- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Soma’s buitenwiet zomertips
Wat is een mooiere dag dan je eigen verjaardag om de wereld te verblijden met zomertips voor de buitenwiet? Buitenwietplanten staan momenteel nog overal in het land te bloeien en het weer is wisselvallig dus deze kweektips van cannabisgoeroe Soma komen zeker van pas. Doe er je voordeel mee!
Amsterdamse zomers zijn erg wisselvallig, soms zijn de dagen ronduit heet en zweterig en op andere dagen regent het met bakken uit de hemel en kun je wel een dikke wollen trui gebruiken tegen de kou. Dit kan het kweken van wat hemelse buitenwiet lastig maken. Ik zal jullie daarom een aantal nuttige tips geven waarmee je wietplanten beter zult begrijpen en de oogst van je buitenwiet aanzienlijk kunt verbeteren.
Big shopper tassen
Zelf begin ik het buitenwietseizoen altijd met zaailingen in kleine potjes. Ik blijf deze naarmate de zomer vordert constant verpotten en verpot ze uiteindelijk in van die grote stevige boodschappentassen van de Albert Heijn. Deze tassen zijn gemaakt van ademend materiaal en zijn goedkoop en groot genoeg om volwassen wietplanten ook bij zware wind rechtop te laten blijven staan. Omdat ze gemaakt zijn van een geweven ademend canvas werken ze als slimme potten en kan overtollig water gemakkelijk weglopen.
Big shopper tassen van Albert Heijn zijn goedkoop, groot en ademend als smartpotten
Raised bed methode
Ik heb een manier ontwikkeld waarmee ik voorkom dat de wortels op regenachtige dagen te nat worden. Ik noem het de raised bed methode en het houdt in dat ik de bestaande wortelkluit bij het verpotten slechts voor twee derde deel ingraaf. Hierdoor steekt de oude wortelkluit voor een derde deel boven de nieuwe grond uit. Op deze manier heeft de wortelkluit altijd een zuurstofrijk gedeelte dat droog blijft en is de kans op verstikking door een te natte bodem vrijwel nihil.
Ondersteuning
Naarmate de bloei vordert ondersteun ik mijn buitenplanten door bamboestokken schuin in de grond te prikken en daar de toppen aan vast te binden. Hier voorkom ik mee dat de wind grip krijgt op deze topzware takken en hoef ik niet bang te zijn dat ze breken en ik een mooie bud verlies. De stokken bieden ook houvast aan de wortels die de plant daardoor stevig in de grond kan verankeren. Aan het einde van het seizoen zullen je planten grote dikke luchtwortels hebben gevormd die hard en verhout zijn en de plant stevig aan de grond houden. Ze doen denken aan de bovengrondse wortels van oude bomen die in Cambodja en andere tropische gebieden groeien.
Supercroppen
Een van mijn andere favoriete methodes die ik vrijwel altijd toepas is supercroppen. Hierbij knijp ik op voorzichtige wijze in de stammen onder de groeipunten van de takken en buig ze in de richting die ik wens. Ik pak de stam zo’n 5 tot 10 centimeter onder de top en knijp en rol deze tussen mijn duim en wijsvinger zodat ik het binnenste van de stam voorzichtig samendruk. De stam wordt dan buigzaam zodat ik hem voorzichtig naar beneden kan buigen. Hierna laat ik de stam met rust zodat deze kan herstellen. Een paar dagen later richt de stam zich dan met een bocht weer omhoog en heeft ze op de plaats waar ik haar boog een versterkte verdikking die je een elleboog kunt noemen.
Een paar dagen na het supercroppen zijn de stammen hersteld, en de takken die onder de plek van het supercroppen groeien een stuk groter geworden
Door het supercroppen krijgen de takken die vlak onder de gebogen plek groeien een boost door een speciaal hormoon (auxine) waardoor ze beter ontwikkelen. Wanneer je een top buigt krijgen alle toppen eronder dus een extra boost en creëer je een mooie bossige plant met veel goed ontwikkelde zijtakken omdat deze de nieuwe hoofdtop zullen proberen te worden. Wanneer je een wietplant gedurende het hele seizoen blijft supercroppen, krijgt deze een heel mooi, bijna horizontaal groeiend bladerdek dat lijkt op een gescrogte wietplant. Tegen oogsttijd heeft je wietplant hierdoor vele mooie dikke hoofdtoppen op gelijke hoogte.
Wormenmest en vleermuizenthee
Ik dek de wortels van mijn planten altijd toe met wat extra wormenmest, dat vinden ze heerlijk! Na de derde week van augustus wanneer de bloei goed doorzet, geef ik ze een aftreksel van vleermuizenmest. Dit is compostthee van vleermuizenpoep, je kunt het maken door drie eetlepels vleermuizenmest een nacht in een emmer met 10 liter water te laten trekken. Dit water kun je vervolgens gebruiken om je planten mee te bewateren, het geeft ze extra fosfor wat ze voor de topontwikkeling nodig hebben. De smaak die mijn wiet hierdoor krijgt is uniek en kun je niet vergelijken met de smaak die wiet door andere (kant en klare) bloeivoeding krijgt. Let er alleen wel op dat je de vleermuizenthee niet te sterk maakt.
Oogsten
Tenslotte nog een waardevolle oogsttip. Wanneer het weer het toelaat, wacht dan altijd een extra week met oogsten op het moment dat je denkt dat je wiet klaar is om geoogst te worden. Er is geen reden tot haasten, tenzij toprot roet in het eten gooit. Een mooi afgerijpte top die extra lang heeft kunnen staan is zoveel lekkerder dan een te vroeg geoogste top, dus gun je plant de tijd om goed rijp te worden. Hoe meer liefde je in je wietplanten steekt, hoe meer liefde je er later van terug zult krijgen.
Keep it green, Soma
(advertentie)