(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisgoeroe Soma heeft het in deze column over de cultivatie van cannabis op kleine én op grote schaal. Want zoals vele andere natuurproducten, ligt massaproductie ook bij de teelt van wiet en de ontwikkeling van cannabisproducten op de loer. Maar is die supersnelweg slecht voor cannabis, of ligt het genuanceerder?

rock-bud

Rockbud, organisch en met de hand gekweekt

Hallo lieve lezer, ik weet zeker dat velen van jullie de meerwaarde kennen van lokaal en organisch gekweekte groentes en fruit. Misschien heb je wel eens verse aardappeltjes van de boer gekocht langs de weg of op de markt; je gezondste en meest voedzame eten komt zonder uitzondering van kleine en toegewijde producenten en biologische boerderijen. In cannabisland is het niet anders. De beste wiet waarmee cups in de wacht gesleept kunnen worden, wordt geteeld door thuiskwekers die er hun ziel en zaligheid inleggen en gedreven worden om het best mogelijke medicijn te maken.

Ziel en zaligheid

Er zijn veel voorbeelden in de wereld van vandaag de dag, van producten waarbij vakmanschap en passie het verloren heeft van massaproductie. Producten die als gevolg van de grote schaal waarop ze geproduceerd worden, hun ziel verloren zijn. Omdat cannabis zo’n weldadig en zelfs een heilig medicijn is, is het nog veel belangrijker dat het haar ziel niet verliest.

We leven in bijzondere tijden wanneer het om cannabis gaat. In Amerika, Nederland, Israël en Uruguay zien we een select gezelschap die een groot deel van de medicinale en recreatieve cannabismarkt beheersen. Deze paar gelukkige monopolisten moeten hierdoor wel grote hoeveelheden wiet produceren, waardoor de kwaliteit in het gedrang komt. Cannabis is een plant die graag door mensenhanden en met liefde gecultiveerd wordt. Machines nemen weliswaar het grootste deel van het werk uit handen, maar kunnen nooit wiet van dezelfde kwaliteit produceren als een kweker met kennis en een groen hart voor de plant.

landweggetje

Het landschap aan beide kanten van het landweggetje flitst niet aan je voorbij… (foto: Valery Shanin, Shutterstock.com)

Supersnelweg

Ik vergelijk het altijd met een klein landweggetje en een 5-baans supersnelweg. Als je ooit over zo’n landweggetje gereden hebt dan weet je dat je daar met veel meer aandacht en veel minder snelheid moet rijden dan op de snelweg. Het landschap aan beide kanten van het landweggetje flitst niet aan je voorbij. Wanneer je op kleine schaal wiet teelt, kun je iedere plant op maat behandelen en bestuderen. Op het moment dat je die plant in een kweekfabriek zet zoals met zoveel andere producten gedaan wordt die we consumeren, verliest het haar innerlijke kracht. En wanneer cannabis haar innerlijke kracht verliest, verliest het ook een deel van haar medicinale waarde.

Het zou het allerbeste zijn wanneer iedereen legaal zijn eigen medicijn zou mogen kweken, zoals dat op sommige plaatsen in Canada het geval is. Het kweken van je eigen wiet is op zich al een goede therapie voor mensen die zich niet zo goed voelen als ze zich zouden kunnen voelen. China is een goed voorbeeld van een land met massaproductie tegen onvoorstelbaar lage kosten, waar veel producten gemaakt worden van ondermaatse kwaliteit. Wanneer zoiets met cannabis gebeurd, verliest de cannabiskunst haar ziel en een groot deel van haar helende kracht.

shutterstock_171925256

Waar zal de cannabis-supersnelweg toe leiden? Foto: Lightspring, Shutterstock.com

(Medi)wiet-onderzoek

Wanneer het echter om onderzoek gaat en vrijheid, zou ik de cannabis-supersnelweg wel graag verwelkomen. Met zoveel mogelijk banen. Zodat iedere mogelijke medicinale theorie onderzocht kan worden zonder daarbij in de weg gezeten te worden door onnatuurlijke wetten die in het leven geroepen werden door overheden en politici zonder verstand van zaken. Dagelijks post ik vernieuwende doorbraken en onderzoelken op het gebied van cannabis, meer en meer worden mensen zich bewust van de onvoorstelbare waarde van cannabis voor mensen. Voor voedsel tot medicijn tot papier en bouwmaterialen, cannabis is een wonderplant.

In de toekomst zullen we precies zien op welke schaal cannabis gekweekt gaat worden en hoe dat uitpakt. Maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de handgemaakte variëteit. Tot slot zou ik iedereen willen aanraden om volgende maand een paar wietzaadjes in de tuin of op je balkon te planten. Ook als je het zelf niet eens gebruikt kun je er misschien wel iemand die ziek is, mee helpen. Tot de volgende keer, keep it green.

[Openingsbeeld: karen roach, Shutterstock.com]

(advertentie)