- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
RollingStoned op Reis: Egypte
RollingStoned vertelt je wat Floortje Dessing niet zegt, namelijk hoe het zit met cannabis op jouw favoriete vakantiebestemmingen. We hebben al een aantal mooie landen gehad, dus teruglezen loont de moeite. Deze week reizen we af naar Egypte!
Cannabis in Egypte
Vanwege haar rijke culturele geschiedenis met natuurlijk de bekende piramides is Egypte een populair vakantieland. De Arabische republiek is met meer dan 85 miljoen inwoners het op twee na dichtstbevolkte land van Afrika. De bevolking heeft zich grotendeels geconcentreerd in de Nijldelta, de enige landbouwgrond in het land, dat voor het merendeel uit woestijn bestaat.
Traditioneel cannabisgebruik in Egypte
De gedocumenteerde geschiedenis van cannabisgebruik in Egypte gaat terug tot 2000 voor Christus en het land is nog steeds een van de belangrijkste hasjproducenten. In die oude geschriften staan beschrijvingen van medicinale planten waar onder cannabis. In de 12e eeuw gebruikten islamitische soefi-mystici cannabis om een staat van spirituele extase te bereiken en in de daaropvolgende eeuwen raakte het gebruik ervan wijdverbreid en ingeburgerd in alle lagen van de Egyptische samenleving.
Tijdens de Franse bezetting van Egypte van 1798 tot 1800 beschreef Napoleon zijn ontzetting over het openbare, enthousiaste gebruik van hasj door de plaatselijke arbeiders in Cairo. Tijdens de hele 19e eeuw beschreven Europese reizigers hoe hasjgebruik in Egypte alomtegenwoordig was, zowel door intellectuelen en theologen als door arme arbeiders.
Wetgeving & internationaal beleid
In de moderne tijd heeft Egypte echter een moeilijke verhouding met cannabis. De pogingen om cannabis te criminaliseren gaan terug tot het jaar 1800, toen de Franse bezetter verordonneerde dat het gebruik ervan illegaal was. In 1925 werd cannabis illegaal verklaard in het Internationaal Opiumverdrag (International Convention on Narcotic Control) van de Volkenbond, afgesloten in Genève. Egypte heeft ook het Enkelvoudig Verdrag over Narcotische Middelen (Single Convention on Narcotic Drugs) van de VN uit 1961, het Verdrag Inzake Psychotrope Stoffen (Convention on Psychotropic Substances) uit 1971 en het VN-verdrag uit 1988 ondertekend.
Arrestaties & veroordelingen wegens cannabis
De Egyptische drugswetten zijn streng, hoewel de handhaving ervan wisselend is. Men kan zware straffen voor handel of verspreiding van cannabis krijgen, van een lange gevangenisstraf tot de doodstraf. De gevangenissen worden geleid door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat een zeer gesloten organisatie is, en er zijn geen openbare cijfers over drugsgedetineerden.
Zelfs buitenlandse staatsburgers kunnen de doodstraf krijgen. Zo werden op 4 juni 2013 de Britse gepensioneerde Charles Ferndale en zijn drie bemanningsleden uit de Seychellen ter dood veroordeeld, omdat ze hadden geprobeerd aan boord van een jacht drie ton cannabis Egypte uit te smokkelen.
In Egypte wordt bijna elke doodstraf wegens drugssmokkel omgezet in levenslang. Of een buitenlands staatsburger daarna aan zijn thuisland kan worden uitgeleverd, hangt echter af van het bestaan van een uitleveringsverdrag tussen de twee landen. Het VK en Egypte hebben geen uitleveringsverdrag, dus Ferndale moet wellicht ten minste acht jaar in een Egyptische gevangenis doorbrengen voordat hij kans op voorwaardelijke vrijlating maakt. Aan de andere kant wordt het lichte vergrijp van bezit gewoonlijk niet bestraft, hoewel de straf zwaar kan zijn als het wel gebeurt. In dat geval kan aan zowel een verslaafde als een gelegenheidsgebruiker levenslang worden opgelegd.
Huidige opvattingen over cannabis
Sociaal cannabisgebruik komt veel voor en hoewel het formeel illegaal is, wordt het algemeen getolereerd. De meeste bewoonde gebieden hebben veel officieuze hasjcafés, waarbij ongewenste aandacht van de politie meestal door een ‘overeenkomst’ wordt voorkomen. Dergelijke cafés kunnen een belangrijke rol hebben als centrum voor plaatselijke sociale activiteiten.
Maar helaas staan de Egyptische autoriteiten steeds vijandiger tegenover cannabis en de kans is klein dat het land in de nabije toekomst de nieuwe mondiale trend van liberalisatie van het drugsbeleid gaat volgen. Voor miljoenen Egyptenaren – er zijn vijftien miljoen regelmatige en gelegenheidsgebruikers – blijft cannabis echter de favoriete drug vanwege de lage prijs, het aangename effect en de makkelijke verkrijgbaarheid. Cannabis is het populairst bij de arbeidersklasse en is van oudsher een goedkope manier om na een lange dag hard werken te ontspannen.
Lees hier het hele artikel over Egypte. We blijven trouwens in Noord-Afrika, want volgende week kan je hier lezen over Algerije
(advertentie)