(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederlanders gaan elk jaar liefst 18 miljoen keer met vakantie naar het buitenland. Maar waar kan je als trotse blower fatsoenlijk high worden voor je tent? Komende maanden nemen we je mee op reis langs Europese, Afrikaanse en Aziatische landen. Vandaag: Spanje!

Deze week reizen we af naar het immer populaire vakantieland Spanje. In een vakantieonderzoek van TNS Nipo uit 2012 stond Spanje op de vierde plaats in de Top 10 populaire bestemmingen; jaarlijks vinden er niet minder dan 1,8 miljoen Nederlandse vakanties plaats in dit zonnige land aan de Middellandse Zee. Misschien dat het soepele cannabisbeleid hierin een rol speelt?

De Spaanse cannabiscultuur is rijk en gevarieerd. Dit is een restaurant in Valencia dat zich heeft gespecialiseerd in koken met hennepzaad

De Spaanse cannabiscultuur is rijk en gevarieerd. Dit is een restaurant in Valencia dat zich heeft gespecialiseerd in koken met hennepzaad

Cannabiswetgeving in Spanje

Oké, eest het zuur voordat we doorgaan naar het zoet. Volgens de Spaanse wet is het illegaal om cannabis te verhandelen of te telen voor commerciële bevoorrading. Volgens artikel 368 van het Spaanse strafrecht is technisch gezien zelfs cannabisbezit illegaal. Drugsbezit of -gebruik in het openbaar is in strijd met de Wet ter bescherming van burgers, maar het is geen misdrijf of overtreding waar arrestatie op staat, hoewel een boete van 300 euro of meer niet ongewoon is.

Het is wel mogelijk om wegens cannabisteelt gearresteerd te worden als de politie vindt dat de geteelde hoeveelheid te groot is om voor persoonlijk gebruik te zijn. Als ook de rechtbank hier niet van kan worden overtuigd, kan een gevangenisstraf van een tot drie jaar worden opgelegd. Ook voor verkoop of vervoer van cannabis wordt meestal een gevangenisstraf tot drie jaar opgelegd. Tenzij het om grote hoeveelheden gaat, dan kan de straf hoger uitvallen.

Groeiende cannabisbranche

Elke stad in Spanje is ruimschoots voorzien van growshops en headshops, zoals deze in Barcelona

Elke stad in Spanje is ruimschoots voorzien van growshops en headshops, zoals deze in Barcelona

Dan nu het zoet. Spanje versoepelt al jarenlang langzaamaan zijn drugswetgeving en is wat drugs betreft inmiddels een van de meest liberale landen in Europa, zo niet de wereld. Zeker tijdens en na de wereldwijde financiële crisis is cannabis belangrijker geworden.

In de afgelopen tien jaar is de industrie opgebloeid op een schaal die hiervoor alleen in het Nederland van de jaren tachtig voorkwam. Overal in het land wordt veel geteeld en er begint een rijke gebruikscultuur te ontstaan. In verschillende Spaanse steden worden jaarlijks meerdere belangrijke evenementen gehouden en zijn er duizenden growshops, zaadbanken en Cannabis Social Clubs die hun klanten zestig gram per maand leveren.

En omdat de Spaanse wet een privéwoning als onschendbaar beschouwt, is teelt en consumptie van cannabis of elke andere drugs in iemands eigen huis in een hoeveelheid voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd. Het verkopen en kopen van zaden en hennepgoederen is ook toegestaan.

Naast de overvloedige binnenlandse teelt wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid hasj ingevoerd vanuit Marokko, aan de andere kant van de Straat van Gibraltar. De Spaanse overheid is actief betrokken bij het bestrijden van de toevloed van hasj uit Marokko en heeft ook verscheidene opvallende arrestaties wegens binnenlandse teelt verricht, maar dit heeft weinig gedaan om de onstuitbare opkomst van de branche een halt toe te roepen.

