(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jawel hoor, het kan gewoon, rijden op biodiesel dat gemaakt is van hennepzaadjes. Als we maar genoeg hennep laten groeien hebben we een onuitputtelijke en milieuvriendelijke bron van brandstof. Dat hebben onderzoekers aan het UConn laten zien. 

 

Hennepzaadolie kan gebruikt worden om biodiesel te maken waar bestaande dieselmotoren inderdaad gewoon op kunnen rijden. Tijdens de groei neemt het gewas CO2 uit de lucht op, waardoor het hele rijden op hennepdiesel bijzonder milieuvriendelijk zou zijn. We hoeven er alleen wat meer hennep voor te verbouwen.

marijuana-carVoor duurzame biobrandstoffen komt het vaak neer op een keuze tussen eten of brandstof. Planten waaruit biodiesel kan worden gemaakt zoals sojabonen, olijven, pinda’s en raapzaad worden nu voornamelijk verbouwd om te eten. Bovendien hebben ze een vruchtbare en kostbare grond nodig om op te groeien. Hennep groeit daarentegen ook op onvruchtbaar land en zou wel voor voldoende biobrandstof kunnen zorgen.

In veel delen van de wereld wordt hennep voornamelijk voor de vezels gekweekt. Het groeit namelijk als onkruid zonder enorme hoeveelheden water of dure bemesting. De zaden, waarin de natuurlijke oliën zich bevinden worden vaak vergeten en zijn een perfect bijproduct om biodiesel van te maken.

Een hennepboer zou wellicht al genoeg biodiesel kunnen produceren om zijn eigen boerderij zelf van stroom te kunnen voorzien, zegt Professor Richard Parnas van het UConn (Universiteit van Connecticut). Omdat er al een hennepindustrie bestaat, hoeft een hennep biodiesel industrie weinig extra investeringen te kosten.

Maar liefst 97 procent van de olie werd omgetoverd tot biodiesel, en slaagde ook nog eens met vlag en wimpel in alle laboratoriumtests

Samen met zijn studenten en collega’s gebruikte Parnas hennepzaadolie om een biodiesel van te maken via een gestandaardiseerde procedure die een transveresteringsreactie genoemd wordt. Daarna testten ze de biobrandstof op een aantal eigenschappen in de laboratoria voor biobrandstoffen van de universiteit.

De hennepdiesel bleek een hoge energieconversie te hebben. Maar liefst 97 procent van de olie werd omgetoverd tot biodiesel, en slaagde ook nog eens met vlag en wimpel in alle laboratoriumtests. Het vertoonde zelfs eigenschappen waardoor het op lagere temperaturen zou kunnen werken dan alle biodiesels die op dit moment op de markt zijn.

Professor Parnas hoopt dat zijn onderzoek een boost geeft aan de productie van hennep biodiesel wereldwijd. Zijn universiteit heeft overigens een patent op een biodiesel reactor systeem dat kan worden aangepast om gebruik te maken van een hoop verschillende duurzame grondstoffen voor biodiesel, inclusief hennep.

(advertentie)