(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Een groot succes”. Aldus een blije burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen over het ontmantelen van een wietkwekerij vorige week. Nou is dat op zichzelf geen bijzondere gebeurtenis, maar de manier waarop het mis ging voor de wietteler is dat wél. Dankzij ‘slimme technologie’ van stroomboer Enexis!

 

Pas op voor de stroomboer

Alsof er met de inzet van nagenoeg het complete politie- en justitieapparaat nog niet genoeg jacht wordt gemaakt op wiettelers, doen ook de elektriciteitsbedrijven er vrolijk aan mee.

Niet dat het hun taak is, maar dat vangen ze handig op door in formele woorden te wijzen op algemene regeltjes: ‘De primaire wettelijke taak van Enexis Netbeheer is het veilig en doelmatig beheren van haar netten, om te allen tijde een ongestoorde energievoorziening te kunnen garanderen.’

Eh, juist ja. Dat is dus net zoiets als zeggen dat de primaire taak van een melkboer is om de koeien te melken zodat er melk is. En als je daarvoor ondertussen iemand van het erf af moet schieten met je gepimpte windbuks… so be it.

‘In lijn met advies Onderzoeksraad voor Veiligheid’

Minder grappig is dat de stroomboeren om ‘veilig en doelmatig te kunnen werken’ steeds vaker zogeheten slimme technologie plaatsen in hun netten. En die is er niet alleen om zuinig en duurzaam te zijn, hij wordt ook gebruikt als verlengstuk voor politie en justitie, in hun war on drugs.

Al geeft Enexis dit natuurlijk nooit met zulke woorden toe, die stellen het zo: ‘Hiermee kunnen in dit kader ook onregelmatigheden in het stroomverbruik worden geconstateerd. Dit is in lijn met het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van maart 2018 over onveiligheid in hennepkwekerijen.’

Precies, gooi het op onveiligheid, dan is alles geoorloofd! De tegenwoordig zo populaire term ondermijning ertegenaan gooien kan natuurlijk ook. Maar in het kader van ‘stroom jatten’ waarover we hier hebben (en sec vanuit Enexis-standpunt gezien ook niet meer dan dat), komt dat wellicht iets te zwaar en overdreven over.

[tekst gaat verder onder de foto]

Burgemeester kraait victorie

Hoe dan ook, met dank aan slimme technologie en een samenwerking tussen gemeente, Enexis en politie duurde het kweekavontuur van de Brabander in Gilze en Rijen kort. Heel kort kunnen we zelfs stellen, want de opgerolde kwekerij met 93 wietplanten werd razendsnel ontdekt door de slimme technologie. Een simpele bust waarover de burgemeester dan weer gewichtig doet in de lokale en regionale media, strooiend met termen als ‘gezamenlijke actie’ en ‘groot succes’.

PvdA’er Jan Boelhouwer: “Al snel kwamen Enexis, politie en gemeente de hennepkwekerij op het spoor. Zo snel, dat de kweker niet heeft kunnen oogsten en dus ook geen geld heeft verdiend met de 93 aangetroffen hennepplanten. En belangrijker nog: de gevaarzetting die een kwekerij in de woonwijk met zich meebrengt is van korte duur geweest.”

Gevaarlijk

De gevaarzetting. Pfff…

Weet je wat wij nou heel gevaarlijk vinden? Dat deze burgemeester alweer gretig het Damoclesbeleid omarmt in deze zaak. Ofwel, hij is van plan om de gepakte bewoner voor minimaal drie maanden dakloos te maken, ongeacht of er vrouw en/of kinderen in het spel zijn.

Mind you, we hebben het over iemand die geen andere ‘misdaad’ heeft begaan dan het houden van 93 wietplantjes. En eventueel het stelen van wat stroom, maar dat weten we in dit geval niet eens zeker. Burgers Damoclessen, dat is pas gevaar zetten als je het ons vraagt!

[foto’s: Branding Pot/Shutterstock]
(advertentie)