Spaans cannabisbeleid

Hoewel drugshandel als een misdrijf wordt beschouwd en vrij streng wordt bestraft, vindt men persoonlijk gebruik niet gevaarlijk en beschouwt men verslaving als een probleem dat behandeld moet worden, in plaats van gecriminaliseerd. Het Spaanse preventiebeleid, de Nationale Drugsstrategie, wordt geleid door het ministerie van Volksgezondheid en is vooral gericht op vermindering van vraag en aanbod, verbetering van wetenschappelijk onderzoek en educatie van de bevolking.

Men beschouwt met name cannabis als onschuldig. In september 2013 merkte Araceli Manjón, de voormalige directeur van de Nationale Drugsstrategie, op dat cannabis ‘geen drug was’ en dat het niet op een lijn met andere, gevaarlijkere drugs moet worden gesteld. Ze sprak zich ook uit voor legalisatie en regulering van de cannabisindustrie en verklaarde dat verbieden ‘niet de oplossing’ was.

Spanje heeft tegenwoordig honderden cannabisclubs, vooral in Catalonië - zoals deze in Barcelona - en Baskenland

Spanje heeft tegenwoordig honderden cannabisclubs, vooral in Catalonië – zoals deze in Barcelona – en Baskenland

Cannabisteelt onder de Spaanse zon

Het klimaat in een groot deel van Spanje is ideaal voor cannabisteelt. De meeste telers kweken buiten met zaadjes en kunnen dankzij het klimaat en de lage kans op arrestatie enorme struiken telen.

Het grootste deel van de in Spanje geproduceerde cannabis is bestemd voor persoonlijk gebruik of de plaatselijke markt. Een grootschalige commerciële oogst voor de export is veel zeldzamer, omdat smokkelbendes meer gericht zijn op het vervoeren van Marokkaanse hasj naar Europa, maar ze bestaan wel. Kleinschalige teelt wordt voor het grootste deel ongemoeid gelaten, maar van tijd tot tijd worden er ook invallen gedaan bij kleine telers.

Cannabis kopen in Spanje

Spanje is hard op weg om een waar cannabisparadijs te worden

Spanje is hard op weg om een waar cannabisparadijs te worden

Cannabis en hasj vind je overal in Spanje en op de meeste plaatsen is het heel makkelijk om eraan te komen. In veel steden en vooral in steden waar veel geteeld wordt of in zeehavens, zoals Barcelona, Granada en Bilbao, worden hasj en cannabis openlijk op pleinen en straathoeken verkocht. Hoewel openbaar gebruik illegaal is, zie je mensen vaak in het openbaar cannabis roken, meestal zonder dat ze iets in de weg wordt gelegd.

Bedenk echter wel dat openbaar gebruik niet is toegestaan en het is bekend dat de politie soms voor problemen zorgt, vooral als men luidruchtig is of als de politie een andere reden heeft om aan te pakken. Daarom is het verstandig je te wenden tot een cannabisclub en als je discreet rondvraagt bij plaatselijke inwoners, zou dat al snel een introductie moeten opleveren.

De Ramblas en omgeving in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, zijn populair bij straatverkopers. Bij de waterkant, waar groepen plaatselijke inwoners rond de vele bankjes samenkomen, zijn vaak Arabische of Afrikaanse mannen te zien die hasj en cannabis verkopen. De prijs varieert enorm naargelang de kwaliteit, zodat 1 gram gemiddeld tussen 2 en 5 euro kost. In de cannabisclubs wordt cannabis meestal voor 3 euro per gram aan medicinale gebruikers en voor 4 euro per gram aan recreatieve gebruikers verkocht.

Meer over cannabis in Spanje?

Het ziet ernaar uit dat de cannabisindustrie in Spanje blijft groeien en waarschijnlijk neemt het land al bijna de plaats van Nederland in als ‘cannabishoofd’ van Europa. Lees het hele artikel hier.

Volgende week wippen we even naar Turkije!

(advertentie)