(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De schoolvakanties zijn her en der begonnen dus het vakantieseizoen gaat echt van start! RollingStoned vertelt je hoe het zit met cannabis in vele vakantielanden. Deze keer nemen we je mee naar het land waar het vorige WK voetbal plaatsvond: Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika is een van de grootste cannabisproducenten en -exporteurs ter wereld en is het belangrijkste regionale knooppunt voor de handel in cannabis. Door de uitzonderlijk lage prijs van cannabis op de Zuid-Afrikaanse markt is de opbrengst op de mondiale zwarte markt enorm, zelfs nog hoger dan die van heroïne en cocaïne.

Traditioneel cannabisgebruik in Zuid-Afrika

Een Zuid-Afrikaanse rasta met zijn religieus sacrament (cannabis)

Een Zuid-Afrikaanse rasta met zijn religieus sacrament (cannabis)

Men denkt dat Portugese, Arabische en Indiase handelaren tussen de 10e en de 15e eeuw de cannabis in het oosten van Afrika hebben geïntroduceerd, waarna de inheemse stammen in het gebied – met name Bantoevolkeren als de Swahili – de plant naar het zuiden en het westen hebben verspreid. In Zuid-Afrika en veel van haar buurlanden wordt cannabis dagga genoemd en maakt het al eeuwenlang deel uit van het dagelijks leven van de inheemse volken.

De toegang tot cannabis werd van oudsher gecontroleerd en beperkt door de stamoudsten. Het gebruik ervan was een belangrijk onderdeel van rituelen en alleen toegestaan in een in hoge mate geformaliseerde reeks omstandigheden. Hierdoor was het onwaarschijnlijk dat cannabis werd misbruikt, ondanks dat het alomtegenwoordig was. Met het uiteenvallen van de traditionele stammenstructuren en het ontstaan van een modernere levensstijl is echter ook het gebruikspatroon aan het veranderen.

Wetgeving & internationaal beleid

Iqela Lentsango, de Daggapartij van Zuid-Afrika, houdt zich bezig met het indienen van petities en voert actie voor een aanpassing van het beleid

Iqela Lentsango, de Daggapartij van Zuid-Afrika, houdt zich bezig met het indienen van petities en voert actie voor een aanpassing van het beleid

Volgens de Zuid-Afrikaanse wet is cannabis een verdovend middel van categorie I, maar het bezit van een kleine hoeveelheid heeft meestal alleen een boete of waarschuwing tot gevolg. Op handel en toelevering staat een maximale gevangenisstraf van vijfentwintig jaar, maar omdat corruptie zoveel voorkomt, wordt deze straf zelden opgelegd.

Hoewel cannabis in Zuid-Afrika dus illegaal is, is de industrie zo enorm dat de meeste bestrijdingspogingen geen effect hebben. En als gevolg van de wijdverbreide corruptie binnen de politie kunnen criminelen met voldoende financiële middelen ongewenste aandacht dan ook makkelijk voorkomen door het betalen van smeergeld.

Arrestaties & veroordelingen wegens cannabis

Normaal gesproken lopen de drugskoeriers de grootste kans om doelwit van actie te worden, deels om zo aan de internationale eisen te voldoen. Zuid-Afrikaanse handelaren gebruiken vaak drugskoeriers, omdat op die manier de kosten per verzending laag blijven. Bovendien wordt de drugskoerier als vervangbaar beschouwd, hoewel de “meer vrijgevige” geldschieters soms de boetes en het smeergeld betalen.

Men stuurt meerdere drugskoeriers, die elk meestal tussen de tien en vijftig kilo cannabis bij zich hebben. De kans dat de meesten door de mazen van het net slippen is hoog, terwijl de kosten van verloren gegane pakketjes meer dan gecompenseerd worden. Zo werd in 2011 een groep van twintig drugskoeriers geworven, die ieder twintig kilo naar het VK moesten vervoeren. Hiervan werden er tien gearresteerd, terwijl de andere tien door de controles kwamen.

De cannabishandel in Zuid-Afrika

80077169Zuid-Afrika vormt een aantrekkelijke locatie voor handelaren, omdat de grenzen zowel op zee als op het land enorm uitgestrekt en slechtbewaakt zijn. Hierdoor, en door de gebrekkige wetshandhaving, kunnen veel illegale activiteiten plaatsvinden zonder dat er gevaar is dat de politie ingrijpt. Ook is een enorm deel van het land uitermate geschikt voor cannabisproductie én heeft het land een zeer gunstig klimaat.

Cannabis wordt vooral geproduceerd in afgelegen, bergachtige gebieden en aan de rand van landbouwgrond die van oudsher in het bezit is van blanke kolonisten, want hoewel de meeste handelaren in Zuid-Afrika blank zijn, zijn de meeste cannabistelers zwart. De provincies met de grootste cannabisproductie zijn Oost-Kaap, KwaZoeloe-Natal, Limpopo en Mpoemalanga.
Zuid-Afrika is zo belangrijk geworden voor de internationale cannabishandel, dat veel omringende landen, zoals Swaziland, Tanzania en Lesotho, vooral cannabis produceren voor de export naar Zuid-Afrika. Veel Zuid-Afrikaanse cannabis wordt in het land zelf geconsumeerd, maar desondanks is de jaarlijkse export enorm.

Landrassen van Zuid-Afrika

Durban Poison is een commercieel geteelde soort die het Durbanese landras als voorouder heeft. De soort is een bekend product in zowel cannabisapotheken in de VS als Amsterdamse coffeeshops

Durban Poison is een commercieel geteelde soort die het Durbanese landras als voorouder heeft. De soort is een bekend product in zowel cannabisapotheken in de VS als Amsterdamse coffeeshops

Durban is zonder twijfel het bekendste landras van Zuid-Afrika en was ooit een veelgezien product in de Amsterdamse coffeeshops. Tegenwoordig komt de “Zuid-Afrikaanse” cannabis die in de meeste coffeeshops verkocht wordt, waarschijnlijk echter uit Swaziland.

Durban is een hoog opgeschoten sativa met dunne, schaarse bladeren en weinig takken. Zoals bij de meeste sativa’s uit het zuiden en oosten van Afrika is de bloeitijd lang en is het effect stimulerend, cerebraal en in grotere doseringen enigszins psychedelisch. Naast Durban verdienen verscheidene andere Zuid-Afrikaanse landrassen een vermelding.

Huidige opvattingen over cannabis

Cannabis wordt overal in Zuid-Afrika en door alle etnische bevolkingsgroepen gebruikt en steeds vaker door jonge, arme stedelingen. Men schat dat 65% van de Zuid-Afrikanen op zestienjarige leeftijd cannabis gebruikt en dat er momenteel meer dan drie miljoen regelmatige cannabisgebruikers zijn.

Het cannabisactivisme in Zuid-Afrika is de afgelopen jaren het niveau van een volksprotest ontgroeid. In 2009 werd Iqela Lentsango, de Daggapartij van Zuid-Afrika, opgericht en men heeft al kandidaten aan de plaatselijke verkiezingen laten meedoen, hoewel de verkiezingsuitslagen weinig succesvol waren. De partij zamelt ook handtekeningen in en dient petities in bij de regering met voorstellen voor wetswijzigingen.

imagesVakantieplannen?

Wil je meer lezen over Zuid-Afrika? Klik dan HIER voor het volledige artikel.

Eerdere afleveringen van de serie RollingStoned op Reis – o.a. Frankrijk, Italië, Portugal, Turkije, Spanje en Libanon – vind je onder het kopje ‘Cannabis Lifestyle’ in de menusectie Entertainment!

(advertentie)