- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
September: tips voor de buitenwiet
RollingStoned Top 50 # 44 Als we toch eens wisten hoe jullie wietplanten binnen erbij stonden. Dan wisten we het wel en schreven we elke dag kweektips en trucs op maat. Buiten is dat makkelijker want het seizoen is voor iedereen hetzelfde. Zo schreven we in september dit artikel vol met kweektips waar buitenkwekers op dat moment echt wat aan hadden. Dat dat gewaardeerd werd lieten jullie ons weten door het massaal de top 50 in te lezen. Hier zijn onze herfsttips voor buitenwiet nog eens, schrijf ze maar vast op voor de herfst van 2017!
Hoewel het weer dit jaar nog zo zacht is buiten dat je bijna niet zou denken dat de kalender over een dag of tien alweer oktober aangeeft, is het toch slim om je vast voor te bereiden op de laatste fase buiten. Het weer kan in Nederland en België immer snel omslaan. Septembertips voor de buitenwiet.
Het is dit jaar al een paar keer geschreven hier op RollingStoned; we maken een uitzonderlijk goed najaar mee en dat is geweldig voor wietplanten die buiten staan. De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit. Laten we voor iedere buitenkweker hopen dat het nog een maandje zo blijft, maar niet zonder je voor te bereiden natuurlijk.
De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit
Bloeitijd
De bloeiperiode is verreweg de belangrijkste periode voor wietplanten. Regent het veel en is het relatief koud tijdens de groeifase, dan komen wietplanten daar wel overheen. Regen en kou is tijdens de bloeifase echter funest en kunnen je oogst buiten flink verpesten. Maak nu dus zo veel mogelijk gebruik van de laatste zonnige dagen. Zorg dat je planten op mooie dagen lekker buiten staan en verplaats ze als het even kan een paar keer per dag zodat ze van iedere zonnestraal in je tuin profiteren. Hoe meer zon je wietplanten nu opvangen, hoe beter je oogst zal zijn.
Buienradar
Met al dat lekkere weer zou je bijna indutten. Toch is het belangrijk om alert te blijven op de komst van de eerste herfstbuien. Het weer kan binnen een dag omslaan en veel schade aanrichten bij grote bloeiende wietplanten. Het is een goed idee om de buienradar-app op je telefoon te installeren alsmede een weerbericht app zodat je snel op de hoogte bent wanneer het weer omslaat en adequaat kunt reageren.
Regen
Heb je monsterlijk grote planten staan in de volle grond, dan kun je die natuurlijk niet even binnen zetten wanneer het weer omslaat. Kijk eens of je eventueel een zeil boven dit soort planten kunt spannen om ze tegen de regen te beschermen. Wanneer je elastieken met haken gebruikt kun je zo’n zeil snel spannen en weer weghalen. Planten die in potten staan kun je tijdens regenachtige dagen binnen zetten, een goedkope plastic tuinkas is ideaal, het houdt regen tegen maar laat zonlicht wel door. Hebben je planten onverhoopt toch in een regenbui gestaan, dan kun je de toppen daarna even droog schudden om te voorkomen dat het water voor problemen met toprot zorgt.
Wanneer het regenachtige weer eenmaal is aangebroken dan doe je er ook goed aan om je toppen dagelijks te onderzoeken op toprot. Speur alle toppen goed na en trek hierbij ook even aan de blaadjes die eruit groeien. Wanneer een top namelijk rotte plekken heeft dan laten de blaadjes hier heel gemakkelijk los, gezonde bladeren trek je niet gemakkelijk uit een top. Merk je dat dat wel zo is buig je top dan op de plek open. een rotte plek is grijs en grauw. Knip de rotte plekken er meteen uit en gooi rotte toppen weg. Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot.
Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot
Wind
Wind kan ook voor problemen zorgen. Vooral grote planten met zware takken kunnen door hevige windstoten afbreken. Meestal gebeurd dit bij de oksels van grote takken of op Y-vertakkingen die door toppen ontstaan zijn. Bladeren kunnen ook kapot waaien tijdens een flinke najaarsstorm. Zet je potplanten tijdens een winderige dag op een beschutte plaats in je tuin en span een net rond planten die te groot zijn om te verplaatsen. Een paar stevige stokken in de grond prikken en je takken hieraan vastbinden kan ook voorkomen dat takken afbreken. Zijn takken alleen ingescheurd dan kun je ze vaak ook nog repareren door ze terug op hun plaats te zetten en stevig vast te binden en extra te verankeren in de grond met een stevige stok of een stuk tuingaas.
Wietdieven
Nu je buitenwiet lekker in de bloei staat is het wellicht ook goed om eens na te denken over wietdieven die op de loer liggen. Je planten ruiken nu lekker en dat heeft een grote aantrekkingskracht op brutale dieven die overigens ook weten dat wietplanten buiten nu mooie toppen hebben. Niet dat we nu willen zeggen dat je allerlei gevaarlijke boobytraps moet aanleggen, maar het kan wellicht wel een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je planten niet in het zicht staan. Zorg er ook voor dat je poortdeur op slot staat ’s nachts of zet je planten ’s nachts eventueel in de schuur waar dieven er niet bij kunnen. Er is niets zo vervelend dan op een ochtend erachter te komen dat je planten gejat zijn.
Oogsten
Goed, als je je voorbereid hebt op de komst van slecht najaarsweer en je bent er zeker van dat je planten voldoende beschermd zijn, dan kun je je voorzichtig gaan voorbereiden op de oogst. Geef je flesvoeding dan is het een goed idee om hier ook bij buitenwietplanten een week of twee, drie voor je geplande oogst mee te stoppen. Dit komt de smaak van je wiet ten goede en geeft de plant de kans om de laatste weken gewoon schoon water te drinken. Het bepalen van het oogstmoment is van tevoren alleen wat lastiger in te schatten bij een buitenplant. Soms ben je genoodzaakt om door bijvoorbeeld toprot snel te oogsten. Hulpmiddelen zijn de aangegeven oogstdatum op de verpakking van de zaden en de bekende indicatoren zoals kleur van de bloeiharen en de vergeling van schutbladeren. Hou je bij de buitenteelt echter niet keihard vast aan de kleur van de trichomen maar let vooral goed op het weer. Soms is een iets te vroeg geoogste wiet beter dan een verrotte oogst.
(advertentie)