(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op Jamaica hebben aanhangers van het Rastafari geloof al sinds drie jaar het recht om cannabis als sacrament te gebruiken, maar elders op de aardbol is het andere koek. Behalve in Italië, waar een rechtbank afgelopen week een rasta die gepakt was met 58 gram wiet om religieuze redenen vrijsprak!

Strafeis van 4 maanden cel voor 58 gram wiet

Vorig jaar mei werd de 30-jarige rasta in zuid-Italië door de politie gearresteerd toen hij 8 gram wiet op zak bleek te hebben. Thuis had de jongeman nog eens 50 gram cannabis liggen, genoeg voor een rechtszaak in Italië. De openbaar aanklager vond de hoeveelheid zelfs voldoende om een straf van 4 maanden gevangenis te eisen.

Beroep op religieuze vrijheid

Maar gelukkig ontsnapt de rasta aan die waanzin, omdat zijn advocaat met succes pleitte dat hij vrijgesproken moest worden omdat cannabis als heilig wordt beschouwd in de Rastafari religie. De verdachte verklaarde dat hij naar reggae platen luisterde terwijl hij mediteerde en wiet rookte, aldus het Engelstalige online magazine The Local.

De rechter van de rechtbank in Bari lichtte het voor Europa en de westerse wereld unieke vonnis ook toe. ‘Rastafarians zijn volgers van een godsdienst waarvan de gelovigen cannabis gebruiken voor meditatie.’ Daarbij was het volgens de rechtbank ook duidelijk dat de 58 gram voor persoonlijk gebruik bestemd waren.

Wat is Rastafari en waarom speelt wiet de hoofdrol?

Rastafari of rasta is een levensbeschouwing met wortels in Jamaica. De naam komt van Ras Tafari Makonnen, de naam van de Ethiopische keizer Haile Selassie. Rastafari’s geloven in de goddelijkheid van Haile Selassie. Voor velen van hen is hij de reïncarnatie van Jezus.

De beweging kent geen officiële centrale leiding en heeft wereldwijd ongeveer een paar miljoen aanhangers.  Ze zien rastafari zelf ook niet als een geloof, maar als een geesteshouding gecombineerd met een manier van leven. Cannabis staat sinds het begin in het centrum van de Rastafari godsdienst. Het wordt gerookt gedurende discussiebijeenkomsten die ‘reasonings’ worden genoemd. En zoals gezegd, op de bakermat van de rasta’s, Jamaica, is hun religieuze recht op blowen als sinds eind 2014 erkend door de overheid…

[openingsfoto: illustratie:  pashabo/Shutterstock]
(advertentie)