- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
Soma: De kunst van wietzaden maken
Wietzaden maken is een vorm van kunst. Net als bij andere kunstvormen zijn er verschillende methodieken en heeft iedere zadenmaker zo zijn eigen werkwijze. In dit artikel, en zijn boek Organic Marijuana Soma Style, schrijft Soma onder andere over sommige van zijn favoriete methoden om wietzaden te maken, lees je mee?
Om niet-gefeminiseerde wietzaden te maken neem je een vrouwelijke wietplant, maar niet zomaar een. Je moet een dame kiezen die je hebt gerookt en geproefd en waar je helemaal gek op bent. Voor het stuifmeel kies je een mannelijke plant van een wietsoort die je eveneens heerlijk vindt. Door de vrouwelijke plant met het stuifmeel van de mannelijke plant te bevruchten, zullen er zaden in de vrouwelijke toppen gaan groeien. Wanneer je dit op deze manier doet, zullen er uit de zaden verschillende planten groeien, ook wel fenotypes genoemd. Een zal op de moederplant lijken en sommige andere planten zullen meer weg hebben van de vaderplant. Ook zullen er waarschijnlijk een aantal planten zijn eigenschappen van beide ouders hebben, waarbij sommige eigenschappen dominant, en andere recessief zullen zijn.
Kopiëren, niet klonen
Wanneer je gefeminiseerde wietzaden maakt, kun je een fenotype namaken, niet te verwarren met stekken. Wanneer je een kweekruimte hebt waar slechts één soort vrouwelijke wietplanten staan te bloeien, kun je deze planten op verschillende manieren stressen, zodat er één of meer mannelijke takken aan de vrouwelijke planten komen. Het stuifmeel van zo’n vrouwelijke plant zal de rest van de vrouwelijke planten bevruchten en het zaad dat eruit voortkomt zal gefeminiseerd zijn. De planten zullen nagenoeg allemaal op de bloeiende planten in de kweekruimte lijken.
Om de planten op de juiste manier te stressen, heb ik gebruik gemaakt van gibberellinezuur, pH stress, lichtstress en stress door meststoffen. Al deze methoden zijn zwaar voor de planten, waardoor het de nodige stress veroorzaakt en de vrouwelijke plant aanzet tot het maken van mannelijke bloemen met stuifmeel. De beste en meestgebruikte methode is met een STS (zilver thiosulfaat) oplossing.
Elke plant anders
De manier waarop gefeminiseerde zaden tot stand komen is niet door genetica, maar door stress. Jawel, ik zeg hiermee dat alle vrouwelijk wietplanten van alle wietsoorten mannelijke bloemen kunnen maken wanneer de stress door de plant gevoeld wordt. Sommige soorten doen het dankzij een hogere pH-waarde, andere door een lagere. Soms kan een heleboel voeding het voor elkaar krijgen en soms kan uithongeren juist de trigger voor het aanmaken van mannelijke bloemen zijn. Er zijn een boel verschillende wietsoorten en je kunt ze niet allemaal hetzelfde behandelen.
Het kost je een hoop oogsten voor je een bepaalde wietsoort goed leert kennen. Net zoals nieuwe menselijke vriendschappen, moet je tijd investeren. Ikzelf heb dezelfde soorten nu al twee decennia lang achter elkaar gekweekt, en heb in die tijd echt ieder klein stukje plant leren kennen en weet de body language van de plant steeds beter te lezen. Ik moet zeggen dat ik ook een hoop hulp van mijn vrienden krijg, zowel bij het maken van zaden, als het aanleren van betere methodes om met deze heilige planten te werken.
Zelf gefeminiseerd zaad maken
In de laatste tien jaar heeft de productie van gefeminiseerde wietzaden echt een grote vlucht genomen. Met een oplossing van zilver thiosulfaat of STS in het kort, in de juiste verhouding, kun je iedere vrouwelijke plant gegarandeerd mannelijke bloemen laten maken. Haar chromosomen blijven gelukkig helemaal hetzelfde.
Je gaat als volgt te werk: kies twee mooie vrouwelijke wietplanten en besproei ze met de STS oplossing. Daarna schakel je het licht om naar 12 uur voor de bloeifase. Eén week later besproei je dezelfde planten nog eens, maar let hierbij op dat je de rest van je planten niet besproeid, dus zet ze even apart. Binnen 25 dagen zullen de behandelde planten bijna volledig vol zitten met mannelijke bloemen die op hun beurt de rest van je wietplanten kunnen bestuiven. Deze zaden zullen allemaal sterk op de gebruikte wietplanten lijken.
Of het om de eetbare zaden gaat of de bloemen om mee te medicaten: Wietzaden zijn er voor The Healing of The Nations. Keep it green.
(advertentie)