijk is het juist des te knapper dat de legale wietbranche in zo’n klotejaar als 2020 – met de wereldwijde corona-epidemie – nog 38% weet te groeien, nietwaar?
De mooie rapportcijfers staan in de alweer achtste editie van ‘The New State of Legal Cannabis Markets’ van het gerenommeerde bureau The Arcview Group, dat voor dit business rapport samenwerkte met analisten van BDSA. Normaal gesproken betaal je 597 dollar voor het rapport, maar CNNBS verklapt je gewoon gratis de highlights.
Illegale markt nog 15x groter dan de legale
In het rapport staat dat er in 2019 naar schatting 214 miljard (!) dollar aan cannabis is uitgegeven op de illegale markt. Daarbij steekt de 14,8 miljard aan legale wiettransacties vorig jaar inderdaad wat bleekjes af. de illegale markt was vorig jaar dus bijna 15 keer groter dan de legale. Maar goed, dit jaar stijgt het aandeel ‘witte wiet’ wel vrolijk door naar 20,4 miljard.
Het rapport stelt terecht dat één van de belangrijkste redenen voor legalisering van cannabis altijd is dat het de zwarte markt ondergraaft. ‘Activisten beloofden dat wanneer cannabis gelegaliseerd was de illegale markt zou verkruimelen omdat consumenten de legale business willen steunen en willen genieten van geteste producten met veel variatie. In plaats daarvan zien staten die al minstens 5 jaar een legale recreatieve wietmarkt hebben nog steeds 30 tot 50 procent van de verkopen verdwijnen naar de zwarte markt.’
Hoge belasting (en productprijzen) zijn hét probleem
Het rapport stelt dat ‘het lijkt alsof bovenstaande niet pleit voor méér legalisering, maar het kon wel eens het tegenovergestelde effect hebben’. Dat zit zo; het rapport suggereert dat hoge belastingtarieven die resulteren in hogere prijzen voor producten in legale winkels de grootste horde is die moet worden genomen.
‘Lokale regulators kunnen de belastingen verlagen en/of de regels versoepelen met als doel een snellere reductie van de illegale marktverkopen, het aanjagen van meer legale uitgaven en uiteindelijk meer belastingopbrengst.’
Het rapport stelt echter ook direct dat dit moeilijker is dan het klinkt. Zo kent de Amerikaanse staat Oklahoma bijvoorbeeld een verkoopbelasting van 4%, tegenover een ‘eye-popping’ 39% in Washington. In Californië werd een verlaging van de belastingtarieven op legale wiet geblokkeerd. ‘Het lijkt erop dat de staat blij is met het geld dat binnenkomt ondanks het effect dat consumenten naar goedkopere opties worden gedreven’, aldus het rapport.
De ‘silver lining’ van de coronacrisis
Tot slot aandacht voor de impact van de huidige ongekende economische crisis door het coronavirus. Die zou wel eens een ‘silver lining-effect’ kunnen hebben op de cannabisindustrie, denken ze bij Arcview/BDSA, ofwel dat een negatieve gebeurtenis toch een positief effect heeft uiteindelijk.
De covid-19 epidemie heeft ‘zeker effect op de industrie in het eerste halfjaar van 2020, maar de effecten zullen ook de rest van het jaar voelbaar blijven’. En hoewel cannabis in veel landen en staten tot essentiële service werd bestempeld, betekent dit niet dat alle bedrijven daarvan wisten te profiteren. Het rapport suggereert dat een recessie die dit jaar begint, op korte termijn een negatieve impact heeft op sommige cannabisbedrijven.
‘Maar er zou een silver lining kunnen zijn’. Die bestaat er dan volgens de analisten uit dat er wellicht eerder tot legalisering van wiet wordt overgegaan door de belastingtekorten vanwege de coronacrisis. ‘Zeker omdat legalisering de steun van de bevolking heeft’, concludeert het rapport. Nu dus maar hopen dat ook Mark Rutte dit leest…