- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rubol zet 50 jaar tuinervaring om in superieure LED-lampen
Nog altijd is licht misschien wel het allerbelangrijkste voor de succesvolle teelt van (wiet)planten. En als het zonnetje buiten niet schijnt of we sowieso liever binnen aan de slag gaan, is de keuze voor een goeie kweeklamp dus essentieel. Steeds vaker valt de keuze daarbij op LED. Een vrij nieuwe partij op de LED-markt is Rubol en aangezien die een bijzonder en origineel verhaal hebben – met een halve eeuw tuinervaring ! – zocht CNNBS ze op en springen we gezamenlijk in het diepe t.a.v. LED!
Hallo Rubol, klopt het dat jullie een vrij nieuwe speler zijn op het gebied van LED kweekverlichting? Op jullie website lezen we dat jullie al meer dan 7 jaar onderzoek doen naar LED lampen. Hoe zit dat?
Rubol: ‘We hebben Rubol in november 2016 opgestart, daarmee zijn we relatief nieuw op de markt. Voorafgaand aan de start van Rubol waren wij al een aantal jaren geïnteresseerd in LED kweekverlichting en de mogelijkheden die dit met zich mee bracht. Vooral de mogelijkheden ten aanzien van het spectrum zijn zeer interessant.
Als familie hebben wij meer dan 50 jaar een bedrijf gehad waarmee wij geneesmiddelen op fytotherapeutische en homeopathische basis produceerden. Hiervoor kweekten wij 70% van alle ingrediënten in onze eigen tuinen. De overige 30% werd verkregen vanuit het buitenland omdat ons klimaat zich hier niet voor leende. De productie van de geneesmiddelen vond geheel onder eigen beheer plaats in ons eigen laboratorium tot aan de verwerking in onze eigen productielijnen – ofwel het gehele proces van plant tot klant.
De kennis die wij in de voorgaande decennia hebben opgedaan, dient dan ook als basis voor al onze ontwikkelingen en producten. Tijdens onze onderzoeken hebben we dan ook niet enkel gekeken naar een verhoging in opbrengst maar ook behoud van kwaliteit en de juiste balans aan stoffen binnen de plant. Hiervoor gebruiken wij als basis altijd het profiel van onder de zon geteelde kruiden.’
Vanwaar het uitgebreide aanbod aan onderdelen op Rubol? Verkopen jullie ook kant-en-klare LED kweeklampen, zeg maar voor de gemakzuchtige mens?
Rubol: ‘We proberen onze klanten van een zo groot en divers mogelijk aanbod te voorzien, met topmerken als Citizen en Cree tegen de best mogelijke prijzen op de markt. Omdat ontwikkelingen binnen de LED-wereld elkaar snel opvolgen, is de keuze logisch om ook losse componenten te verkopen. Alleen zo kunnen onze klanten de laatste ontwikkelingen en technieken zo snel mogelijk en kosteneffectief implementeren. Wij verkopen in onze webshop ook kant-en-klare LED armaturen, zoals de Josephine’s. Deze bieden wij aan in verschillende vermogens en prijsklassen.
Ook is het mogelijk om een MCP’s of Pro Line V2 kant-en-klaar geleverd te krijgen, hiervoor kunnen geïnteresseerden ons mailen of bellen.’
Met LED kweeklampen worden steeds betere resultaten gehaald, maar planten nemen ook minder water (en voeding) op omdat ze minder verdampen (t.o.v. HPS). Hoe kun je dit het beste compenseren? Met bladvoeding?
Rubol: ‘Leuke vraag, het verschil zit hem deels in de verlichting maar voornamelijk in de warmte input in de ruimte. Hiervoor hebben we een eenheid genaamd BTU/h, hiermee kun je het benodigde koelvermogen bereken voor de ruimte. Eén Watt vermogen komt overeen met 3,4121 BTU/h.
Een goede LED setup heeft zo’n 400W per 120x120cm nodig. Wanneer je dit vergelijkt met de voorgeschreven 600W aan HPS, leert een simpele rekensom dat er bij een HPS setup veel meer koelvermogen benodigd is. Dit geldt dus niet enkel voor de ruimte, maar ook voor de planten.
