- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Spoelen als laatste redmiddel voor je plant
Wiet kweken voor eigen gebruik gaat het makkelijkst op aarde. Toch kan er ook bij de teelt op aarde van alles mis gaan met de voeding en je plant met tekorten of overschotten te maken krijgen. Als je nou niet meer weet wat eraan schort, kan een spoelbeurt een laatste redmiddel zijn voor een stervende wietplant.
Vooral voor beginnende hobbykwekers kan het lastig zijn om wietplanten op maat te voeden. Een teveel aan een bepaalde meststof of meststoffen is zo gegeven, en voor je het weet eindigt je eerste hobbykweekje met een triest hoopje plant waar geen leven meer in zit. Vaak is het ook moeilijk om dan te herkennen wat er precies loos is en voor je het weet heb je alles geprobeerd. Een goede spoelbeurt kan dan je laatste redmiddel zijn.
Wanneer je plant met vergelende of slap hangende bladeren te maken krijgt, ga dan niet meteen de boel doorspoelen, want 9 van de tien keer kun je je plant redden door na te gaan waar het misging. Tekorten komen niet snel voor, tekorten als gevolg van een verkeerde pH waarde echter wel. Een eerste hulp zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je nagaat waar (wanneer) het mis ging. Heb je bijvoorbeeld te maken met een bladprobleem nadat je een paar dagen veel voeding hebt gegeven, dan is de kans groot dat je je plant kunt redden door voorlopig over te stappen op schoon afgezuurd (pH waarde rond de 6) water.
Een goede spoelbeurt kan een laatste redmiddel en je laatste troef zijn om het leven van je plant mee te redden
Mocht je echter al van alles geprobeerd hebben en daarbij allerlei middelen hebben gebruikt, dan kan het zijn dat je op het laatst totaal niet meer weet wat er mis is met je wietplant. Alle middelen hebben het wortelmilieu waarschijnlijk zeer onaangenaam gemaakt voor je plant. Een goede spoelbeurt kan dan een laatste redmiddel en je laatste troef zijn om het leven van je plant mee te redden. Het spoelen levert je wietplant ook veel stress op, dus wees gewaarschuwd en doe dit nooit bij gezonde planten want in feite geef je je plant er veel te veel water mee. Het is een vorm van overbewateren.
Spoelen om je plant te redden
Het spoelen is op deze manier bedoeld om de aarde in de pot en het wortelmilieu weer zo neutraal mogelijk te krijgen. Met het water spoel je zoveel mogelijk meststoffen uit de aarde, waarna de plant zich rustig kan herstellen.
- Zet je plant in de gootsteen en bewater de pot met schoon kraanwater
- Wacht een uurtje tot alle aarde goed nat is en geef nu overvloedig water tot het aan de onderkant uit de pot loopt.
- Houd de kleur van het water dat er aan de onderkant uitkomt goed in de gaten en spoel net zo lang tot het helder wordt.
- Houd je plant schuin zodat al het water zoveel mogelijk wegloopt.
- Wacht weer een uurtje en herhaal het proces, je zult zien dat het water in het begin weer bruiner van kleur is.
- Eindig met afgezuurd water (pH waarde rond de 6).
- Houd je plant weer schuin en laat de aarde zoveel mogelijk uitlekken.
- Breng je plant hierna zo snel mogelijk naar een droge en warme plaats en wacht tot de aarde opdroogt.
Meet na de spoelbeurt dagelijks de pH waarde van de aarde, hier kun je lezen hoe dat moet. Als je goed hebt gespoeld zou de pH-waarde van de aarde ergens tussen de 6 en de 7 moeten liggen. Wacht met opnieuw bewateren van je plant uiteraard tot de aarde voldoende is opgedroogd en geef pas voeding als je ziet dat de plant is hersteld en dat nodig heeft. De bladeren kleuren dan lichter groen als zou moeten.
Wanneer je plant deze noodgreep overleeft, dan zal ze waarschijnlijk de nodige schade hebben opgelopen. Verwijder dode en verdorde bladeren en geef de plat een week of twee de tijd om te herstellen. Zorg ervoor dat je het voedingswater op de juiste pH waarde brengt en voedt met een complete voeding, maar gebruik die met mate. Leer van je fouten en laat een plant in nood je kweekplezier vooral niet bederven. Volgende keer beter!
(advertentie)