(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten vragen om een uitgekiende mix van micro- (ijzer, borium, zink, zwavel etc.) en macro-elementen (stikstof, fosfor, kalium) en de juiste zuurtegraad in de bodem. Gelukkig hoef je ieder element niet zelf toe te voegen want een goede aarde en gespecialiseerde plantenvoeding bevat precies wat ze nodig hebben. Tenzij bladeren ineens rare witte vlekken krijgen, want dan is het tijd voor een hulplijn, zoals Lieve Muna…

Van Tim kreeg ik deze week enkele verontrustende foto’s. De bovenste bladeren van zijn moederplanten laten namelijk ongezonde witte plekken zien. En da’s toch zonde van zo’n mooi Wedding Cake fenotype. Ik denk dat ik de oorzaak van de bleke blaadjes heb kunnen achterhalen, en het is volgens mij geen magnesium tekort, zoals Tim zelf vermoedt. Lees maar mee.

 

Naam
Tim
Onderwerp
Rare witte vlekken
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik heb een vraag mbt gele/witte vlekken op de bladeren van mijn Wedding Cake moederplant projectje.. de GMO (links) is wat jonger.
Ik heb al de nodige ervaring maar dit is m’n eerste moederplant-project. Ik gebruik Batmix van Plagron en verder niks voorlopig. Ik laat de plant gewoon groeien onder een Hans Panel 100W op de veg-stand en gedimd, en een Tled 26W van Secret Jardin.
Nu zijn de dames vrij donkergroen en twee maanden oud uit stek. Ze zijn goed gevoed (een beetje te goed door de Batmix) maar toch heb ik dit euvel. Ik denk dat het door het blauwe licht komt en dat het een magnesium-tekort is, dus heb ik Bac Calmag aangeschaft. Zeker weten doe ik het echter niet. Zou je eens naar deze foto’s kunnen kijken? Misschien heb je een antwoord voor me. Alvast bedankt en met vriendelijke groet, Tim
Bijlagen

Hoi Tim, leuke moederplant heb je daar. De brede bladvingers voorspellen mooie compacte toppen maar die witte plekken zijn inderdaad niet gezond. Het is in ieder geval geen magnesium-tekort want magnesium is een mobiel element. Dat betekent dat de plant magnesium binnen zichzelf kan verplaatsen. Een tekort zou ze dan aanvullen vanuit haar onderste bladeren, zodat je de problemen eerst aan de onderste bladeren zou zien.
In dit geval zijn de meeste aangetaste bladeren juist bovenaan te zien. We moeten dus zoeken naar een immobiel element waarvan symptomen van tekorten zich eerst bovenin de plant laten zien. Of – en dat denk ik persoonlijk – een overschot van het een of ander.

Zwavel-tekort of fosfor-overschot

Als ik alleen naar de symptomen kijk, dan zou het een zwavel-tekort kunnen zijn of een fosfor-overschot. Kijk maar even naar de twee onderstaande plaatjes. Links zie je wat er gebeurt als een wietplant te veel of te weinig zwavel opneemt, en rechts zie je de gevolgen van een fosfor overschot en tekort. De symptomen lijken nog het meeste op een zwavel-tekort maar ik denk zelf meer aan een fosfor-overschot.

Een zwavel-tekort zou natuurlijk ook kunnen, maar dat komt maar weinig voor. Tenzij je pH-waarde steeds onder de 5,5 is geweest, en dat lijkt me ook onwaarschijnlijk, mits je geen regenwater hebt gebruikt. Kraanwater is doorgaans eerder basisch dan zuur (pH 6,5 tot 8), en bij deze pH-waarde kan zwavel prima worden opgenomen. Meet je de pH-waarde en pas je die aan, dan zou je die nooit afstellen op 5,5 of lager. Dus tenzij je regenwater gebruikt, en je pH-waarde niet meet of aanpast, sluit ik een zwavel-tekort uit.

Blijft een fosfor-overschot als verklaring over. En dat lijkt me heel plausibel, gezien de Batmix die je gebruikt. Batmix heeft namelijk een NPK verhouding van 5,5-11-5,5. Veel meer fosfor dus als stikstof en kalium, en dat komt door de vleermuizenmest die erin zit. Dit is prima voor bloeiende wietplanten, maar minder goed voor groeiende wietplanten. Sowieso moet je Batmix volgens de fabrikant Plagron voor gebruik doorspoelen, om de direct opneembare elementen uit te spoelen, en ik denk dat je dat weleens vergeten kon zijn.

Und jetzt?

Ja, wat nu? Spoelen lijkt me het beste advies, maar wees wel voorzichtig want te veel water is ook niet goed. Een overschot weg spoelen gaat het beste als je de plant even in de gootsteen zet. Geef de plant schoon kraanwater tot het aan de onderkant uit de pot loopt. Wacht een uurtje en geef dan net zo lang water tot je de kleur van het water dat onderaan uit de pot loopt helder is. Geef nu water met de juist pH-waarde (6,0) en houd de pot schuin zodat je zoveel mogelijk vocht verliest. Zet je plant hierna zo snel mogelijk op een droge en warme plaats en wacht tot de aarde opdroogt.

Als de aarde weer eenmaal droog genoeg is, kun je de plant weer normaal water geven. Eventueel met wat groeivoeding in een lage dosering, maar sowieso met de juiste pH-waarde van 6,0. Succes!

-xxx- Muna

(advertentie)