(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wordt Marokko het ‘Canada van Afrika’? Het zou zomaar kunnen, nu de regering erin toestemt om te discussiëren over wetgeving die legale wiet en hasj in het land mogelijk maakt. Wetsvoorstellen die overigens al zes jaar geleden (!) zijn ingediend door de Authenticiteits- en Moderniteitspartij (PAM) en de Istiqlal-partij.

Illegale miljardenbusiness

Het zou natuurlijk wat zijn als Marokko, ’s werelds grootste hasjproducent, besluit om die enorme illegale/gedoogde industrie te legaliseren. Volgens een rapport van Prohibition Partners vorig jaar is de cannabishandel in Marokko goed voor een omzet van ongeveer 10 miljard dollar per jaar. Er werken nu al naar schatting 800.000 mensen in de cannabizz.

Geen wonder dat de overheid daar – middels belastingen – best graag een graantje van zou willen meepikken. Dat dachten politici van de Authenticiteits- en Moderniteitspartij (PAM) dus ook zes jaar geleden toen ze twee wetsvoorstellen voor legalisering van de wietteelt indienden. Maar pas nu is het debat terug op koers met het besluit van de regering om over deze voorstellen te discussiëren, zo meldt o.a. de website Yabiladi.com.

LEES OOK:  Marokko, Europa’s grootste cannabis leverancier

Stop vervolging van hasjboeren

In de wetsvoorstellen uit 2014 en 2015 staat onder meer dat de vervolging van (wiet)boeren moet ophouden en dat de productie van cannabis gelegaliseerd moet worden. Afgelopen week ging minister van Justitie Mohamed Ben Abdelkader dan eindelijk in gesprek met senior-leden van de PAM, de politieke partij die ook wel als de konings- of de paleispartij wordt aangeduid in Marokko, dus eentje die daadwerkelijk macht heeft aangezien de koning nog steeds een machtsfactor van jewelste is in het land.

Het nieuws over het hernieuwde legaliseringsdebat werd afgelopen week door parlementslid Larbi El Mharchi wereldkundig gemaakt op de sociale media. Hij verwelkomde het feit dat de regering eindelijk overstag is en bereid is om over legalisering te praten. Iets (praten over legale wiet en hasj in Marokko) dat het Kamerlid zelf regelmatig doet tegenover de nationale en internationale media.

Typerend beeld uit het Marokkaanse Rif-gebergte: een wietveld… [foto: Stefano Zaccaria/Shutterstock]

De 5 kif-regio’s van Marokko

En toch was PAM in 2014/2015 niet eens de eerste politieke partij in Marokko die pleitte voor legalisering. Die eer dient te gaan naar de Istiqlal-partij. Leden van die partij (waarvan de naam ‘onafhankelijkheid’ betekent) dienden al in december 2013 een wetsvoorstel in het parlement in, dat de regering dringend opriep om de cultivatie van wiet (ten behoeve van de hasjproductie uiteraard) in 5 regio’s te legaliseren: Al Hoceima, Chefchaouen, Ouezzane, Tetouan en Taounate.

Ook toen al zagen politici heil in het medicinale en industriële gebruik van kif en voorspelde men ‘een positieve rol voor cannabis in een alternatieve economie’.

Dollartekens in overheidsogen

Sindsdien heeft PAM echter de rol van voorloper overgenomen in de Marokkaanse politiek. Zij ziet zichzelf nu als de ‘echte verdediger’ van de legalisering van de teelt van de plant en van algemene amnestie ten voordele van de kleine boeren.

Maar in Marokko zien ze vooral ook de bedragen die er tegenwoordig omgaan in de legale cannabisindustrie, met name die in de VS, Canada en Uruguay. Vandaar wellicht de hernieuwde interesse van de politieke én financiële beslissers in het Afrikaanse land om geld van het illegale naar het legale circuit te verplaatsen door middel van legalisering…

[openingsfoto: illpaxphotomatic/Shutterstock]
(advertentie)