- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Regen? Zo maak je snel een afdak voor wietplanten
Langdurige regen kan behoorlijk irritant zijn voor buitenwietkwekers. In de bloeifase kan veel regen voor toprot zorgen, maar het vele water kan er ook voor zorgen dat potplanten veel te nat staan. Met dit eenvoudige zelfbouw-afdak kun je voorkomen dat je oogst in het water valt, en zo maak je hem.
Buiten je eigen wietplanten kweken is een leuke en gemakkelijke hobby, totdat het ineens weken achtereen gaat regenen. Gelukkig komt na regen vroeg of laat zonneschijn maar dan moet je er wel voor zorgen dat je planten ondertussen niet verzuipen. Veel regenwater kan er namelijk voor zorgen dat de aarde van wietplanten in potten veel te nat wordt. De wortels kunnen dan verstikken waardoor de groei stagneert en de wortels in het ergste geval beginnen te rotten.
In de bloeifase is regen zelfs nog vervelender. Zorgvuldig gekweekte toppen zijn namelijk erg gevoelig voor water, en helemaal als ze al flink groot zijn. De bloeiharen vergaan eerder als ze nat worden, maar toprot is natuurlijk de allergrootste bedreiging voor natte toppen. Binnenzetten tijdens een regenbui kan een tijdelijke oplossing zijn, maar permanente bescherming met een afdak is natuurlijk veel beter.
Multifunctioneel zelfbouw-afdak voor wietplanten
Met een paar simpele houten latten, en een stuk doorzichtig plastic maak je een afdak dat je gemakkelijk over je planten heen zet bij aanhoudende regenval. De constructie is kinderlijk eenvoudig, en bestaat eigenlijk uit twee grote kruizen die je met latten met elkaar verbindt. Het afdak beschermt je wietplanten tegen de regen, en zorgt ervoor dat het water naast de planten op de grond valt.
Naast bescherming tegen de regen, maakt een constructie als deze het ook mogelijk om je planten eerder te verduisteren. Hierdoor kun je je wietplanten eerder in het seizoen in bloei zetten, wat voor buitenplanten een enorm verschil in kwaliteit en kwantiteit maakt. Door te verduisteren zullen je toppen veel beter ontwikkelen, en kun je buiten aanzienlijk meer en betere wiet kweken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het doorzichtige plastic te vervangen met een lichtdichte (zwart/wit-) folie, en de planten daarmee helemaal in het donker te zetten.
Zo maak je ‘m
Als je wietplanten op een zachte ondergrond staan, dan is het helemaal makkelijk. Dan kun je de twee kruizen namelijk gewoon de grond in slaan, en ben je lekker snel klaar met het afdak. Staan je planten op een veranda of een andere verharde ondergrond, dan moet je nog even twee voeten maken om je afdak op te kunnen laten staan. Hierboven zie je een overzichtelijke constructie tekening die we voor je gemaakt hebben.
Een aantal dunne latten zijn het gemakkelijkst om je afdak mee te maken, en de afmetingen kun je natuurlijk aanpassen aan het formaat van je wietplanten. Heb je de constructie in elkaar geschroefd (en eventueel gelijmd voor extra stevigheid), dan kun je het zeil erop nieten of met wat punaises over de drie dwarslatten spannen.
Als je wat extra plastic aan de onderkant laat hangen dan biedt bij heftige regenval extra bescherming. Bij lichte regen rol je het extra zeil gewoon op, en als het droog is zet je het hele afdak gewoon ergens anders, of haal je het zeil eraf. Om te verduisteren moet je ervoor zorgen dat het plastic de grond raakt, zodat de planten helemaal in het donker staan.
Twee linkerhanden?
Tot slot nog een heel simpele tip voor mensen met twee linkerhanden, die ook helpt om de aarde in potplanten droog te houden. Deze beschermt je plant zelf echter niet tegen de regen maar is wel gemakkelijk door iedereen te maken. Zoek een plastic wegwerpbord dat iets groter is dan de pot van de wietplant. Knip hierin in het midden een gat waar de stam van je wietplant mooi doorheen past en tenslotte knip je van de buitenrand van het bord naar het midden. Zet dit bord omgekeerd op de pot met de stam van je plant door het gat, en je aarde zal niet langer natregenen.
(advertentie)