- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Slim en praktisch: Nederwiet voor de Nederlanders
Terug naar de tijd van Koos Koets, toen coffeeshops nog theehuizen waren en hennepteelt een hobby, weet je wel… Dat is wat Gerrit van der Burg, het nieuwe opperhoofd (super-PG) van het Openbaar Ministerie wil. Eerder verklaarde hij de oorlog aan grootschalige coffeeshops zoals Checkpoint in Terneuzen. Cannabis onderzoeker Nicole Maalsté geeft hem maar wat ongevraagde tips!
Kleinschalige shops en kwekers
In de ideale wereld van de nieuwe super-PG is alleen plek voor kleinschalige coffeeshops en henneptelers. Dat was de bedoeling van het gedoogbeleid. De schaalvergroting van coffeeshops is geen goede ontwikkeling geweest. Daardoor is het fout gelopen met het gedoogbeleid. In een speech op een congres in Den Bosch (18 juni 2009) hield hij een pleidooi voor hij Koos Koets, een personage van het cabaretduo Van Kooten en De Bie (zie openingsfoto). Een relaxte hippie met lang haar die blowde en woorden als ‘Mozeskriebel’ en ‘Jemig de Pemig’ gebruikte. HIER bijvoorbeeld een filmpje van Koos Koets die sperziebonen rookt: terug naar de ‘natural high’.
In de speech zegt Van der Burg letterlijk: “Koos Koets kan je beschouwen als de verbeelding van het Nederlandse softdrugsbeleid. Althans, hoe dat er in een ideale wereld uit zou moeten zien. Een tevreden roker en geen onruststoker. Beetje thuisteelt voor eigen gebruik, misschien ook voor zijn kompaan Robbie Kerkhof of voor de plaatselijke coffeeshop. Dat alles onder het welwillend oog van een ruimdenkende en gedogende overheid.”
Wiet is (big) business
Op zich klinkt dit natuurlijk helemaal niet gek. Maar het lijkt mij een gepasseerd station. Je kunt de klok niet terugdraaien. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland zijn in volle gang. De wietindustrie ís een commerciële business of je dat nou oké vindt of niet. In de uitzending van Brandpunt van dinsdag 13 maart werd maar weer eens duidelijk dat durfkapitalisten in VVD-kringen inmiddels grootste plannen smeden om een stuk van die business in handen te krijgen. Die hebben gezien hoe in de Verenigde Staten miljoenen worden verdiend en staan te popelen om van start te kunnen gaan.VVD en ‘slimmer reguleren’
Of het zover komt en hoe snel dit gaat zal voor een belangrijk deel afhangen van de koers die het nieuwe kabinet gaat varen. De positie van de VVD zal daarbij van doorslaggevende betekenis zijn. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat dat zij voor ‘slimmer reguleren’ zijn. Wat zij daarmee bedoelen zal de komende weken duidelijk worden. De term is in ieder geval slim gekozen omdat de partij er alle kanten mee uit kan. Dat was ook precies de bedoeling. Het hangt er maar vanaf hoeveel waarde de andere regeringspartijen hechten aan hun standpunt in deze kwestie.
Gedoogde teelt of ondermijning
Als het aan D66 ligt dan gaan we de weg op van gedoogde teelt. Mocht GroenLinks of de PvdA aanschuiven bij het nieuwe kabinet dan zal dat waarschijnlijk ook de lijn zijn die de VVD inzet. Slimmer reguleren betekent dan ervoor zorgen dat coffeeshops hun inkopen kunnen doen bij gedoogde telers, maar dan wel op zo’n manier dat er geen wiet ‘weglekt’ naar de illegale markt of naar het buitenland.
Het CDA ziet dat totaal niet zitten. Die willen juist een hardere aanpak van coffeeshops en henneptelers. Net zo lang totdat ze allemaal zijn uitgeroeid. Of in ieder geval onzichtbaar in het straatbeeld. Want blowen is niet normaal. Dat geldt ook voor de ChristenUnie. Wanneer die als vierde partij aanschuift bij het kabinet, dan betekent slimmer reguleren verder doorgaan op de weg van de ondermijning. Blowverboden in openbare ruimtes, henneptelers uit hun huis plaatsen en invallen op stashes van coffeeshops.
