- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Relax & Kweek wiet in bubble buckets
Wiet kweken is leuk, maar soms ook erg tijdrovend. Het leven van een wietplant duurt gemiddeld een maand of drie en al die tijd moet je dagelijks paraat staan om de planten gezond te houden met water, meststoffen en liefde. In zogenaamde bubble buckets wordt wiet kweken minder arbeidsintensief, en toppen moddervet, dus relax.
Wanneer wietplanten wat groter worden, kunnen ze behoorlijk veel water drinken. Vergeet je ze dat een dag of twee te geven dan kan het zomaar gebeuren dat je op een dag een uitgedroogd tuintje aantreft, en dat is zonde. Het gebruik van grote potten helpt, maar ook daarin kun je maar voor een dag of twee bewateren. Automatische bewatering in hydrosystemen zorgt ervoor dat je planten vanzelf water krijgen, maar zulke systemen hebben een grote leercurve. In zogenaamde bubble buckets kun je echter meteen aan de gang, en ze zijn supergeschikt voor slechts een paar wietplanten, ideaal voor de kritische thuiskweker dus!
Deep Water Culture
Bubble buckets werken volgens het zogenaamde Deep Water Culure systeem, wat je in het begin misschien een beetje vreemd overkomt omdat je wietplanten normaliter vooral niet teveel water mag geven. Bij Deep Water Culture zijn de wortels helemaal in water ondergedompeld. Dat is mogelijk omdat het water in een bubble bucket van een continue stroom van lucht (bubbels dus) wordt voorzien door een aquariumpomp. De plant heeft daardoor altijd de beschikking over water en voeding, en jij af en toe je handen vrij voor wat anders.
Mooie witte wortels in een bubble bucket
Gebruiksvriendelijk
Bubble buckets zijn erg gebruiksvriendelijk in het gebruik, wat ze eigenlijk ideaal maakt voor hobbyisten. Daarbij komt ook nog eens dat wietplanten explosief snel groeien omdat de wortels in het water altijd de beschikking hebben over voldoende water en voeding zonder zich door een laag aarde heen te hoeven wurmen. Het hele systeem bestaat eigenlijk uit een emmer met een deksel, een aquariumpompje en een netpotje met daarin een paar hydrokorrels. In de emmer zit water met voeding en de plant staat in een netpotje met wat hydrokorrels in het deksel. Wortels groeien uit het netpotje in het waterreservoir waar een aquariumpomp continue lucht doorheen pompt zodat er veel zuurstof in de voedingsoplossing opgelost zit. Het netpotje bevind zich vlak boven het waterpeil zodat alleen de wortels onder water groeien. Het enige wat jij als kweker nog hoeft te doen is zorgen dat de emmers gevuld zijn met een gezonde voedingsoplossing.
Voedingswater
Een bubble bucket is een hydrosysteem en dus dien je gebruik te maken van minerale meststoffen. Deze meststoffen zijn meestal helder van kleur en stinken niet zoals organische (biologische) meststoffen wel doen. Minerale meststoffen zijn voor planten direct opneembaar en voor fabrikanten goedkoper en schoner te produceren. Ook is het belangrijk om de pH- en de EC-waarde (zuurtegraad en concentratie aan meststoffen) op peil te houden. De pH-waarde in je bubble bucket zal in het begin wellicht wat fluctueren, maar probeer hem tussen de 5,5 en 6,5 te houden. In de groeifase is een pH van 6 tot 6,3 aan te raden en in de bloeifase kun je deze wat verlagen tot net onder de 6. Zo heeft de voedingsoplossing de optimale zuurtegraad voor de meststoffen die in de verschillende fases nodig zijn.
Dit bubble bucket systeem van Alien is ontworpen om precies in een 1 x 1 meter kweektent te passen
Qua voedingswaarde (EC-waarde) kun je het rustig aan doen in een bubble bucket. De planten hangen constant in de voedingsoplossing en kunnen dus altijd voeding opnemen. Een lage EC-waarde zorgt ervoor dat planten meer water kunnen opnemen en sneller kunnen groeien. De temperatuur van het water in je bubble buckets zou ergens tussen de 17 en de 20 graden moeten liggen. Hierboven kan er te weinig zuurstof in het water oplossen en hieronder wordt de groei van je plant teveel vertraagd. Een verwarmingselement voor aquariums is wellicht nodig om de temperatuur op peil te houden.
Onderhoud
Iedere twee tot drie weken moet je doorgaans de voedingsoplossing in de bubble bucket vervangen, maar dit verschilt uiteraard naarmate de plant groeit. Grotere planten vereisen eerder een nieuwe voedingsoplossing en in kleinere bubble buckets zul je het reservoir ook eerder moeten verversen. Je kunt de helft van je voedingsoplossing ook tussentijds vervangen. Let goed op extreme pH schommelingen en ruik dagelijks aan het water. Als de pH veel schommelt of het water begint te ruiken dan kun je het maar beter zo snel mogelijk helemaal verversen. Een klein beetje 3%-waterstofperoxide (1 tot 3 milliliter per liter) helpt problemen met wortelrot te voorkomen.
Een pH- en EC meter, of een combinatiemeter zoals hierboven is essentieel gereedschap voor bubble bucket kwekers
Zelf maken
Bubble buckets kun je vrij gemakkelijk zelf maken van een emmer, maar zijn ook kant en klaar te koop. In Nederland kun je de systemen van Alien kopen maar in het buitenland zijn er nog veel meer aanbieders. Er zijn losse emmers voor slechts 1 plant, maar er zijn ook aaneengesloten systemen verkrijgbaar voor een aantal planten. Losse bubble buckets maken het kweken van meerdere planten wat intensiever, maar het voordeel is wel dat wanneer je problemen met wortelrot krijgt, dit beperkt blijft tot een enkele plant. In de aaneengesloten systemen kun je de planten wat langer aan zichzelf overlaten doordat je over een groter voedingsvat beschikt. Krijg je echter met wortelrot te maken, dan kan dat zich in een aaneengesloten systeem wel razendsnel over alle planten verspreiden.
(advertentie)