(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze hebben het dan toch gedaan, de klootzakken die het voor het zeggen hebben in Singapore. Ondanks een stroom aan smeekbedes – o.a. van Amnesty International, de VN en Sir Richard Branson – om de ter dood veroordeelde Tangaraju Suppiah niet daadwerkelijk te executeren, is de wietsmokkelaar vorige week woensdag in opdracht van de staat opgehangen. En geloof het of niet, dat vanwege betrokkenheid bij de smokkel van slechts één kilootje cannabis…

Wereldwijde afkeer van Singaporese drugsaanpak

Helaas is het niet eens de eerste keer dat de autoriteiten in het stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië iemand ter dood veroordelen en ook brengen vanwege de smokkel van cannabis. Maar het blijft elke keer ronduit choquerend en misselijkmakend om te horen dat een mens in naam van de wet is vermoord, simpelweg omdat die wat plantenmateriaal van A naar B poogde te brengen.

De familie van de 46-jarige Tangaraju Suppiah beweerde dat er sprake was van een oneerlijke rechtszaak en andere onregelmatigheden in het proces en vroeg om clementie. Maar ondanks de storm aan protesten, is het doodvonnis voor de arme kerel op woensdagochtend 26 april voltrokken, zo meldt onder meer CBS News.

Singapore staat vanwege deze kwalijke (rechts)zaak wereldwijd in de belangstelling, zeker nu het het doodvonnis van Tangaraju Suppiah ook echt heeft voltrokken. Daarmee gaat het land met 5,5 miljoen inwoners volledig voorbij aan internationale oproepen om de doodstraf af te schaffen of de Singaporees clementie te verlenen.

1.017,9 gram cannabis is genoeg voor dood door ophanging

“Tangaraju Suppiah, 46 jaar, heeft vandaag zijn doodstraf ondergaan in Changi Prison Complex”, bevestigde een woordvoerder van de Singaporese gevangenisdienst later die woensdag aan France Media Agency.

Vermoord door de autoriteiten in Singapore vanwege de smokkel van een kilo cannabis: Tangaraju Suppiah.

De Singaporees werd in 2017 beschuldigd van “betrokkenheid bij een samenzwering om 1.017,9 gram cannabis het land binnen te smokkelen”. Naar verluidt gebruikte de verdachte alleen zijn mobiele telefoon om te helpen bij de operatie, maar hij werd in 2018 ter dood veroordeeld en het Hof van Beroep bevestigde de beslissing.

Tangaraju kwam in november 2022 alsnog met een verzoek om herziening van het reeds voltooide beroep. De ter dood veroordeelde verdachte- die zich zonder advocaat moest verdedigden in de rechtszaal –  voerde aan dat het OM niet in staat was om buiten redelijke twijfel te bewijzen dat hij en een andere persoon van plan waren om die kilo wiet te verhandelen. De rechtbank wees de vorderingen van de verdachte echter niet toe.

Bijna 1 executie vanwege drugs per maand in Singapore

Singapore heeft dus niet geluisterd naar de felle kritiek van bijvoorbeeld de VN en Amnesty International op het doodvonnis. Ook de Britse mulitmiljonair Richard Branson – die in Nederland ooit nog de Cannabis Culture Award kreeg uitgereikt – nam een standpunt in over het doodvonnis en kreeg zelfs een reactie van de Singaporese autoriteiten. “Manifestly false” noemde het ministerie van Binnenlandse Zaken de opmerkingen van de Britse ondernemer.

Branson, die lid is van de in Genève gevestigde Global Commission on Drug Policy, schreef maandag op zijn blog dat Tangaraju “niet in de buurt” van drugs was op het moment van zijn arrestatie, en dat Singapore wel eens op het punt zou kunnen staan een onschuldige man ter dood te veroordelen.

“Wat vooral zorgwekkend is, is dat Tangaraju eigenlijk nooit contact heeft gehad met de in beslag genomen cannabis”, zei echter ook mensenrechtenactiviste Kirsten Han tegen persbureau AFP.

Maar niets mocht baten en zodoende is Tangaraju Suppiah alweer de twaalfde (!) persoon sinds maart 2022 – toen het land de executies na een jarenlange pauze hervatte – die in Singapore vanwege drugs ter dood wordt gebracht…

(advertentie)