- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Sneeze & Jack Herer ontbladeren met Willie Wietman
In de kweekkasten van Willie is het een drukke boel, nu zowel de Jack Herer als de Sneeze planten ongeveer halverwege hun bloeifase zijn. Om de luchtstroom te verbeteren neemt Willie de schaar ter hand en ontbladert hij de boel. Daarna is het tijd om ook de trichomen alvast te bekijken…
Twee weken rust en contemplatie zitten er weer op, dus ik zit weer achter de laptop om een mooi kweekavontuur te typen. In de afgelopen 14 dagen kwamen de twee CNNBS G-Kit kweekkasten goed vol te staan. Niet alleen met toppen maar er groeit ook veel blad. Laten we maar even een blik werpen.
De Jack Herer dames zijn inmiddels allemaal naar rechts gevallen. Daar hadden sommigen wat meer hulp bij nodig dan anderen, maar het is uiteindelijk gelukt. Ik heb de dames natuurlijk niet in één keer omgetrokken maar één voor één met een paar dagen ertussen, zodat ze rustig konden herstellen.
Zoals je kunt zien op de foto van de rechterdeur is er nu wel een groenberg ontstaan. Dit is natuurlijk niet goed en is vragen om problemen. Hoezo problemen? Nou, in zo’n groenberg wordt het snel te warm en broeierig en er waait nauwelijks wind doorheen. Het is echter geen optie om de boel weer rechtop te zetten. Dat kost veel tijd, en er is buiten dat ook simpelweg geen ruimte meer voor. Dus heb ik de schaar erbij gepakt en ben ik de bladeren weg gaan knippen, tot er weer voldoende luchtstroom was. Daarbij heb ik de ventilatoren ook een standje hoger gezet. Hopelijk is alle stuifmeel van de manlijke plant weg want er staat nu een aardig windje in de kast.
Mooie cola’s en een vreemd kleurtje…
Jawel, dan zijn we aangekomen bij de toppen het is eindelijk zover. De toppen van de Jack Herer zijn wat lastig vast te leggen omdat de meeste op een hoop liggen maar ik heb een paar mooie cola’s gevonden! De Jack Herer heeft een bloeitijd van 7 tot 8 weken, en we zitten momenteel op de helft als ik het goed heb uitgerekend.
Een van de grootste toppen heeft een rustplaats gevonden bovenop één van de Raspberry Pi camera’s. Ik heb geprobeerd te top de andere kant op te sturen maar dan valt hij tegen de wand aan en dat wil ik niet. De top loopt tot de blauwe streep op de foto. Op het moment van schrijven rust de top heel licht op de camera, en zolang dat zo blijft laat ik het denk ik met rust. Er zijn nog andere camera’s om de time lapse video mee op te nemen. Er is wel wat opvallends met deze top maar daar kom ik straks op terug.
De wat verkleurende top is er één waar ik me wat zorgen over maak. Deze dame stond recht acht de mannelijke variant en ze ziet er afwijkend uit. De top is een stuk compacter en dikker dan die van de andere dames. Ze is ook wat kleiner dan de rest. Haar bladeren zijn het meest verkleurd.
De afgelopen week stond er ook ineens water in de Deense bodem. Aangezien ik die als lekbak gebruik, zijn een of meerdere dames waarschijnlijk minder gaan drinken. Na wat voelen in de aarde en terugkijken van de beelden, blijkt dat deze dame minder heeft gedronken. De andere twee staan daarnaast al droog voordat het licht uitgaat. Hoe ik dat te weten ben gekomen leg ik uit in de kweekvideo. Wat er nou precies aan de hand is weet ik echter nog niet maar ik houd dit exemplaar wel nauwlettend in de gaten. Ik denk zelfs dat ik er morgen een camera op zet. Wie weet is er wat spannends te zien…
De trichomen
Omdat de toppen al behoorlijk dik zijn, heb ik de microscoop er weer eens bij gepakt om de trichomen te bekijken. Hiervoor heb ik wat suikerblaadjes uit de top geknipt en daar zaten al de nodige verrassingen tussen. Op de eerste foto zien we mooie heldere trichomen en in een gelijk stadia van ontwikkeling.
