- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
RollingStoned op Reis: China
Het vakantieseizoen is in volle gang en RollingStoned vertelt je hoe het zit met cannabis in vele oorden. Vandaag meer over het land waar veel van onze spullies vandaan komen. Zelfs rooktools worden in dit land geproduceerd. Maar hoe zit het met cannabis zelf, in China?
Cannabis is al duizenden jaren lang onlosmakelijk verbonden met de Chinese industrie en geneeskunde. Het cannabisgebruik in deze cultuur is eerder beschreven dan van welke cultuur dan ook. De psychoactieve versie van de plant is nu illegaal, maar de hennepindustrie is legaal en bloeit. De Verenigde Staten importeren zelfs veel industriële hennep uit China.
Geschiedenis van cannabis in China
Cannabis wordt al zeker 6000 jaar geteeld in China. De plant was een van de belangrijkste gewassen die boerengemeenschappen in de nieuwe steentijd (ca. 11.000 v.Chr.) teelden. De zaden en vezels werden gebruikt voor het maken van levensmiddelen, papier, olie, textiel, touw en medicijnen. En sinds eeuwen bevatten allerlei gerenommeerde Chinese medicijnhandboeken lange verhandelingen over de cannabis- en hennepplant. Cannabis wordt zelfs beschouwd als een van de vijftig essentiële medicinale kruiden in de Chinese geneeskunde.
Sinds de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949 heeft de regering de bestaande teelt en het gebruik van cannabis in China actief onderzocht. In de afgelopen decennia zijn honderden onderzoeken verricht naar de eigenschappen van zaden en vezelsoorten en hun mogelijkheden voor industrie en voedselproductie. Maar sinds de jaren negentig heeft de Chinese regering ook veel cannabisplantages vernietigd.
Cultureel gebruik van cannabis
Uit meldingen van reizigers blijkt dat sinds de regering in de jaren negentig begon op te treden, er minder groeiende planten zijn te zien en het moeilijker begint te worden om aan cannabis te komen. Desondanks wordt cannabis op een groot deel van het Chinese platteland nog op de traditionele manier geteeld en gebruikt. Met name in de provincie Yunnan, van oudsher een belangrijk teeltgebied, worden de zaden bij wijze van tussendoortje geroosterd of rauw gegeten en worden de vezels nog steeds tot textiel, touw en papier verwerkt. In China wordt cannabis ma of da ma (‘grote’ hennep) genoemd, terwijl de vrouwelijke bloemen ma fen (geurige henneptak) en de zaden ma zi of huo ma ren heten.
Recreatieve cannabis in China
Teelt voor recreatief gebruik komt in China weinig voor, doordat er geen soorten van hoge kwaliteit verkrijgbaar zijn en de wetten zeer streng zijn. In Yunnan en Xinjiang worden echter recreatieve soorten geteeld die krachtiger zijn en die vaak in de vorm van gerolde sigaretten worden verkocht.
Vanuit Afghanistan en Pakistan wordt hasj naar grote steden als Peking en Sjanghai gesmokkeld en er is ook vrij veel wiet die vanuit Afrika, Cambodja, Thailand en Vietnam wordt geïmporteerd. Van de Birmese gemeenschappen die in het grensgebied in het zuiden van de provincie Yunnan wonen, kan ook cannabis van betere kwaliteit betrokken worden.
Cannabis is nog steeds de meest gangbare ‘straatdrug’ in China, hoewel het gebruik ervan steeds meer door de overheid wordt gedemoniseerd. Onder jongeren in de steden is cannabis trouwens minder populair. Zij zien het meer als een ouderwetse, provinciale bezigheid die sociaal weinig aantrekkelijk is.
Wat je wel en niet moet doen bij het kopen van cannabis
Op het platteland kan een toerist cannabis vinden die te koop is. Rondvragen in pensions en cafés geeft uiteindelijk meestal wel resultaat, als het tenminste discreet wordt gedaan. De kwaliteit is vaak slecht, wat over het algemeen in de prijs tot uitdrukking komt. Deze is, afhankelijk van de omstandigheden, RMB 10 (1,22 euro) voor een handje van maximaal een ons. Een buitenlandse reiziger moet oppassen dat hij niet teveel betaalt. Op plaatsen waar kopers weinig keus hebben, is een hoge prijs wellicht echter onvermijdelijk. In de stad zijn de prijzen vaak veel hoger, namelijk RMB 10 – 100 (1,22 – 12,20 euro), maar de kwaliteit is daardoor ook goed. Tevens is geïmporteerde hasj en hoge kwaliteit cannabis gangbaarder.
Het is wel raadzaam voorzichtiger te zijn in de steden, want hier zijn meer ordehandhavers en openlijk gebruik van cannabis kan de aandacht trekken, wat met een gevangenisstraf en zelfs deportatie kan worden bestraft.
Vakantieplannen?
Wil je meer lezen over China? Klik dan HIER voor het volledige artikel.
Eerdere afleveringen van de serie RollingStoned op Reis – o.a. Frankrijk, Zuid-Afrika, Portugal, Egypte, Spanje en Libanon – vind je onder het kopje ‘Cannabis Lifestyle’ in de menusectie Entertainment!
(advertentie)