Als een van de drijvende krachten achter de Taskforce Hennepteelt heeft de nieuwe super-PG zich bij verschillende gelegenheden zeer negatief uitgelaten over regulering van de achterdeur
In principe moet het Openbaar Minsterie (OM) uitvoeren wat de politiek haar opdraagt. Maar je kunt er donder op zeggen dat Van der Burg achter gesloten deuren wel degelijk meedenkt over de koers die Nederland gaat varen. Het OM moet er immers op toezien of de gedoogregels voor coffeeshops (en straks ook voor henneptelers) worden nageleefd.
Super-PG wil ‘anders gedogen’
Als een van de drijvende krachten achter de Taskforce Hennepteelt heeft de nieuwe super-PG zich bij verschillende gelegenheden zeer negatief uitgelaten over regulering van de achterdeur. De softdrugsmarkt is in zijn ogen een keiharde, criminele business. Legalisering van cannabis is daarom riskant en naïef. Van der Burg: “Dat zou ons Europees nog meer uit de pas laten lopen, met alle gevolgen van dien. Nederland zou dan wel eens het Afghanistan van de softdrugs kunnen worden.” Ook vreest hij dat dit een aanzuigende werking op criminele organisaties en drugstoeristen zal hebben.
Dat betekent niet dat hij op de lijn van de christelijke partijen zit: “De zero tolerance-variant klinkt stoer, maar is niet praktisch. Bovendien, wat heeft dat andere landen opgeleverd? Het beter regelen van het gedogen is onze beste optie.’ Gedogen, maar anders dan nu, lijkt de enige reële optie. Nederwiet voor de Nederlanders.” De beste man is dus een voorstander van gedogen. Maar dan wel ‘slimmer’ dan nu.Meer coffeeshops, kleinschalige telers en handelsvoorraad
Daarom heb ik wel wat tips voor hem. Als hij werkelijk af wil van de schaalvergroting dan moeten er meer vergunningen voor coffeeshops komen en ook voldoende vergunningen voor kleinschalige telers. In de tijd van Koos Koets waren er tenminste 1500 coffeeshops. Nu zijn dat er nog 558. Het aantal henneptelers werd in die tijd op 50.000 ingeschat. Dat zijn er nu waarschijnlijk veel meer.
Daarnaast zou hij de maximumaal toegestane handelsvoorraad kunnen afschaffen. Coffeeshops mogen maar 500 gram handelsvoorraad in de zaak hebben. Dat is een doorn in het oog voor iedereen die ermee te maken heeft. Vrijwel alle coffeeshops verkopen meer dan een halve kilo per dag, dat is algemeen bekend. Het aanvullen van die voorraad levert een hoop gedoe en stress op en is erg omslachtig.
Laat de stash met rust!
Het is een vreemde situatie, vinden niet alleen veel coffeeshopexploitanten, maar ook politici, burgemeesters, beleidsmakers, politiemensen, officieren van justitie en rechters. In april 2017 buigt het Gerechtshof Den Bosch zich over de zaak Checkpoint, die inmiddels al twee keer door de Hoge Raad naar het hof is terugverwezen. De kans is groot dat het OM die rechtszaak uiteindelijk gaat verliezen. “Het is niet mogelijk om het aanbod en de kwaliteit te waarborgen zonder te kunnen beschikken over een externe voorraad waarmee de handelsvoorraad in de winkel kan worden aangevuld”, stelde een rechter in een vergelijkbare rechtszaak.
Het gedoogbeleid werkt alleen als coffeeshops erop kunnen vertrouwen dat justitie niet actief op zoek gaat naar de stashes. Voor de geloofwaardigheid van het OM en kostenbesparing zou het een mooie stap zijn als de super-PG die maximale handelsvoorraad eindelijk eens afschaft. Slim en praktisch!