Wanneer we spreken over vochtopname van de planten moeten we onderscheid maken tussen transpiratie als verkoeling of opname ten behoeve van voeding. In het geval van een HPS wordt de inefficiëntie afgestaan als stralingswarmte (infrarood). Dit is ongeveer 70% van het verbruikte vermogen bij een HPS. Bij een LED kweeklamp wordt de inefficiëntie afgestaan door middel van convectie, net zoals je radiator aan de muur doet. Bij een goede LED is dit zo’n 40-50% van het verbruikte vermogen.
De convectiewarmte is goed stuurbaar en bereikt niet direct de planten, met een lagere bladtemperatuur tot gevolg. Hierdoor zullen de planten dus minder transpireren voor verkoeling. Het is algemeen bekend dat wanneer je in hoge temperaturen werkt de planten een lagere EC behoeven, simpelweg omdat ze meer water en dus ook voeding tot zich krijgen.
Het is zo dat onder LED verlichting met een volledig spectrum gebreken in de voeding of in het substraat eerder naar voren komen. Omdat de planten nu van een breder spectrum voorzien worden ten opzichte van een HPS, worden er bij LED verlichting door meer fotoreceptoren fotonen geabsorbeerd. Zo heeft een goede LED set-up gemiddeld genomen ook een hogere en uniformere lichtintensiteit ten opzichte van een HPS set-up waardoor er over het gehele oppervlak meer fotonen geabsorbeerd kunnen worden. Hierdoor hebben de planten een hogere fotosynthesesnelheid en dus ook een grotere voedingsbehoefte.
De maximale EC die we aan een plant kunnen geven op bijvoorbeeld een aardesubstraat, is zo’n 1,8 tot 2,0 EC. Bladvoeding is enkel goed toepasbaar in de groei, dit biedt dus maar een tijdelijke oplossing. Mocht het zo zijn dat de plant de voeding sneller op eet dan de kweker ze kan aanvullen, dan kan de kweker kiezen om een grotere buffer – en dus een groter volume kweeksubstraat – voor de planten te voorzien. Of een goede plantenvoeding gebruiken met breed scala aan macro- en micronutriënten.’
LED kweeklampen zijn er in diverse wattages, met verschillende soorten diodes, lichtspectrums en drivers. Waar moet je nou vooral op letten als je een LED kweeklamp aanschaft?
Rubol: ‘De voornaamste punten waar je bij de aankoop op moeten letten zijn de volgende. Het spectrum moet juist zijn voor jouw toepassing. Als vuistregel zou je kunnen stellen dat alles boven de 4000K voornamelijk voor groei is en alles onder de 4000K goed mee gebloeid kan worden. De efficiëntie aangeduid in µmol/j of µmol/W moet tegenwoordig minimaal 2,2µmol/W zijn om te mogen spreken over een goede LED kweeklamp. De betere LED kweeklampen zullen een efficiëntie van 2,4µmol/W tot wel 3,0µmol/W hebben.
Bij LED drivers is het vooral belangrijk dat deze een hoog rendement hebben. Een goede driver heeft tegenwoordig een efficiëntie van 91% tot wel 96%. Wil je zeker zijn van een goede driver kies dan altijd voor een Inventronics of MeanWell LED driver. Een ander zeer belangrijk punt is de spreiding van de lamp; in een ideale wereld is de lichtintensiteit geheel egaal over het oppervlak. Vaak stellen producenten een PAR map beschikbaar van de lichtintensiteit op verschillende punten binnen een bepaald oppervlak en bij een bepaalde hoogte. Aan de hand van deze PAR map kun je nagaan of de lamp de spreiding heeft die jij als koper wenst.
Er zijn verschillende soorten LED diodes en de laatste tijd zijn vooral de COB-leds populair. Jullie hebben duidelijk ook voor deze COB-leds gekozen. Kun je uitleggen wat het verschil en het voordeel is van zulke LED-chips?
Rubol: ‘Of je nu praat over een SMD of een COB, beide gebruiken een blauwe diode onder een fosforlaag welke voor de kleuromzetting naar wit licht zorgt. Het enige wezenlijke verschil zit hem in de manier van warmteafdracht. Een COB heeft de diodes direct op de wafer zitten welke weer direct op de heatsink is bevestigd. Hierdoor verloopt de thermische overdacht via de kortste route en zal de diode het beste kunnen presteren of zwaarder kunnen worden belast.
