- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Site cannabis en verkeer online, campagne in de coffeeshop
Waarschijnlijk heb je er al over gehoord of gelezen: de campagne ‘Cannabis en rijden? Speel op zeker!’ die woensdag in coffeeshop Pink Eindhoven wordt gelanceerd. Ook de nieuwe website www.cannabisenverkeer.nl gaat die dag de lucht in.
Bewust Onbenevelde Bestuurder (BOB)
Al in 2009 zette de Vereniging Eindhovense Coffeeshops (VCE) een campagne op touw om coffeeshop bezoekers te informeren over de regels rond cannabis en verkeersdeelname. Die campagne heette De Groene BOB, een knipoog naar de bekende campagne over alcohol en verkeer. BOB stond in dit geval voor ‘Bewust Onbenevelde Bestuurder’.
Je zou verwachten dat Veilig Verkeer Nederland blij was met dit initiatief, maar het tegendeel was waar. Al snel dreigde de organisatie met juridische stappen tegen de Eindhovense coffeeshops, vanwege schending van hun auteursrecht. De posters, flyers en buttons van de Groene Bob konden dus de prullenbak in.
Gezamenlijke nieuwe campagne
Omdat de Wegenverkeerswet per 1 juli is aangescherpt en de politie een speekseltest is gaan gebruiken als controlemiddel, besloot de VCE een nieuwe campagne te ontwikkelen. Vanaf het begin was het VOC betrokken bij de campagne, die wordt ondersteund door de landelijke coffeeshopbonden PCN en BCD, drie lokale coffeeshopbonden, consumentenbond WeSmoke, de Cannabis Kieswijzer en JaJa import en export, die meehelpt met het verspreiden van de nieuwe flyers en posters.
Het VOC ontwikkelde in de afgelopen weken de website www.cannabisenverkeer.nl met uitgebreide informatie over de speekseltest en de nieuwe regels.
Als je ook alcohol hebt gedronken ga je sowieso nat: voor de combinatie cannabis en alcohol geldt een nullimiet
Het persbericht over de lancering van de campagne was nog maar net verstuurd of de eerste journalisten hingen al aan de telefoon. Van RTL Nieuws tot De Telegraaf en 3FM: ik heb zelden zoveel interviews in zo’n korte tijd gegeven. Steeds legde ik uit hoe onrechtvaardig de nieuwe regels uit kunnen pakken: hoewel het effect van cannabis na drie tot vier uur uitgewerkt is, kan de speekseltest tot wel veertien uur na het gebruik positief uitslaan.
En dan heb je een groot probleem. Op een positieve speekseltest volgt bloedafname en als je meer dan 3,0 microgram THC per liter bloed scoort, ben je je rijbewijs kwijt. Als je ook alcohol hebt gedronken ga je sowieso nat: voor de combinatie cannabis en alcohol geldt een nullimiet.
Alcohol versus cannabis
Daar komt nog bij dat het effect van cannabis op de rijvaardigheid onvergelijkbaar is met het effect van alcohol. Vorige week verscheen een Frans onderzoek waaruit blijkt dat automobilisten onder invloed van cannabis 1,65 keer zoveel kans maken een dodelijk ongeluk te veroorzaken dan nuchtere chauffeurs. Bestuurders onder invloed van alcohol hebben 17,8 keer meer kans om een dodelijk ongeluk te veroorzaken. Toch zijn de regels voor cannabis strenger dan voor alcohol.
En bedenk: als je bij een ongeluk betrokken raakt en de politie heeft vastgesteld dat je THC in je bloed had, kan de verzekering weigeren uit te betalen of uitbetaalde bedragen terugvorderen.
Onrechtvaardig
Het doel van de campagne is consumenten op de hoogte brengen van wat hen boven het hoofd hangt, maar ook de discussie stimuleren over de onrechtvaardige aspecten van de regelgeving. Gezien de reacties, zowel van de media als binnen de cannabiswereld, is dat laatste sowieso al gelukt.