(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een paar weken geleden heeft onze Bertje je voorgesteld aan zijn ‘genetic gems’. Juweeltjes van wietzaden die hij het afgelopen jaar verzamelde. Deze keer is het tijd om de zaden te laten ontkiemen, en zoals je van Bertje gewend bent legt hij dat haarfijn en stap voor stap aan je uit. Hij gebruikt de ‘Serious way of germinating’ en die gaat dus als volgt:

Hoi lieve lezer, welkom bij een nieuw verhaal in de kweekserie over mijn ‘genetic gems’. Allemaal genetische juweeltjes die ik in mijn vorige verhaal uitgebreid aan je heb voorgesteld.

Serious ontkiemen

Deze keer zal ik je vertellen hoe je op de beste manier kunt ontkiemen, zodat alle zaden een goede start hebben. Dat is wat mij betreft de ‘Serious way of germinating seeds’; een methode van Serious Seeds die ik al jaren met succes toepas.

Voordat ik met ontkiemen begin, zet ik alles wat ik nodig heb altijd even klaar. Dat is een flesje gedistilleerd water, rubber handschoenen, een paar vellen keukenpapier, een pincet en plastic diepvrieszakjes met grip sluiting. Als alles klaar staat hoef ik niet halverwege naar iets te zoeken, en da’s wel zo handig.

Bertje zet klaar wat hij voor het ontkiemen nodig heeft.

Om te beginnen doe ik de handschoenen aan. Die gebruik ik te voorkomen dat bacteriën van mijn handen op de zaden komen. Vervolgens giet ik een scheutje gedestilleerd water in een schaal, en maak ik daarin een vel keukenpapier nat. Dan knijp ik het even zachtjes uit, zodat het vel papier wel goed vochtig is maar ook weer niet druipt van het water.

Het natte vel keukenpapier vouw ik even door het midden, en leg ik vervolgens opengevouwen op een plat bord. Met het pincet pak ik de wietzaadjes één voor één op, en leg ik ze op een van de twee helften van het papier. Ik laat ongeveer twee centimeter afstand tot de rand van het papier en de vouwlijn, en tussen de zaadjes onderling.

Met de ‘kont’ omhoog

Als ik de zaden op het natte papier leg, zorg ik meteen dat ze allemaal met de puntige kant naar me toe wijzen. Uit deze kant van het zaadje groeien later de worteltjes, en door de zaadjes alvast met die kant omlaag te laten ontkiemen, groeien de wortels meteen naar beneden. Op deze manier krijg je hele mooie rechte worteltjes, die je heel gemakkelijk in de aarde kunt stoppen.

Als je het puntige kantje van een zaadje trouwens moeilijk kunt vinden, dan helpt het misschien om te weten dat de tegenovergestelde kant een navel heeft. Dit is een rond stipje en noem ik altijd de ‘kont’ van het zaadje. Op de close up van een wietzaadje hieronder kun je het wat duidelijker zien. 

Alle zaadjes worden zorgvuldig gepositioneerd. Met de kont omhoog en de punt omlaag.

Met alle zaadjes met de punt naar me toe, vouw ik de vrije helft van het keukenpapier over de kant met de zaden. Dan druk ik het nog even voorzichtig aan, zodat alle luchtblaasjes eruit zijn, en de zaden goed omsloten zijn. Vervolgens stop ik het natte, dubbelgevouwen papier met de zaden naar beneden gericht in het diepvrieszakje. De naam van de soort heb ik dan alvast op het zakje geschreven.

Dan sluit ik het diepvrieszakje en plak ik het met een plakbandje aan de binnenkant van een deur van een kast die ik bijna nooit open. Wietzaden kun je namelijk het beste in het donker ontkiemen. Omdat het zakje verticaal hangt groeien alle wortels recht uit de zaden naar beneden.

Met een recht worteltje kun je ontkiemde zaadjes veel makkelijker in de grond planten, dan met een opgekruld worteltje. Die ontstaan wanneer je wietzaden plat op een bord of schotel laat ontkiemen. Dan heb je altijd van die gekronkelde worteltjes, en weet je precies nooit hoe je het zaadje het beste in de aarde kunt poten.

Check ✅

Na 24 tot 48 uur in het zakje, check ik de zaden. Ik hou het zakje tegen het licht van een lamp of het raam. Omdat het een beetje doorschijnt kun je heel duidelijk zien of er al een wortel is, zonder het ontkiemproces te verstoren. Na drie dagen zijn bijna alle zaden open, en hebben de meesten een witte wortel van bijna een centimeter lang. Nu is het tijd om ze in potjes met aarde te doen maar daarover gaat mijn volgende artikel.

Tegen het licht kun je goed zien of de zaden al zijn uitgekomen.

Tot de volgende keer, Bio Bertje

(advertentie)