Op de grote trichoomfoto hieronder is een heel ander beeld te zien. Deze is van de grote top die op de camera rust. Hier zijn zeer weinig trichomen te vinden. Het is ook een iets groter blad dan ik normaal gebruik maar die waren kaal zonder trichomen. Dit is apart. Toen ik vanaf de stam op zoek ging naar een andere top zag deze er wel normaal uit zoals in de eerste foto. Het is raar maar hopelijk zijn er over twee weken wel trichomen.
Nu zijn we aangekomen bij de derde foto. Deze is van de top met herfstkleuren. Deze is zeer goed gevuld met trichomen alleen zijn ze hier niet allemaal transparant. Er zit al wat melkwitte tussen dus deze dame lijkt iets voor te lopen op de rest van de dames in de CNNBS G-Kit XL.
Klimaat & waterverbruik
De 315 Watt CMH kweeklamp hangt nu niet meer op het hoogtepunt maar weer netjes 35 centimeter boven de dames. De gemiddelde temperatuur was afgelopen twee weken 25,60 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van de afgelopen 14 dagen was 54,32 procent. Met het klimaat zit het wel goed in de CNNBS G-Kit XL.
Het waterverbruik lijkt redelijk stabiel in week 11 en 12 en is er niets gewijzigd aan de bewatering van de dames in beide kasten. Er is 32,10 liter per week verbruikt. De bewatering van de dames gaat de komende weken echter wel iets anders verlopen. De twee dames links in de CNNBS G-Kit XL krijgen 1,2 liter water met voeding per dag. De dames rechts krijgen nog maar 900 milliliter water (met voeding van Plagron). Van de twee Sneeze planten in de kleine CNNBS G-Kit krijgt er één 800 milliliter water met voeding. De andere heeft BioTabs in de pot, en krijgt dus alleen 800 milliliter water.
Een oerwoud aan Sneeze
In de CNNBS G-Kit met verhogingsset vinden we een oerwoud aan Sneeze. Ook deze dames hebben naast de dikke toppen flink wat bladeren geproduceerd in de afgelopen twee weken. En zeker in deze kast kan het de luchtstroom in de weg gaan zitten. Ik heb de schaar er dus weer bij gepakt. En ja, die Sneeze plakt een stuk meer dan de Jack Herer. Als eerste heb ik de verdorde bladeren er tussenuit gevist. Daarna waren de vergeelde bladeren aan de beurt, en toen heb ik de stammen tot aan het rek van hun bladeren ontdaan.
Hé, we kunnen de bodem weer zien! Tijdens het knippen van de bladen heb ik ze netjes tussen de werkverlichting en het scrogrek in laten vallen. Tijdens het knippen was het deurtje dicht en ik moet eerlijk zeggen; dat scheelt een hoop bukken en lopen naar de afvalbak. Volgens mij ruikt het ook een stuk minder als het in de kast ligt.
Het schoonmaken was weer een eitje. Het bladafval weggooien en de stofzuiger erdoorheen halen. En als kers op de taart nog even de bodem doen met een vochtige microvezeldoek, en klaar is Willie. Staan ze er niet netjes bij zo?
Sneeze’ trichomen
De eerste foto is van de dame links op BioTabs. Een mooi aantal trichomen en ze zijn over het algemeen nog transparant. De tweede foto is van de dame rechts deze maakt gebruik van Plagron voeding. En ja, er lijkt wel een duidelijk verschil te zijn tussen de dames op dit moment. De trichomen zijn hier in alle stadia van ontwikkeling terug te vinden, van transparant tot amberkleurig. Ik moet er wel bij zeggen dat deze uit de top is geknipt die het dichtst bij het licht groeit.
Kweekvideo
Deze week zien we dat een aantal van de Jack Herer planten wat vocht te kort hebben, en leg ik uit waar je dat aan kunt zien.
Dat was het alweer voor nu. De volgende keer lees je in mijn kweekavontuur onder meer het antwoord op de volgende vragen. Gaat het nog goed met de verkleurde top? Is de bewatering weer onder controle? Heeft de grote top nu wél veel trichomen?
Willie Wietman
(advertentie)