- Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow: de nabeschouwing
- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven
Al vanaf 2011 probeert justitie met letterlijk alle middelen – leugens en manipulatie niet uitgezonderd – om Grass Company coffeeshopbaas Johan van Laarhoven te tackelen. Zo belandde de gepensioneerde eigenaar van vier Brabantse coffeeshops bijvoorbeeld jarenlang in een ellendige gevangenis in Thailand na een smerig opzetje van het Openbaar Ministerie in Nederland. Nu lijkt er een einde aan de nachtmerrie te komen: het OM heeft met 21 verdachten, waaronder Johan, een schikking getroffen. Als de rechtbank ermee akkoord gaat kan dit verwerpelijke boek dus eindelijk dicht.
Jarenlang creperen in Thaise cel door opzetje van justitie
‘Justice for Johan’, wellicht herinner je deze slogan nog wel. Vanuit Nederland probeerden familie, vrienden, advocaten en sympathisanten aandacht te vragen voor het ellendige lot van voormalig coffeeshop-exploitant Johan van Laarhoven.
Die was in Thailand door toedoen van justitie in Nederland (2014) veroordeeld voor het ‘witwassen van drugsgeld’ – geld verdiend met zijn 4 shops in Tilburg en Den Bosch. Van een gedoogbeleid hadden ze in zijn nieuwe vaderland Thailand natuurlijk geen kaas gegeten, met alle gevolgen van dien.
Ook zijn Thaise vrouw moest de cel in, waardoor hun twee jonge kinderen zonder ouders in een vreemd land (Nederland) verder moesten leven. Pas na heel veel gedoe en 5,5 jaar creperen werd de – in Nederland nog nergens tot veroordeelde – Brabander naar zijn vaderland teruggevlogen.
MEER LEZEN over de zaak Van Laarhoven? CNNBS schreef er 62 keer eerder over, check HIER
Geen excuses of schadevergoeding, maar wel schikking OM
Het draait eigenlijk allemaal heel ordinair om geld, belastingontduiking om precies te zijn. Van Laarhoven en zijn crew zouden voor 20 miljoen euro hebben witgewassen via hun Brabantse coffeeshops en ingewikkelde buitenlandse financiële constructies.
Maar tot een rechtszaak is het sinds 2011 (!) niet gekomen. En nu geeft justitie er dus uiteindelijk maar de brui aan en heeft het een schikking getroffen met Johan van Laarhoven, zijn broer Frans en nog 19 andere verdachten. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. De officier van justitie spreekt zelfs van “een rechtvaardige uitkomst”.
Hieronder plaatsen we het volledige persbericht van het OM, dat deze titel meekreeg:
‘OM eindigt onderzoek Grass Company met overeenkomst’
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het proces rond de coffeeshops van The Grass Company met 21 verdachten een overeenkomst gesloten. Daarmee kunnen die strafzaken, wat het OM betreft, worden beëindigd.
De partijen zijn het eens geworden over de betaling van geldboetes (van 20.000 tot 375.000 euro), het vervullen van werkstraffen (in totaal 460 uur) en terugbetaling van in totaal 7,75 miljoen euro als wederrechtelijk verkregen voordeel. Aangezien de verdachten aan de verplichtingen hebben voldaan, vervalt voor het OM het strafvorderlijk belang bij de vervolging.
Het Openbaar Ministerie is met in totaal 21 verdachten (zowel natuurlijke als rechtspersonen) overeengekomen hoe de zaken moeten worden afgedaan. Van vijf verdachten bevinden de zaken zich onder de rechter. Het OM had deze verdachten eerder gedagvaard waardoor hun zaken in behandeling zijn bij de rechtbank. De officier van justitie heeft de rechtbank in Breda maandag gevraagd het OM in de verdere vervolging niet-ontvankelijk te verklaren.
Verdenking
Onderzoek naar The Grass Company, een keten met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, leidde in 2011 tot de verdenking van grootschalig witwassen van minstens 20 miljoen euro, belastingfraude, handel in softdrugs, valsheid in geschrifte en het vormen van een criminele organisatie. Tientallen (rechts)personen werden daarbij als verdachten aangemerkt. Zowel in Nederland als in het buitenland vonden doorzoekingen plaats en werd beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed.
Rechtvaardige uitkomst
Het onderzoek vergde veel tijd en liep behoorlijk vertraging op, mede doordat een van de hoofdverdachten geruime tijd in Thailand gedetineerd zat. Vanwege onder meer het tijdsverloop en de druk op de strafrechtketen heeft het Openbaar Ministerie ervoor gekozen om de zaken af te doen met opleggen van strafbeschikkingen en werkstraffen door transacties aan te gaan en terugbetaling van het wederrechtelijk verkregen vermogen.
De vele gesprekken tussen het OM en de verdachten leidden uiteindelijk tot een afdoeningsovereenkomst die op 29 november 2022 door alle partijen werd ondertekend en door de officier van justitie gezien wordt als een ‘rechtvaardige uitkomst’.
[einde persbericht OM]
Schikking betekent allerminst rechtvaardigheid
Tja, echte rechtvaardigheid zou toch eerder zijn als de Nederlandse staat Johan van Laarhoven miljoenen euro’s uitkeert voor de smerige manier waarop hij er in Thailand door het OM is ingeluisd. Maar daarover geen woord, laat staan een excuus.
De Nationale Ombudsman kwam eerder al met stevige kritiek op het Nederlandse rechtshulpverzoek in 2014. Hij oordeelde dat het Nederlandse ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en de politie in Thailand onzorgvuldig hebben gehandeld. Check onderstaan screenshot van zijn oordeel maar eens:
‘Hij wil gewoon door met zijn leven’
In het Brabants Dagblad reageert ook advocaat Jan Sneep van Johan van Laarhoven op de schikking.
“Alles is hem afgenomen in die tijd: zijn vrouw, kind, gezondheid en goede naam. Hij voelt zich slachtoffer van het kromme achterdeurbeleid voor coffeeshophouders van de overheid. De enige reden dat hij hiermee akkoord is gegaan is, om nu eindelijk een einde te maken aan deze tien jaar durende hel. Hij wil gewoon door met zijn leven.”
Begin december doet het Arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant formeel uitspraak over de overeenkomst, die dus al door het OM en de verdachten is ondertekend…
KIJKTIP! Omroep KRO/NCRV maakte enkele jaren geleden een 6-delige documentaireserie genaamd ‘Cannabis’, waarin 50 jaar gedoogbeleid én het lot van Johan van Laarhoven centraal stonden. Wanneer je nog eens met eigen ogen wil zien hoe krom een banaan kan zijn, check dat dan HIER.
(advertentie)