(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beste Muna, ik heb onlangs een slimme meter bij mij thuis gekregen en nu heb ik pas achteraf onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van zo’n ding. Tot mijn verbazing blijkt dat er heel veel theorien zijn in verband met de privacy van je stroomverbruik. Ik ben een hobbykweker maar ik durf amper nog te kweken met die meter in huis. Ik heb twee HPS lampen van 1000 Watt, is mijn hobby nu verloren? Groetjes, Ed

Hoi Ed, ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent van die slimme meter in je huis. Zeker na een avondje internetten en googelen over dit soort meters, je leest de ergste horrorverhalen van medekwekers en niemand lijkt echt met zekerheid te kunnen zeggen wat het apparaat allemaal wel en niet doorspeelt naar de energiemaatschappij. Maar zoals meestal het geval is, wordt de soep ook hier waarschijnlijk niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

shutterstock_119923138

Kan de slimme meter ‘zien’ dat ergens een kweektentje staat? Foto: drohn, Shutterstock.com

Wat is dat, een slimme meter?

Een slimme meter is een nieuwe digitale elektriciteitsmeter die de oude meter in je meterkast vervangt en je stoomverbruik meet. De oude analoge meter geeft alleen een totaalstand aan die je een keer per jaar zelf door moet geven aan je energieleverancier. De slimme meter kan echter door de energieleverancier op afstand worden uitgelezen. Hierbij moet je niet denken aan een draadloze verbinding door de lucht, maar een bekabelde verbinding waardoor het energiebedrijf vanuit hun kantoor zelf de standen kunnen uitlezen. Dit mogen de energiebedrijven zes keer per jaar doen, en in theorie kunnen ze dan ook zien wanneer je stroom verbruikt.

De slimme meter is ingevoerd met als doel om consumenten meer inzicht te geven in hun energieverbruik, zodat ze bewuster worden en meer zullen besparen. De meters worden vanaf dit jaar aangeboden en het is de bedoeling dat in 2020, 80 procent van alle huishoudens zo’n slimme meter heeft hangen. Veel hobbykwekers maken zich begrijpelijk zorgen over het apparaat omdat ze bang zijn dat hiermee een duidelijk wiet-patroon in het stoomverbruik zichtbaar wordt. Wietplanten staan immers standaard op 18 uur licht in de groeifase en op 12 uur licht in de bloeifase.

Slimme meters in de praktijk

In de praktijk moeten veel bezitters van zo’n slimme meter hun meterstanden nog altijd handmatig aan de energieleverancier doorgeven, maar omdat de systemen bij de energieleveranciers steeds beter in orde komen wordt de meterstand tegenwoordig ook al veel uitgelezen op afstand. Maar de slimme meter is eigenlijk niet zo heel slim als je zou verwachten, want het verbruikspatroon kan alleen worden gemonitord wanneer je hem combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

De slimme meter is eigenlijk niet zo heel slim als je zou verwachten, want het verbruikspatroon kan alleen worden gemonitord wanneer je hem combineert met een slimme thermostaat of een energie-app

Elke 2 maanden geeft de slimme meter de energiestanden door aan de netbeheerder. Die stuurt ze door naar de energieleverancier. Zes keer per jaar ontvang je dan een kosten- en verbruiksoverzicht. Als je er toestemming voor geeft, kan de netbeheerder je verbruiksgegevens ook dagelijks doorsturen naar een onafhankelijke dienstenaanbieder zodat je een dagelijks gebruiksoverzicht krijgt, met een gekoppelde computer of een display kun je dan inzicht krijgen in je dagelijkse stroomverbruik.

shutterstock_207710368

Je kunt de slimme meter niet zelf uitzetten, maar je kunt je netbeheerder wel verzoeken om dat voor je te doen. Je mag hem trouwens ook helemaal weigeren. Beeld: Jamesbin, Shutterstock.com

Wat te doen?

Dat hobbykwekers zoals Ed niet blij worden van al dat gesnuffel in hun verbruiksgegevens is begrijpelijk. Mensen die niet kweken worden er trouwens ook niet blij van, en daarom is het op afstand uitlezen van de meters ook niet verplicht. Je kunt dus verzoeken om die functie uit te laten zetten, en je kunt de slimme meter ook weigeren. Alleen valt dit laatste natuurlijk wel op, zeker wanneer je het ding al in huis hebt. Het laten uitzetten van het op afstand uitlezen is echter wel een goed idee, zoals gezegd zijn ook veel niet-kwekers niet blij met hun slimme meters.

Bij de plaatsing van de slimme meter kun je ervoor kiezen om de uitleesfunctie aan of uit te zetten. Als je hem uitzet moet je gewoon als vanouds zelf de meterstanden doorgeven en krijg je ook geen tweemaandelijks overzicht. Hangt het apparaat al en wil je hem alsnog uit laten zetten dan moet je daarvoor even contact opnemen met de netbeheerder in jouw regio.

Moet je bang zijn voor een slimme meter?

Nee, dat denk ik zelf eigenlijk niet. Een waterbed of een wasdroger verbruikt vaak al veel meer stroom dan een kleine hobbykweek. En zoals gezegd kan je verbruikspatroon alleen maar worden uitgelezen wanneer je de meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app. Daarnaast moet je je bedenken dat de netbeheerder en je energiebedrijf er niet op uit zijn om kleine hobbykwekers op te sporen, daar hebben ze geen tijd voor en dat is hun werk ook helemaal niet. Mocht je toch pertinent tegen het apparaat zijn dan kun je hem weigeren bij je netbeheerder.

Succes met je hobbykweek Ed, laat je niet gek maken!

[Openingsfoto: Francesco Scatena, Shutterstock.com]
(advertentie)