- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Skip de groeifase en oogst 7x per jaar
Zeven keer per jaar oogsten; het kan en het is ook heel fijn want het betekent dat je om de maand een nieuwe voorraad wiet hebt. Klinkt misschien erg commercieel maar het is juist voor hobbykwekers en mensen die wiet als hun medicijn nodig hebben prettig om te weten dat ze altijd genoeg hebben.
12/12-systeem
Om de maand oogsten kan door de groeifase geheel over te slaan. Dit wordt ook wel het 12/12-systeem genoemd omdat de planten van het begin tot het eind op een 12/12 lichtschema gezet worden. Er zitten best wat voordelen aan deze manier van kweken. Zo heb je geen aparte groeiruimte nodig, kun je uitstekende hoeveelheden oogsten en is er door de korte levenscyclus aanzienlijk minder kans dat er iets fout gaat.
Het systeem heeft ook een nadeel, en dat is dat je er relatief veel wietzaden en dus planten voor nodig hebt. Dat kan lastig zijn in verband met de aanschafkosten voor de zaden of als je het simpelweg niet aandurft om meer dan 5 wietplanten tegelijk te kweken. Aan de andere kant kun je wellicht via via redelijk goedkoop aan (gefeminiseerde) wietzaden komen, of ze zelf een keer maken. Verder wordt je hobby met dit systeem niet groter of opvallender met meer planten. De ruimte blijft namelijkgelijk; 7 keer per jaar oogsten kan zelfs in onze eigen CNNBS G-Kit als je zou willen.
Hoe werkt het 12/12-systeem?
Het idee van het 12/12 systeem is even simpel als doeltreffend. Je laat wietzaden direct onder een lichtschema van 12 uur licht en 12 uur donker per dag ontkiemen. De korte dagen zullen ervoor zorgen dat de zaailingen vrijwel direct na het ontkiemen beginnen met het aanmaken van bloei-hormonen. Je kweekt de planten op deze manier het beste met zijn allen dicht op elkaar in één grote bak met aarde. Ze krijgen zo niet de tijd en de ruimte om zijtakken aan te maken en groeien uit tot kleine wietplanten met slechts één hoofdtop. Het aantal planten compenseert het kleine formaat per plant.
Drie weken ontkiemen
Hoewel je bij dit systeem geen aparte ruimte nodig hebt om je planten te laten voorgroeien, moet je wel een zaailing-stadium van drie weken in acht nemen. Maar aangezien al je planten – dus zowel de zaailingen als de planten die al in bloei staan – onder hetzelfde 12/12 lichtschema kunnen, kun je in één en dezelfde kweektent ontkiemen. Drie weken voor de oogst van de ene ronde, laatje de zaden voor de volgende bijvoorbeeld in een hoekje van je kweektent onder een T-Neon lamp ontkiemen.
Heb je geen ruimte/hoekje in je kweektent om zaailingen drie weken te laten groeien, dan kun je volstaan met een cyclus van 10 weken in plaats van 7. Of je kunt een simpele micro-kweektent inrichten voor de zaailing weken. Die mag in de meeste gevallen heel klein zijn en behoeft ook geen koolstoffilter, het gaat immers slechts om de eerste drie weken.
Reguliere zaden
Het is natuurlijk makkelijk om gefeminiseerde wietzaden in dit systeem te gebruiken, maar dat is op zich niet nodig. Reguliere wietzaden zijn gemakkelijk om zelf te maken en goedkoper in de aanschaf. Na de eerste drie weken laten de zaailingen onder het 12/12 lichtschema, namelijk al hun geslacht zien. Je kunt dan simpelweg de mannelijke planten verwijderen voordat ze hun stuifmeel loslaten. Zorg dus wel dat je weet hoe je de mannelijke en de vrouwelijke bloeiverschijnselen herkent.
Ontkiemen doe je bij voorkeur dus in kleine potjes met aarde (ongeveer 5x5x8 cm). Hierin kunnen ze de eerste drie weken voort en omdat ieder plantje een eigen potje heeft, is het verwijderen van mannelijke planten een fluitje van een cent. Steenwol startblokken van een vergelijkbaar formaat kunnen natuurlijk ook, zet ze dan bijvoorbeeld op een laag perliet zodat de wortels genoeg ruimte hebben, en voeden doe je op steenwol uiteraard met minerale (direct opneembare) voeding. Gebruik tijdens deze eerste drie weken sowieso voeding voor de groeifase.
De wietplanten
Omdat de planten niet voorgroeien maar meteen op 12/12 gezet worden, zullen ze uiteraard minder groot worden. Ze krijgen ook geen noemenswaardige zijtakken maar dus wel één mooie dikke top per plant. Hoeveel planten je op dit systeem moet zetten? Op een vierkante meter bijvoorbeeld een stuk of 36. Zolang je er maar voor zorgt dat de gehele oppervlakte goed belicht wordt. Omdat het bladerdek in een dergelijk systeem bijna vanzelf gelijkmatig opgroeit, kun je de kweeklamp makkelijk op de ideale hoogte boven de planten hangen.
(advertentie)