(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

12/12 betekent dat een wietplant dagelijks onder een 12 uur durende lichtperiode en een 12 uur durende donkere periode staat. Als een wietplant 12 uur of minder licht per dag krijgt – zoals in de natuur aan het einde van de zomer – gaat zij bloeien. Door meteen te ontkiemen onder 12 uur kun je een heel snelle cyclus draaien… maar is dat ook verstandig?

 

Meteen bloeien

Als je een zaadje onder 12 uur licht ontkiemt en het lichtschema op 12/12 laat staan, zal je wietplant nog niet meteen beginnen met bloeien. De eerste zichtbare bloei ontstaat namelijk pas na drie weken. Het systeem lijkt erg interessant, want een snelle cyclus betekent per slot van rekening eerder wiet!

Een plant die een week of drie oud is, het ideale moment om de klok om te zetten

Een plant die een week of drie oud is, het ideale moment om de klok om te zetten

Toch is het 12/12 systeem niet iets dat we aan willen raden. Een plant die meteen onder een 12 uur lichtschema gezet wordt zal de eerste weken groeien, de verkorte lichtperiode zal er daarna voor zorgen dat je wietplant minder goed groeit. Beter geef je je plantje een week of drie de tijd om zich te ontwikkelen. Je zult wietplanten kweken die er gezonder uitzien als je een natuurlijke groeiperiode in acht neemt.

G_autoxtreme-autoflower-feminized-seeds-dutch-passion_4-1 (1)

Autoflowers leveren je vaak veel meer op en zijn wel veel sneller klaar

Formaat plant beperken

Kwekers die geïnteresseerd zijn in een vroeg bloeiende plant en een snelle cyclus doen er beter aan om autoflower soorten te kweken. Deze planten gaan uit zichzelf na een week of drie in de bloei en leveren je vaak veel meer opbrengst op dan wanneer je een reguliere soort gelijk op 12 uur zet.

Een andere reden waarom kwekers hun planten direct onder 12 uur licht zetten, is omdat ze het formaat van de plant willen beperken. Ze kweken wellicht in een kleine kast met een beperkte hoogte. Maar er zijn veel goede technieken waarmee je wietplanten kunt kweken die veel opbrengen, maar toch kort blijven. Denk hierbij aan scroggen of supercroppen.

Uiteindelijk ben je met zo’n plant ook ongeveer evenveel tijd bezig, dus dan kun je wellicht beter een paar weken voorgroeien

Wanneer je een plant te snel dwingt om te gaan bloeien, zal ze klein blijven en al haar energie steken in het aanmaken van toppen op de weinige takken die ze heeft, in plaats van groot te groeien en veel takken aan te maken. Sommige mensen denken dat een te vroeg in de bloei gezette plant helemaal geen toppen zal krijgen maar dat is niet waar. Hoewel het misschien niet optimaal is om een wietplant meteen in de bloei te zetten, kan het wel degelijk.

Haastige spoed is zelden goed

Uiteindelijk zal een wietplant die je meteen in de bloei zet veel kleiner blijven en daardoor veel minder opleveren dan een plant die een week of drie de tijd heeft gehad om te groeien. Het zou dus wel kunnen werken, maar uiteindelijk ben je met zo’n plant ook ongeveer evenveel tijd bezig, dus dan kun je wellicht beter een paar weken voorgroeien.

(advertentie)