(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Steeds meer plaatsen in Nederland verbieden drugsgebruik in publieke ruimtes. Hiermee willen gemeentes met name wietgebruik op straat tegengaan. Reden? Sommige mensen vinden het een beetje vreemd ruiken. Gut gut, gaan we ruften op straat dan ook verbieden? Lees hier over het wietverbod en zie of jouw gemeente meedoet aan die onzin.

Klagen, klagen en nog eens klagen. Daar zijn wij Hollanders goed in. Staan er 30.000 feestgangers te genieten van het leven op een festival dat om 23 uur is afgelopen? Klagen een paar mensen dat ze niet kunnen slapen? Groeit de heg van de buren 5 centimeter over de erfgrens? Dan kan de Rijdende Rechter in actie komen. Rookt iemand een jointje op straat? Dan is er meteen sprake van stankoverlast.

Hollanders die klagen, hebben aan de Nederlandse overheid een goeie. Want verbieden, verbieden en nog eens verbieden; daar is ons land goed in. De laatste episode in de stroom met verboden is het wiet roken op straat. Maar liefst 218 van de 335 Nederlandse gemeenten hebben het blowverbod min of meer nieuw leven, ehh, ingeblazen. Dit blijkt uit cijfers van NOS.

Jointje op straat? 200 gemeenten proberen het te verbieden middels een APV. Foto: iordani, Shutterstock

Blowverbod? Dit is watskeburt

Naar verluidt hebben in ons ooit zo tolerante landje steeds meer mensen last van openbaar drugsgebruik. In 2016 bleek dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking in hun eigen buurt problemen ervoer met openbaar drugsgebruik. Dit becijferde het Trimbos Instituut, dat regelmatig onderzoek doet naar drugs- en alcoholgebruik in onze samenleving.

Via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen gemeenten landelijke regels omzeilen en lokale regels afkondigen

In de praktijk blijkt het vooral te gaan om blowen op straat. Andere soorten (hard)drugs worden nauwelijks open en bloot gebruikt. Maar de good old joint, waar jarenlang niemand van opkeek, is nu ineens taboe. Iets met stankoverlast.

Gemeenten die wietgebruik op straat willen verbieden, maken ineens dankbaar misbruik van Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV). Via die verordening kunnen gemeenten landelijke regels omzeilen en lokale regels afkondigen. Gevolg is een blowverbod op bepaalde plekken, of in de gehele gemeente. Hierdoor ontstaat volledige willekeur. In de ene gemeente kan je op straat dus gewoon een dikke toeter opsteken, terwijl je in een andere gemeente een boete krijgt.

Opiumwet versus gemeentes

Met hun APV-regels hebben die 218 gemeentes schijt aan het landelijke beleid. In de Opiumwet, die landelijk geldt, staan alle regels over het gebruik van soft- en harddrugs. Deze wet zegt dat het gebruik van drugs niet is verboden. Alleen de productie en verkoop ervan is illegaal. Dat is de basis van het Nederlandse gedoogbeleid. Sterker nog, steeds meer politieke partijen zijn voor de volledige legalisering van wietteelt.

In de Lorentzstraat in Velsen kan een jointje je duur komen te staan. Foto: de Neef

We hoeven je vast niet uit te leggen dat Nederland hiermee mijlenver achterloopt op Canada en de Verenigde Staten. In Canada is de hele zooi van zaadje tot joint gelegaliseerd. En in de VS kan je in 11 staten legaal wiet kopen en gebruiken. In Nederland bakkeleien we ondertussen over een wietproef en zetten we onszelf maar weer eens te kakken met een als APV vermomd blowverbod.

Schrale troost is dat er niet streng wordt toegezien op het blowverbod. De NOS vroeg cijfers op bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Daaruit blijkt dat er vorig jaar slechts 151 boetes voor drugsgebruik in het openbaar werden uitgedeeld. Hoeveel dat er precies waren voor wiet, is niet bekend. Toch valt het in de praktijk dus wel mee, gelukkig. Wat niet wegneemt dat het weer poldergezeik is over wiet. Punt.

Wil je weten in welke gemeentes je beter geen joint kan opsteken? Klik dan hier.

[Openingsfoto: de Neef]
(advertentie)