- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Spannabis 2019: de leukste nieuwtjes uit Barcelona
Vier dagen lang was Barcelona weer het middelpunt van de cannabiswereld en de stonedste stad van Europa. De zestiende editie van Spannabis was groter dan ooit – zes hallen en ruim 300 standhouders – en even chaotisch als altijd. Onze columnist doet verslag in woord en beeld!
We are Mary Jane
Alex Rogers, de man achter de International Cannabis Business Conferences, had heel slim een ICBC conferentie in Barcelona georganiseerd op de donderdag vóór Spannabis. Die liet ik schieten, maar ik was wel bij de opening van de tentoonstelling ‘We Are Mary Jane: Women of Cannabis’ in het prachtige Hash, Marihuana & Hemp Museum op donderdagavond.
In de drukte kwam ik de ene na de andere bekende tegen en maakte ik kennis met Ellen Komp, auteur van het bijzondere boekje ‘Tokin’ Women a 4,000-Year Herstory’, met portretten van vrouwen uit de cannabiscultuur.
Bloeiende cannabis-clubscene
Het was zo gezellig in het museum dat ik een groot deel van mijn net aangeschafte stash kwijt raakte; het enige smetje op vier verder vlekkeloos verlopen dagen. De bloeiende cannabis-clubscene van Barcelona is een belangrijke reden voor het succes van Spannabis. Veel clubs zijn tot twee uur ’s nachts open, dus de pret gaat vrijwel nonstop door.
Tot mijn vreugde was mijn favoriete club Tierra Verde geen spat veranderd sinds mijn laatste bezoek afgelopen zomer. Nog steeds alleen maar Spanjaarden, echte gastvrijheid en een prima menu voor zeer redelijke prijzen: tussen de zes en negen euro per gram.
In de bekendere clubs als The Plug, La Kalada en The Backyard liggen de prijzen heel anders. Vijfentwintig euro per gram is daar geen uitzondering. Naast de in Spanje geteelde wiet bieden veel duurdere clubs ook een ruim menu in Californië geteelde wiet aan. Fraaie potjes met drie gram Cali weed gaan voor zestig tot tachtig euro over de toonbank. De clubs staan niet toe dat je hun menu fotografeert, maar neem van mij aan dat de breedte en variatie van het aanbod gigantisch is.
Meer van hetzelfde (en dat is goed)
Terug naar de beurs. Veel zaken blijven jaar op jaar hetzelfde, zoals de indeling van de centrale hal met de iconische glazen pyramide. Elk jaar is er te weinig zitgelegenheid, wat tot een constante stoelendans op het plein voor de pyramide leidt. Het aantal standhouders groeit elk jaar, maar er is vooral meer van hetzelfde: meer zadenbanken, meer voedingsproducenten, vaporizer fabrikanten etc.
Een nieuwtje waar ik vrolijk van werd is de heroprichting van de legendarische Super Sativa Seed Club (SSSC), een van de oudste zadenbanken uit de moderne geschiedenis. Karel Schelfhout, die ik tot afgelopen weekend alleen kende van BioTabs, is een van de oprichters van de SSSC. In de jaren tachtig werkte hij met originele genetica van Sam the Skunkman, met name de Skunk #01 en de originele Haze. Ook van Neville Schoenmaker kreeg Karel destijds zaden.
Super Sativa Club
De Super Sativa Seed Club heeft maar kort bestaan, maar hun invloed op de moderne cannabisteelt is nauwelijks te overschatten. Samen met zijn zoons heeft Karel de SSSC nu nieuw leven in geblazen. Meer dan dertig jaar lang hield hij een originele kruising van de Skunk #01 en de originele Haze in leven; deze genetica vormt de basis van de vier soorten die de SSSC nu aanbiedt.
Van een van die soorten, Karel’s Haze, kocht ik een grammetje bij de Dr. Resin Club, voor veertien euro. Niet alleen de wiet, maar ook de verpakking interesseerde me: een forse wit glazen pot, deksel met kindersluiting en stijlvolle stickers van… Dutch Passion. Het potje symboliseert de samenwerking tussen verschillende Nederlandse partijen, waaronder Dutch Passion, BioTabs en coffeeshopondernemer Bart Vollenberg, bekend van de stichting Epicurus en Cannabis Connect. Daar gaan we meer van horen, schat ik in.
Sensi Seeds, The Bulldog en 420 Poll
Ook Sensi Seeds presenteerde een nieuwe zadenlijn op Spannabis: CNNBS berichtte er eerder deze week over. Meer nieuws: The Bulldog heeft een club geopend in Barcelona. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar Captain Hooter was lyrisch, ook omdat de budtenders – anders dan in Amsterdam – handschoenen dragen en zorgvuldig met de cannabis, hasj en concentraten omgaan.
De club scene is dus springlevend in Barcelona en ook de geruchten over een verbod op verkoop van CBD producten op de beurs bleken vals. Bij de vele mensen die ik sprak waren Nicole Maalsté en haar partner Michiel Panhuysen, beide in felblauwe 420 Poll T-shirts. De Grass Poll enquête gaat dus Europees. En de stichting Epicurus houdt in mei op te bestaan.
America first…
Wat dit jaar opviel was het relatief grote aantal Amerikaanse bezoekers. Oorzaak is waarschijnlijk de aankoop van Spannabis door de High Times Holding Corporation in januari, voor zeven miljoen dollar. Dat lijkt me een prima investering: Spannabis blijft dé cannabisbeurs van Europa, met bezoekers uit alle windstreken.
Voor mij leverde de vier zonnige dagen stof en contacten voor meerdere verhalen en interviews op. En natuurlijk het heerlijke gevoel dat de lente er nu echt aan komt. Zaaien maar!
(advertentie)