- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Sativa’s kweken is makkelijk!
Sativa’s worden door hun lange bloeifase en hun sterke neiging tot strekken meestal afgeraden als beginnersplanten. Maar wat als je nou gewoon graag sativa’s rookt, of het energieke effect van sativa’s lekker vindt? Heb je dan gewoon pech als beginner? Welnee! Met de juiste kweekkennis wordt het kweken van sativa’s een eitje.
Natuurlijk, sativa wietsoorten bloeien langer en worden vaak hoger dan indica’s. Maar dat houdt je toch zeker niet tegen om sativa’s te kweken? Sativa’s hebben dan misschien een eigenwijs karakter in de kweekruimte, ze hebben ook een paar grote voordelen na de oogst. Sativa’s smaken vaak zoet, exotisch en gewoonweg heerlijk. Een goede sativa is een ware traktatie voor de liefhebber. Daarnaast geven sativa’s over het algemeen een veel energiekere high dan indica’s. Perfect voor een wake and bake dus of gewoon om overdag van te genieten zonder dat je als een zak aardappelen op de bank belandt.
Sativa kweekvoordelen
Geloof het of niet, maar er zitten ook voordelen aan het kweken van sativa’s. Zeker wanneer je in een kweektent of -kast met een beperkte hoogte kweekt, kun je de groeifase flink inkorten of zelfs helemaal overslaan. Sativa’s groeien namelijk nog heel lang door nadat je ze op een 12/12 lichtregime regime zet. Dat scheelt je een hoop branduren op je elektriciteitsrekening want in de groeifase brand een kweeklamp doorgaans 18 uur per dag. In de zomer zijn sativa’s ook beter bestand tegen de hogere temperaturen in je kweekruimte en ook een hoge luchtvochtigheid zorgt niet meteen voor toprot.
Strekkende fase
Verkijk je niet op de hoogte die je sativa aan het einde van de groeifase heeft. Wanneer je haar in de bloei zet door het aantal lichte uren to 12 terug te brengen, zal ze nog veel groter worden dus wacht daar niet te lang mee. Doorgaans wordt een sativa in de bloeifase drie keer zo groot als ze in de groeifase was. Eén week groeien is in de meeste gevallen dan ook lang genoeg, zeker als je een beperkte ruimte hebt. Een grotere pot betekent trouwens ook een grotere plant, een 11 liter pot is een mooi formaat om een compacte sativa in te kweken.
Snelle sativa
Een sativa hoeft echt niet per se 20 weken te bloeien. Er zijn ook korter bloeiende sativa’s verkrijgbaar die heel geschikt zijn voor een leven onder kunstlicht. Kies je sativa dus niet alleen op basis van smaak, maar check ook even de groei-eigenschappen en let dan goed op de duur van de bloeifase. Er zijn vele sativa-dominante hybrides met de smaak en het effect van sativa’s maar de bloeifase en kweekgemak van indica’s.
Véél licht, weinig voeding
Omdat sativa’s van nature rond de evenaar groeien, zijn ze gewend – en verzot op – heul veul licht. Hoe meer licht je een sativa vanaf het begin kunt geven, hoe minder ze ook zal hoeven te strekken om er voldoende van op te kunnen vangen. Zorg dus wanneer je sativa’s kweekt voor een flinke lichtbundel, het houdt ze relatief laag en zorgt voor de heerlijkste en vooral dikste sativa-toppen.
Een indica met een bloeitijd van een week of 7-8 moet in korte tijd heel dikke toppen produceren. Hiervoor heeft ze veel voeding nodig. Omdat sativa’s er vaak veel langer over doen om tot volle bloei te komen, hebben ze gedurende de bloeifase ook minder behoefte aan voeding. Geef sativa’s wel genoeg water, maar doe het rustig aan met de plantenvoeding. Sativa’s hebben een heerlijke zoete smaak, maar niet wanneer je die verpest met een overdadig dieet.
Verkort de bloeifase
Wanneer je een sativa kweekt die maar doorgaat met bloeien en er geen einde aan de bloeifase lijkt te komen, probeer dan eens het aantal lichte uren af te bouwen. Dit kan in de laatste fase van de bloei een hoop schelen zodat je sativa’s eerder klaar zijn voor een energiek oogstfeestje. Stel je kweeklamp in de laatste twee weken van de bloei in op 8 uur in plaats van 12. Omdat het grootste volume van de toppen er al is, zal je er niet veel wiet door mislopen, maar wel sneller mooie afgrijpte toppen voor het plukken hebben.