Bij een SMD zit hier nog een printplaat tussen voordat dit contact maakt met de heatsink. Hierdoor is de thermische overdracht slechter en kan een dergelijke diode dus ook minder zwaar belast worden. Het voordeel van COB’s ten opzichte van SMD’s is dat het formaat kleiner is en de lichtstraal beter gebundeld blijft. Dit is vooral bij het kweken op hoogte, zoals in kassen, belangrijk. Voordeel van SMD’s ten opzichte van COB’s is dat je vooral in ruimten met een beperkte hoogte de armaturen beter kunt implementeren.’
De Josephine Far Red spot hierboven, kun je daar wat meer over vertellen? Hij is bedoeld als aanvullend licht, of niet?
Rubol: ‘De Josephine Red / Far Red spot is universeel inzetbaar. Je kunt deze spot inzetten als aanvulling op je normale witte basisverlichting. Hiermee vul je precies het gedeelte van het spectrum aan wat in normale LED’s niet tot weinig aanwezig is. Men noemt dit in de industrie ook wel het Emerson Enhancement Effect. Gezien de zon in het rode gedeelte van het spectrum de meeste fotonen levert, willen we dit zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Deze aanvulling aan het spectrum draagt bij aan hogere fotosynthese-snelheid, en in de bloei een zwaardere en snellere bloemvorming. In de groei draagt dit bij aan een betere en snellere beworteling van de plant.
Je kunt de Josephine Red / Far red ook gebruiken voor ochtendrood en avondrood simulaties. Met ochtendrood worden de planten zichtbaar sneller wakker (de bladeren staan al binnen enkele minuten omhoog in de zonaanbid-modus) en zullen ze eerder hun piek fotosynthesesnelheid bereiken. Door het simuleren van het avondrood weten de planten beter in welke periode van de dag ze zich bevinden en zullen de planten eerder in slaap vallen door de positieve beïnvloeding van het fytochroomsysteem.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat planten met een nachtrust van 12 uur tot wel 1,5 uur meer slaap krijgen per nacht. Sommige kwekers gebruiken dit ook wel om hun planten langer te kunnen belichten (bijvoorbeeld 13,5 uur ipv 12 uur) en de plant toch in de bloei te kunnen houden, met uiteindelijk een hogere opbrengst. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat dit kan zorgen voor een reductie in bloeitijd van tot wel 5 dagen per oogst en dat met dezelfde opbrengsten als voorheen!’
Jullie zelfbouw LED kweeklampen zijn vast voordeliger dan de meeste kant en klare LED kweeklampen. Zijn er nog meer redenen om zelf te bouwen?
Rubol: ‘Zelfbouw is inderdaad een stuk voordeliger dan de meeste kant-en-klare LED kweeklampen.
Met zelfbouw is het mogelijk om de spreiding van het licht optimaal te ontwerpen voor elke ruimte, dat is iets wat met maar weinig kant-en-klare systemen kan.
Een voordeel is ook dat een upgrade van je armatuur, denk aan een bijvoorbeeld aan een nieuwe generatie COB’s, nu zeer eenvoudig is en tegen een geringe investering.
Ook biedt het de kweker de mogelijkheid om zelf zijn spectrum samen te stellen of daar toevoegingen aan te doen, zonder enorme aanpassingen. Een mooi voorbeeld hiervoor zijn onze MCP’s: hierop kunnen klanten verschillende soorten spectrums mixen naar wens van plant en klant. Zo kunnen we op basis van de MCP’s een samenstelling creëren waarmee we zelfs met spelers als Fluence of Gavita met gemak de concurrentie aankunnen op basis van prijs, spectrum en efficiëntie!’
We begrijpen dat Rubol ook kweeklampen op maat kan maken, kun je daar – tot slot – iets over vertellen?
Rubol: ‘Wij zijn in staat om op projectbasis armaturen te ontwerpen. Je kunt hierbij denken aan een op maat gemaakt spectrum of een op maat gemaakte armatuur op basis van bestaande componenten. Voor specialistische toepassingen is het soms nodig om een compleet nieuwe armatuur of spectrum te ontwerpen, ook hierin kunnen wij voorzien. Zo hebben we onlangs voor een glastuinder een volledig waterdichte armatuur ontworpen van 6 meter lang met een vermogen van 1200W.
Ons specialisme ligt voornamelijk in horticultuur maar onze klanten bevinden zich in diverse branches, zo bedienen wij bijvoorbeeld winkeliers en fotografen maar ook artsen, magazijnen en producenten van voedsel voor kwaliteitscontroles. Kortom als het om verlichting gaat proberen wij iedere klant ongeacht de branche van dienst te zijn.’
(advertentie)